Lech Walesa Dayanışma Ödülü - Son Dakika
Güncel

Lech Walesa Dayanışma Ödülü

Lech Walesa Dayanışma Ödülü

Ödül, Kırım Tatar Türklerinin lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'na verildi.

03.06.2014 20:36

Polonya'da bu yıl ilk defa Lech Walesa adına verilen Dayanışma Ödülü'nün sahibi Kırım Tatar Türklerinin lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu oldu.

Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkenin demokratik sisteme geçişinin miladı olarak kabul edilen seçimlerin 25. yıl dönümü vesilesiyle ihdas edilen Dayanışma Ödülü, bu yıl ilk kez eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa adına verildi.

Aralarında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da bulunduğu 25 ülkeden katılan temsilciler Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ve Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve eşleri tarafından karşılandı.

Kırımoğlu, ödülünü Cumhurbaşkanı Komorowski'den aldı.

Davetlilere Türkçe hitap eden Kırımoğlu, ödülü almaktan ve özgür dünya ülkelerinin temsilcileri ile olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kırımoğlu, ödülün aynı zamanda Tatar halkının haklarına kavuşmak, öz vatanlarına dönmek, eşit bir millet olarak yaşamak istediği için manevi bir destek anlamını taşıdığını aktardı.

Bu dayanışmaya ve desteğe ihtiyaçları olduğunu belirten Kırımoğlu, şöyle konuştu:

"Halkımız, Ukrayna devletimiz büyük tehlikededir. 1994 yılında Budapeşte anlaşmasına göre garantör olan devlet tarafından topraklarımız işgal edildi. Ne kadar sürecek bu işgal belli değil.  Ülkemizin ve halkımızın zor durumunda bize yardım ellerini uzatan ve manevi destek olan tüm ülkelere ve devlet adamlarına sonsuz minnettarız. Ukrayna devletinin bütünlüğünün tarafında olan ve Kırım'da yapılan rereferandumu tanımayan, ülke bütünlüğünü tekrar sağlamak isteyen ddevletlere ve devlet adamlarına sonsuz minnettarız. Ukrayna bağımsızlığını ilan ettikten sonra daima bizimle olan, demokrasi olması için, Avrupa ülkelerinin bir ailesi olması için Polonya Cumhuriyetine minnettarız.  Allah sizlerden razı olsun. İnşallah demokratik kuvvetlerin desteği ile öz topraklarımızı işgalden kurtarır, yine her beraber yaşarız."

Dayanışma Ödülü'nü alan Kırımoğlu, 1 milyon avroluk para ödülünün de sahibi oldu. Bu paranın 250 bin avrosu doğrudan Kırımoğlu'na verilirken, 700 bin avro Kırımoğlu'nun belirleyeceği Polonya'daki gelişim projelerinden birine bağışlanacak. Kalan 50 bin avroluk miktar ise Kırımoğlu'nun Polonya'da bulunacağı araştırma gezisinde kullanılacak.

Eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa da ödülün Kırımoğlu'na verilmesinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, dünya ülkelerinin dayanışmada bulunmak, haksızlıkları görmek ve çözüm bulmaktan  sorumlu olduğunu vurguladı.

Sorunu olan toplumlara mücadeleye devam etme çağrısında bulunan Walesa, "Hep birlikte mücadeleye devam etmeliyiz. Dayanışma içersinde olmalıyız. Sakin olmalıyız" dedi.

Walesa, konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i de eleştirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ise Kırımoğlu'nun Tatarlar için verdiği mücadeleden söz etti. Geçmişte yaşadığı sıkıntılarla bugün tekrar karşılaştığını belirten Komorowski, Kırımoğlu'nun hayallerinin yıkılmak istendiğini vurguladı.

Olumsuz durumun normalleşmesini dileyen Polonya Cumhurbaşkanı, Dayanışma Ödülü'nü Kırımoğlu'na takdim etmekten çok mutlu olduğunu ve şeref duyduğunu kaydetti.

Jüri heyeti üyesi, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bild ise ödülün Kırımoğlu'ndan daha iyi birine verilemeyeceğini ifade etti.

Dayanışma Ödülü için Mısır'dan Nevin Melek, Kenya'dan Juliana Rotich, Kırgızistan Kölönbek Musayev, Çin'den Xu Zyiong, Avustralya'dan Michael Kirby, Guatemela Norşan Cruz, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk gibi isimler adaydı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lech Walesa Dayanışma Ödülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement