Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren 17 Şubat devriminin 5'inci yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Ülkenin batısındaki kentlerden Trablus, Gadames, Garyan ve Tacura'da devrimin 5. yıl dönümü nedeniyle kutlamalar düzenlendi.
Kutlamaların en çoşkulu geçtiğini şehir olan Trablus'taki Eş-Şuheda (Şehitler) Meydanı'nda toplanan Libyalılar sevinç gösterileri düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamalarda Libya'nın İslami yapısına vurgu yapılarak, bu yönde sloganlar atıldı.
Hun kentinde yapılan kutlamalarda da merkezi yerlere Libya bayrakları ve devrimi öven sloganların yazılı olduğu pankartlar asıldı. Kutlamalar çerçevesinde, kültürel yarışmalar düzenlenerek, şiirler okundu. Kutlamalara katılan halka tatlılar dağıtıldı.
Ülkenin doğusundaki Bingazi'de ise geçen sene olduğu gibi bu sene de herhangi bir kutlama düzenlenmedi.
Devrim sonrası Libya'da yaşanan süreç
Libya'da geniş katılımlı halk gösterileri ve silahlı milis birliklerin mücadelesiyle gerçekleşen 17 Şubat devrimi, 42 yıllık Kaddafi rejiminin yıkılması sonucuna götürdü. Devrimden sonra yönetimi Ulusal Geçiş Konseyi devraldı ve konseyin atadığı hükümet 7 Temmuz 2012'de gerçekleştirilen seçimlere kadar ülkeyi yönetti.
Ülkede, 7 Temmuz'da düzenlenen seçimlerle iş başına gelen Milli Genel Kongre (MGK) içinde de zamanla siyasi kutuplaşmalar meydana geldi. Siyasi kutuplaşmaların silahlı çatışmalara dönüşmesi, onlarca silahlı grubun ortaya çıktığı bir ortam oluşturdu.
Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellendi. Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla ülkede iki meclisli yapı ortaya çıktı.
Siyasi rekabetin yanında şiddetli silahlı çatışmaların devam ettiği ülkede istikrarın temini için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucunda, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde iki hükümet tarafından Libya Siyasi Anlaşması imzalandı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Temsilciler Meclisi (TM) tarafından veto edildi. Fas'ın Suheyrat şehrinde yapılan görüşmeler sonucu yeniden kurulan ikinci UMH, 14 Şubat 2016 günü ilan edildi ve TM'ye sunuldu. Önümüzdeki hafta TM'de gerçekleşecek güvenoyu görüşmelerinden çıkacak sonuç, Libya'nın geleceği için hayati önem taşıyor.
Son Dakika › Güncel › Libya'da 17 Şubat Devriminin 5'inci Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?