Libya'nın güneyindeki Fizan bölgesini kontrol altında tutan Tuareglerin Libya Ulusal Görüşmeleri Temsilcisi Musa el-Koni, ülkeye yönelik herhangi bir askeri müdahalenin kabul edilemeyeceğini belirtti.
Koni, 21 Mısırlı işçinin terör örgütü IŞİD tarafından öldürülmesi ve ardından Mısır'daki Sisi yönetiminin Libya'ya düzenlediği hava saldırısının yanı sıra ülkenin güneyindeki Fizan bölgesinde yaşanan olaylar ve Fransa'nın Libya'ya müdahale ihtimalini AA muhabirine değerlendirdi.
Ülkesinde 21 Mısırlının öldürülmesinin kimse tarafından kabul edilemeyeceğini ifade eden Koni, "Yayınlanan görüntüler ve konuyla ilgisi olmayan masumların çatışmaların ortasında yer alması sadece Libyalıları değil uluslararası toplumu da şok etti" dedi.
"Böylesi bir olay ne Libya ne de Libyalılara atfedilemez" diyen Koni, "Bu tür işleri yapanlar insan olamaz. Bunlar, sınırları olmayan, Müslüman, gayri müslim, Sünni, Şii, Kıpti ayırt etmeksizin bu tür eylemleri yapmak üzere programlanmış gruplar. Bu nedenle ne bir din ne de bir mezhebe mensup olamazlar" diye konuştu.
Koni, Mısır'ın Derne'da düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları için başsağlığı dileyerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Libya'ya yönelik böylesi bir askeri müdahale hiçbir şekilde, hiç bir gerekçeyle kabul edilemez. Sisi, bu (operasyonu), Mısır kamuoyunun öfkesini yatıştırmak için gerçekleştirdi. Mısır uçaklarıyla düzenlenen bu saldırının bir faydası olmayacaktır. Terörizmle uçaklarla değil, Libya'nın iradesi, ülkede aşiret ve halktan oluşan temel sosyal bileşenlerle koordinasyon içinde mücadele edilebilir. Terör olaylarına kimlerin karıştığını ve topraklarının terörizmden nasıl korunacağını bilenler onlardır."
Terör örgütü IŞİD'in Pazar günü, Libya'da kaçırdığı 21 Mısırlıyı öldürdüğünü gösteren video kaydını yayınlamasının ardından 7 gün yas ilan eden Mısır, "Libya'daki IŞİD hedefleri" olduğu iddiasıyla sivil yerleşim birimlerine hava saldırısı düzenlemiş, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti.
Ülkenin güneyindeki gelişmeler
Koni, ülkenin güneyindeki çöl bölgesi Fizan'da terörist grupların varlığını onaylayarak, "Terör gruplarının yanı sıra kaçakçılar da ülkenin güneyini geçiş yolu olarak kullanıyor. Ancak ülkemizdeki terör olgusu özellikle Fransız askerlerinin Mali'nin kuzeyine müdahalesinden sonra ortaya çıktı. Müdahalenin ardından bazı terör grupları Libya'ya sızdı" ifadelerini kullandı.
Fransa'nın Mali'nin kuzeyindeki olaylara müdahalesinin sorunlara çözüm olmadığına dikkati çeken Koni, "Ülke olarak bu müdahalenin etkilerine maruz hala maruz kalıyoruz" dedi.
Koni, Fransa'nın Libya'nın güneyi ve Cezayir'de yaşanan olaylar konusunda askeri müdahaleyi gündeme getirdiğini ancak bu konuda Paris'ten çelişkili açıklamalar yapıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mali'nin kuzeyinde yaşananlara maruz kalmamak için herhangi bir müdahaleyi kabul etmiyoruz. Libya, terör ihraç eden bir ülke değil, terör ihraç edilen bir ülkedir."
Fransa, Mali'deki kargaşayı gerekçe göstererek 12 Ocak 2013'te bu ülkeye askeri müdahalede bulunmuştu. Fransa saldırısının ardından Mali'nin kuzeyindeki bazı terörist gruplar da Cezayir ve Libya'ya kaçmışlardı.
Ulusal birlik hükümeti çağrısı
Ülkedeki bölünmenin, tüm kurumları çatısı altında toplayan ulusal birlik hükümetinin oluşturulmasıyla engellenebileceğini dile getiren Koni, "Bunu takip eden süreçte halka dağılmış olan silahlar toplanmalı, sığınmacılar geri gelmeli, havaalanı, liman ve yollar hizmete açılmalı sonra da ulusal bir ordu oluşturulmalı. Tüm bunlar için de tek yol diyalog. Bu çerçevede gerek ülke içinde gerek Türkiye, Mısır, Tunus'un ülke dışında ve BM'nin gözetiminde diyalog görüşmeleri devam ediyor" diye konuştu.
Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.
Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Başkent'teki MGK'nın desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisinin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Tuareg ve Tebu kabileleri arasında ise ülkenin güneyindeki çöl bölgesi Fizan'ın egemenliği hakkında Ağustos 2014'te şiddetli çatışmalar çıkmış, 22 Eylül'de gruplar arasında ateşkes imzalanmıştı. Ülkenin nüfus olarak en büyük etnik azınlığı olan Tuaregler, Libya'nın güneybatısındaki Fizan eyaletini, Tebu kabilesi ise güneydoğudaki Libya- Çad sınırı ve Kufra eyaletini kontrolünde bulunduruyor.
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?