Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Türkiye'de ilk kez "insan kaynakları yönetiminde koçluk ve etik" konusunu bir panelde ele aldı. "İnsan Kaynakları Yönetiminde Koçluk Uygulaması ve Etik Boyutu" adlı panel 22 Mayıs, Çarşamba günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleşti. Panelde koçluk uygulamaları ve etik konusundaki farkındalığı artırmak ve tarafların görüşlerini birinci elden aktarmak amaçlandı.
Oturum başkanlığını PERYÖN Etik Kurulu Başkanı Dr. Habibe Akşit üstlendiği panelde Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF) Türkiye Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, ICF Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Gürkan Sarıoğlu, Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC-T) Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kadılar, Avivasa ve Peryön Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bayburtluoğlu ve Four Seasons İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Pervizpour Dedeoğlu konuşmacı olarak yer aldılar. Panelde koçluğun tanımı ve yakın kavramlarla aralarındaki farklar, koçluk hizmetine taraf olan kişi, koç, kurum ve İnsan Kaynakları (İK) birimlerinin birbiriyle ilişkisi ve beklentileri, koçlukta etik kurallar ve bunların uygulanmasında karşılaşılan zorluklar ele alındı. Koçlukta en önemli etik kuralın "gizlilik" olduğu vurgulandı.
Dr. Akşit, açılış konuşmasında etiğin tanımını yaparak PERYÖN Etik Kurulu'nun günümüze kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akşit, etikle ilgili çalışmaların genellikle İK birimlerinde başladığını ancak uzun dönemde orada kalmamasını, organizasyon içinde mutlaka bağımsız birimlere dönüşmesi gereğini vurguladı. Bunun aynı zamanda İK'nın herkese eşit mesafede durması için de önemli bir nokta olduğunu belirtti.
Koçluk için eğitim şart
Panelde konuşan Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF) Türkiye Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, ICF hakkında bilgiler vererek, koçların bireylerin gelişimine destek olduğunu söyledi: "ICF Türkiye'de 2005'ten bu yana faaliyet gösteriyor, 2009'da dernek olarak çalışmalarına başladı. Türkiye'de 300'e yakın üyemiz ve ICF onaylı 5 okul ve çok sayıda ICF onaylı eğitim var. Koçluk en popüler mesleklerin başında geliyor. Kendine koç diyen herkes koç değildir, insanlarla çalışmak sorumluluk ister, fayda sağlamak isterken zarar verilebilir, bu yüzden eğitim şart diyoruz. Etik açısından doğru olmayan uygulamalara da şahit oluyoruz. ICF olarak oluşturduğumuz İç Düzenleme Kurulu ile bu tür durumlara müdahale ederek kişilerin aldatılmasını önlemek için girişimlerde bulunuyoruz."
Etik kurallar, koç, birey ve kurum arasındaki ilişkiye odaklı
ICF Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Gürkan Sarıoğlu, koçlukta etiğin koç ve birey ile kurumu arasındaki ilişkiye odaklandığına ve bu ilişkide gizliliğin önemine dikkat çekti: Sarıoğlu, "Koçlukta en büyük etik kural gizlilik. Koç, destek verdiği bireyin onayı olmadığı hiç bir bilgiyi kuruma veremez. Hatta son değerlendirme raporunu bile çoğunlukla bu yüzden birey yazar. Koçluk kuruluşlarının çok ayrıntılı etik kuralları var, her bir koç bu kuruluşlara üye olduğunda bu kurallara uyacağını da taahhüt ediyor. Koçluk etik kuralları koçun, birey ve kurumla olan ilişkilerine odaklanıyor. Kontrol mekanizması şikayetler üzerinden ilerliyor. Kurallara uyulmaması durumunda üyelikten çıkarılmaya kadar bazı yaptırımları bulunuyor" dedi.
Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC-T) Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kadılar, koçluk etik kurallarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kadılar, "Dünyada önde gelen üç koçluk kuruluşu var, ICF, EMCC-T ve Association for Coaching (AC), bu kuruluşların her biri, koçluk mesleğinin yetkinliklerini, becerilerini, koçluk hizmetinin nasıl uygulanacağının yöntemlerini ve etik kurallarını/kodlarını belirlemiş durumda. Bu kurallar son derece açık, şeffaf ve net. Koçluk görüşmelerinin ilk seansı da buna ayrılıyor. Son 3 yıldır bu kurumlar bir araya gelerek ortak değerleri, kodları ve yetkinlikleri oluşturmaya çalışıyor. Etik kurallar koçluk ve bütün mesleklerde güveni artırıyor, mesleğin gelişimi için gerekli ve faydalı" şeklinde konuştu.
Koçluk hizmetinin sorumluluğu İK'da
Panelde Avivasa ve Peryön Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bayburtluoğlu ve ve Four Seasons İK Direktörü Arzu Pervizpour Dedeoğlu şirketlerinde hayata geçirdikleri koçluk uygulamalarından örnekler verdiler. Bayburtluoğlu, ağırlıklı olarak üst pozisyona atanacak ve yönetici olma potansiyeli olan yetenekli çalışanları için koçluk desteğine başvurduklarını belirtti. Bayburtluoğlu, "Şirketlerin koçluk hizmetinden yararlanmaları için önlerindeki en büyük engel bütçe. Ayrıca bu işe inanmayan yöneticiler olduğundan onlara rağmen bu işi yapmak zorlaşıyor. Zaman ayırmak konusunda zorluk yaşanıyor. Biz yetenekli çalışanlarımıza koçluk desteği vererek kendilerine önem verdiğimizi hissettiriyoruz, bir anlamda bağlılıklarını artırmak için yatırım yapıyoruz. Türkiye'de insan kaynakları yönetimi anlayışı geliştikçe koçluk hizmetine olan talep de artacaktır" dedi. Dedeoğlu, turizm sektöründe koçluk hizmetinin son zamanlarda öne çıktığını belirtti ve koçluk hizmetinin alımında üst yönetimin ikna edilmesinde İK'nın rolüne değindi: "Yönetim Kurulumuza koçluk hizmetlerinin gerekliliğini anlattık. Memnuniyet ve bağlılık anketlerinin sonuçlarını gösterdik. Üst düzey yönetimden 7-8 kişi koçluk hizmetinden yararlandığında bu 500-600 kişiyi olumlu etkiliyor. Koçluk desteği alan yöneticilerimizle ilgili çalışanların bağlılığında bir yıl içinde bariz bir artış gözledik. İK birimleri, beklentileri iş sonuçlarıyla örtüştürerek, yönetime somut olarak göstermeli."
Son Dakika › Güncel › Koçlukta En Önemli Etik Kural Gizlilik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?