"Kısaltmak için önce uzat. Devirmek için önce yücelt. Almak için önce ver.
Dolmak için boş ol. Yeni kalmak için kullanılmış ol..."
YEM Yayın'ın yeni kitabı Lao Tzu Tao Yolu Öğretisi - Tao Te Ching'in Yorumsal Çevirisi raflardaki yerini aldı. Kitap, Çinli filozof Lao Tzu'nun Tao Te Ching adlı yapıtının, Prof. Doğan Kuban'ın çeviri-yorumuyla Türkçeye kazandırılmış hali.
YEM Yayın'ın, Prof. Doğan Kuban tarafından kaleme alınan Lao Tzu Tao Yolu Öğretisi - Tao Te Ching'in Yorumsal Çevirisi adlı yeni kitabı yayımlandı. Çinli filozof Lao Tzu'nun İÖ 6. yüzyılda yazdığı düşünülen Tao Te Ching, bundan 2500 yıl öncesinin bilgi ortamında, doğa-insan ilişkisini dinsel ve mistik yorumlara bulaştırmadan anlatan ve insanın doğayı izlemesini öneren bir öğütler kitabı.
"Elleri birbirinin boğazında insanlar dünyasına ulaştık"
Uzun yıllardır ortaya koyduğu mimarlık, kentleşme, sanat, tarih gibi konulardaki yapıtlarıyla şöhreti Türkiye sınırlarını aşan mimarlık tarihçisi Prof. Doğan Kuban, okuyucuların karşısına alışılagelmişin dışında bir alanda, Tao Te Ching gibi bir yapıtı yorumlayarak çıkma nedenini şöyle açıklıyor:
"Lao Tzu'nun Tao Te Ching'i bugünün insanına hâlâ bir şeyler öğretecek bir yapıttır. Tao öğretisi, çağdaş insanı ve toplumları kemiren, maddi başarı ölçütü para üzerine kurulu, insana saygısı olmayan kapitalist dünya görüşünün karşıtı düşünceler içerir. İnsana, doğaya ve topluma ilişkin duyarlı ve soyut genellemeler hedeflemeyen bu öğreti 21. yüzyılın sözde uygar insanının artık anlamakta zorluk çekeceği bir toplum tanımlıyor. Lao Tzu'nun önerdiği insancıl aydınlık, dünya toplumlarının hâlâ ulaşamadığı ve Batı'nın bu gidişle hiçbir zaman ulaşamayacağı bir toplumsal öneridir. Bugün elleri birbirinin boğazında olan insanlar dünyasına ulaştık. Fakat 9-10 milyarlık nüfusuyla geleceğin dünyasının silahlardan çok böyle davranışların egemenliğine gereksinimi var.
Tao Te Ching binlerce yıl önce insan düşüncesinin ulaştığı toplumsal düzey ve duyarlıkların geleceğe daha olumlu bakmamıza yardımcı olabileceğini kanıtlıyor. Günümüzde hâlâ en çok okunan kitaplardan biri olması, insan sevgisiyle yaşamış pek çok bilgenin ve düşünürün neden hâlâ milyonlarca insanı aydınlattığını açıklıyor.
Aslında felsefe okumaya 70 yıl önce başladım. Yani asıl uzmanlık alanım olan mimarlık ve mimarlık tarihinden öncedir felsefeye başlamam. Tao Te Ching'i ise ilk kez 1946'da Türkçe olarak okudum. Geçen zaman içinde çeşitli dillerdeki pek çok çevirisini okudum, hâla okuyorum. Bu çalışma 65 yıl boyunca beni dünyaya değişik şekilde bakmaya yöneltmiş bir bilgeliğe sevgi ve saygı borcumun ifadesidir."
Yalnızca Batı dillerinden herhangi birindeki bir çevirinin Türkçeye yeniden kazandırılmasından ibaret olmayan Doğan Kuban yorumları, kendisine kütüphanesindeki Tao Te Ching çevirilerinden, Çin tarihine, kültürüne ve felsefesine ilişkin kitapların verdiği bilgilerden ve onların yorumlanmasından oluşan çok özel bir değerlendirme niteliği taşıyor.
İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde Kuban, Çinli filozof Lao Tzu'yu, öğütlerini ve Tao öğretisinin temel kavramlarını açıklıyor; bu öğretinin 21. yüzyıl insanına hâlâ bir şeyler öğretebileceği iddiasını, tartışarak ortaya koyuyor. Kitabın ikinci bölümü ise 81 şiirden oluşan Tao Te Ching ve Kuban'ın bu şiirlerin her biri için yaptığı özgün yorumlardan oluşuyor.
LAO TZU TAO YOLU ÖĞRETİSİ
Tao Te Ching'in Yorumsal Çevirisi
Doğan Kuban
YEM Yayın
1. Baskı
Şubat 2013
14,5x20,5 cm
160 sayfa
Son Dakika › Güncel › Lao Tzu Tao Yolu Öğretisi Raflarda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?