Letonya Cumhurbaşkanı Berzins Türkmenistan'da - Son Dakika
Güncel

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins Türkmenistan'da

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins Türkmenistan\'da

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldi.

15.05.2013 01:18

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldi.

Resmi temaslarının ilk gününde Berzins, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Oğuzhan Köşkü'nde resmi törenle karşılanan Berzins, Berdimuhamedov ile baş başa görüştü.

Heyetlerarası görüşmelerden sonra iki ülke arasında terör ve uyuşturucuyla mücadele ile eğitim ve turizm alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Daha sonra, ortak bildiriyi imzalayan iki lider, basın açıklamasında bulundu.

Bu ziyaretin iki ülke ilişkilerine ivme kazandırdığını dile getiren Berdimuhamedov, Aşkabat ile Riga arasında uçak seferlerinin başlatılması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Konuk Cumhurbaşkanı Berzins de Avrupa Birliği dönem başkanlığı yapacakları 2015 yılında Türkmenistan ile AB ilişkilerinin daha da artırılması için çaba göstereceklerini belirtti.

AB'nin Türkmenistan'ın enerji güvenliği girişimlerini desteklediklerini bildiren Berzins, bunun kendileri açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Berzins, temasları çerçevesinde Türkmen ve Letonyalı işadamlarının hazır bulunduğu İş Forumu'na da katıldı.

-Berzins, ülkesinin kurucu liderlerinden Ulmanis'in mezarını ziyaret edecek-

Öte yandan, Letonya Cumhurbaşkanı Berzins'in, 1942 yılında Türkmenistan'ın Hazar kıyısındaki şimdi adıyla Türkmenbaşı kentinde bulunan bir hapishaneye gönderilen ve burada hayatını kaybeden ülkesinin kurucu liderlerinden Karlis Ulmanis'in mezarını ziyaret edeceği bildirildi.

Karlis Ulmanis, 1920'li yıllardan itibaren yıllarca başbakanlık yaptıktan sonra ülkenin 4. cumhurbaşkanı olmuştu. Sovyetler'in 1940 yılında Letonya'yı işgal etmesinin ardından tutuklanan Ulmanis, 2. Dünya Savaşı sırasında Türkmenistan'daki bir hapishaneye gönderilmişti. Siyasi mahkumların zor şartlar altında tutulduğu hapishanede dizenteri hastalığına yakalanan Ulmanis, 1942 yılında vefat etmiş. - AŞKABAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Letonya Cumhurbaşkanı Berzins Türkmenistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement