Koçlar Damat, Koyunlar Gelin Gibi Süslendi - Son Dakika
Güncel

Koçlar Damat, Koyunlar Gelin Gibi Süslendi

Koçlar Damat, Koyunlar Gelin Gibi Süslendi

Ağrı'da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar koç katımı döneminde, koçları damat koyunları ise gelin gibi süslüyor Sürünün sahibi Kocabey: "Biz hayvanlarımıza bir nevi düğün yaptırı...

13.10.2013 11:07

ÖMER FARUK ATALAY/ EMRAH KOCABEY - Ağrı'da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar koç katımı döneminde, koçları damat koyunları ise gelin gibi süslüyor.

Koçalarla koyunları yaklaşık 4 ay süresince birbirlerinden ayıran merkeze bağlı Balkaynak köylüleri, yeniden bir araya getirerek, ilginç bir geleneği devam ettiriyor. Köylüler, 4 ay sonra bir araya getirdikleri koç ve koyunları gelin ile damat gibi süsleyerek, o güne özel yemekler yapıp eğleniyor.

Koçları ve koyunları rengarenk boyayan köylüler, hayvanların boyunlarına elma, nar, armut, şeker ve kuruyemiş asıyor.

Sürü sahiplerinden İhsan Kocabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır bu geleneği sürdürdüklerini belirterek, koyun ve koçları gelin-damat gibi süslediklerini söyledi.

Çevredeki diğer köylerin de aynı şekilde bu geleneği sürdürdüğünü anlatan Kocabey, "Biz hayvanlarımıza bir nevi düğün yaptırıyoruz. Bugün için özel yemekler hazırlayıp çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. İnsanlara ilginç geliyor ama bizim için normal bir durum haline geldi. Koç katımı yaptığımız gün köyümüzde ayrı bir hava oluşuyor. Her yaştan insanlar bugünü özel gün olarak kabul ediyor" diye konuştu.

Koç katımından bir gün önce bütün hazırlıkları yaparak hayvanları süslediklerini belirten Kocabey, "Önceki yıllara göre daha farklı etkinlikler düzenleyerek bugünü kutluyorduk ancak son yıllarda sade bir şekilde kutluyoruz. Hatta halay çekerek kutladığımız zamanlar oldu. Herkes farklı yemekler yaparak birbirine ikramda bulunuyor. Yaptığımız yemekleri çobanlarımıza ikram edip kendi aramızda para toplayarak onlara veriyoruz. Biz de atalarımızdan gördüğümüz bu geleneği sonraki nesillere aktarmaya çalışacağız" dedi.

Koçları ve koyunları damat ve gelin gibi süslediklerini kaydeden Kocabey, şöyle devam etti:

"Hayvanlarımızı çeşitli meyveler ve rengarenk boyalarla süsleyerek bugün için hazır hale getiriyoruz. Biz büyüklerimizden bunu gördük ve uyguluyoruz. Koçlara erkek çocuk bindiriyoruz. Bunun nedeni ise erkek çocuk binince yavruların çoğunluğu erkek doğar bu da farklı bir gelenek olarak görünüyor. Her yıl bu mevsimde yani koç katımı dediğimiz dönemde bu geleneğimizi uyguluyoruz. Elimizden geldiğince de sürdürüp yeni nesle aktaracağız." - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Koçlar Damat, Koyunlar Gelin Gibi Süslendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement