Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri - Son Dakika
Güncel

Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Lübnan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Lübnan Meclis Başkanı Berri, 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere 9 Haziran'da meclisi oturuma çağırdı.

26.05.2014 13:43

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ülkenin 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere 9 Haziran'da meclisi oturuma çağırdı.

Lübnan haber ajansı NNA, Meclis Başkanı Berri'nin, Lübnan meclisini önceki 5 turda seçilemeyen yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere 6'ncı oturuma çağırdığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, geçtiğimiz cumartesi, 6 yıllık görev süresinin bitmesine saatler kala, görevi köşk muhafızlarına teslim ederek, cumhurbaşkanlığı sarayından ayrılmıştı.

Lübnan anayasasına göre, mevcut cumhurbaşkanının görev süresi bitmeden seçilmesi gereken yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için, cumhurbaşkanının görev ve yetkileri meclise devredilmiş oldu.

Lübnan meclisinde, 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk turda, adaylardan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Samir Caca 48, Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hılu 16 oy almış, bağımsız aday Nadina Musa ise hiç oy alamamıştı. Cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklamayan Ketayip Partisi Lideri ve eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel'e ise sandıktan 1 oy çıkmıştı. İlk turun ardından gerçekleştirilmesi planlanan oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 5 kez ertelenmişti.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen siyasi kutuplaşma seçimi zorlaştırıyor.

Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabaka göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor. - Lübnan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement