MUSTAFA BAĞ - Libya'da Trablus hükümetine bağlı Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Güçleri'nin 166'ıncı Tugayı, Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentindeki terör örgütü DAEŞ militanlarına yönelik operasyon başlatırken bölgede gerginlik artarak devam ediyor.
Çıkan çatışmalarda şu ana kadar 20'nin üzerinde DAEŞ'e bağlı terörist öldürülürken Fecr-i Libya'nın en az 2 askerinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Gerginlik nedeniyle kenti terk eden siviller ise Fecr-i Libya'nın kalesi konumundaki Misrata'ya ve başkent Trablus'a kaçıyor.
Öte yandan Fecr-i Libya'nın, Sirte çevresinde konuşlanan Şuruk yerel kuvvetlerine destek için Misrata'dan takviye asker ve mühimmat sevk ettiği belirtiliyor. Batıda Misrata, doğuda Bin Cevad tarafından Sirte'yi kuşatma altına alan Fecr-i Libya'nın olası sızmalara karşı güneydeki çöl bölgesinde de birlikler tuttuğu kaydediliyor.
Sirte'deki Ogodogu Konferans Salonu'nu merkez karargah olarak belirleyen terör örgütü DAEŞ'in ise kentin bazı noktalarındaki binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirdiği iddia ediliyor.
Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren Trablus Hükümeti Basın Enformasyon Genel Müdürü Cemal Naci Zubiya, "DAEŞ olarak adlandırılan terörist gruba karşı Sirte'de askeri operasyon başlatıldı. Ciddi kayıplar verdirildi, ayrıca çok sayıda kişi de esir alındı. Kent bu tehditten temizleninceye kadar operasyon sürecek" dedi.
Kaddafi yanlıları, DAEŞ'in Libya temsilciliğini aldı
Libya'da, Ortadoğu'daki gibi gerçek anlamda DAEŞ'in olmadığını savunan Zubiya, "Şimdilerde yükselen bir terör markası olarak karşımıza çıkan DAEŞ, sakal bırakıp İslamcı görünen ve örgüt bayrağı dalgalandıran ama aslında eski Kaddafi rejimi mensuplarının ortaya çıkardığı bir tehdit. DAEŞ'in Libya temsilciliğini alan bu kişiler, bir yandan Libya'ya dış müdahaleye zemin hazırlarken diğer yandan da ülkede kaosu arttırmayı amaçlıyor ve emekli General Halife Hafter tarafından da destekleniyorlar" ifadelerini kullandı.
-DAEŞ'i Libya'da Kaddafi ailesi finanse ediyor
Cemal Zubiya ayrıca, DAEŞ'in, devrik lider Muammer Kaddafi'nin kuzeni olan ve Mısır vatandaşlığı da bulunan Ahmed Kaddaf ed-Dam tarafından finanse edildiğini de öne sürdü. Zubiya'ya göre, ed-Dam, Kaddafi döneminde yurtdışına kaçırdığı 10 milyar doları, Afrika'dan paralı asker bulmakta kullanıyor.
Ülkenin doğusundaki Derne kentine ilaveten başkent Trablus'un 450 kilometre doğusundaki Sirte'de de varlık gösteren DAEŞ'in bazı binalarda örgütün bayrağını astığı görülürken, grubun ne kadar savaşçısının olduğu net olarak bilinmiyor.
Fecr-i Libya'ya bağlı 166'ıncı Tugay'da yetkili Ebu Sahravi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sirte'deki DAEŞ mensuplarının üç, beş yüz kişi civarında olduğunu tahmin etmekle birlikte net rakam bilmiyoruz. Hafter destekli DAEŞ'e karşı yeni bir cephe açmayı düşünmüyorduk ancak kentin bunlardan temizlenmesi gerekiyor. Bizim esas önceliğimiz Sidra'yı kontrol eden ayrılıkçı İbrahim Cidran ve Mısır'ın sağladığı hava desteği ile Libya halkını bombalayan Halife Hafter" şeklinde konuştu.
-Libya'daki iç savaş süreci
Libya'da 17 Şubat 2011'de Kaddafi rejimine karşı gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiş ancak darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.
Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre ve Trablus Hükümeti'nin desteklediği "Libya Şafağı Koalisyonu" (Fecr-i Libya) ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" (Ameliyat-ı Kerame) arasındaki çatışmalar merkezi şehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaşanıyor.
Kaddafi yönetiminin yıkıldığı 2011 yılından bu yana ülkenin doğusunun bağımsızlığını talep eden ayrılıkçı İbrahim el-Cidran liderliğindeki silahlı gruplar ve Kaddafi yanlıları da 2014'de Onur Operasyonu Koalisyonu'na katılmışlardı.
Terör örgütü DAEŞ'in, geçtiğimiz Şubat ayında Libya'da kaçırdığı 21 Mısır uyruklu Hristiyan işçiyi Sirte sahilinde öldürdüğünü açıklamasının ardından Sisi yönetimi, "DAEŞ hedefleri" olduğu iddiasıyla, Libya'nın Derne kentindeki sivil yerleşim birimlerine hava saldırısı düzenlemişti.
Hafter güçleri, Trablus hükümetini "ülkedeki 'İslamcı teröristleri' desteklemek" ile suçlarken Trablus Hükümeti ve Fecr-i Libya ise "Libya'daki DAEŞ'in Hafter'in ve ona destek veren Kaddafi yanlılarının ülkeye dış müdahaleyi meşrulaştırmak için kurguladığı bir komplo" olduğunu ileri sürüyor.
Son Dakika › Güncel › Libya'da Trablus Hükümeti'nden Daeş'e Yönelik Operasyon - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?