Lübnan Yeni Yıla Cumhurbaşkanı Koltuğu Boş Girecek - Son Dakika
Güncel

Lübnan Yeni Yıla Cumhurbaşkanı Koltuğu Boş Girecek

Lübnan'da görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 19 aydır seçilemiyor.

15.12.2015 15:37

Lübnan'da görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 19 aydır seçilemiyor.

Son olarak ülkedeki iki rakip siyasal blok olan 14 Mart Bloğu ile 8 Mart grubu liderleri Saad Hariri ve Süleyman Franci'nin yeni Cumhurbaşkanı'nın kim olacağına dair görüşmeleri de başarısızlıkla sonuçlandı.

Lübnan meclisinin, cumhurbaşkanlığı seçimi için gerçekleştireceği 33'üncü oturumda öncekilerinde olduğu gibi yeterli çoğunluğu sağlayamayacağı öngörülüyor.

Lübnan'da 19 aydır cumhurbaşkanlığı koltuğu boş, nedeni ise Suriye'de süren savaşın daha da ayrıştırdığı parçalı yapıdaki anlaşmazlıklar.

2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından oğlu Saad Hariri önderliğinde kurulan 14 Mart Bloğu'nun rakip 8 Mart grubunda yer alan Maruni Hristiyan Marada Hareketi Lideri Süleyman Franci'nin cumhurbaşkanlığı üzerinde anlaşılması girişimi başarısız oldu.

-Franci öne çıkıyor

Güvenlik gerekçeleriyle yurtdışında yaşayan Saad Hariri'nin, geçen ay Paris'te Beşşar Esed'in çocukluk arkadaşı olarak bilinen Marada Lideri Süleyman Franci ile gerçekleştirdiği görüşme, ülkede bir buçuk yıldır süren cumhurbaşkanlığı krizinin aşılabileceğine ilişkin umutları yeşertmişti.

Hariri'nin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris'te görüşmesinin ardından verdiği olumlu mesajlar Franci'nin cumhurbaşkanı seçilebilme ihtimalini güçlendirdi.

Bu arada, Franci'nin Lübnan'da ABD'den gelen bir heyet ile Suudi Arabistan'ın Beyrut büyükelçisi ve Lübnan siyasetinden isimlerle gerçekleştirdiği görüşmeler, Lübnan siyasi sahnesinde Franci'nin cumhurbaşkanlığı üzerine uluslararası desteğin arttığı şeklinde değerlendirildi.

8 Mart Bloğu'ndaki Emel Hareketi Lideri Nebih Berri ve bağımsız İlerici Sosyalist Parti Liderleri Velid Canbolat'ın Franci'nin adaylığına destek açıklamaları cumhurbaşkanı seçilmesi beklentisini arttırdı.

Ülkedeki dini aktörler, Lübnan Baş Müftüsü Abdullatif Deryan, Hariri'nin girişimlerinin desteklenmesi gerektiğini söylerken Maruni Patriği Beşara Rai de Franci'nin de aralarında olduğu dört Hristiyan lideri bir araya getirerek bu girişime destek istedi.

-Franci'ye itirazlar yükseliyor

Buna karşın, Franci'nin adaylığına 14 Mart Hareketinin cumhurbaşkanlığı adayı Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca ve Ketaib Partisi lideri Sami Cemayel ve 8 Mart Hareketi'nden Özgür Yurtsever Hareketi Lideri Mişel Avn gibi Hristiyan aktörlerden itiraz yükseldi.

Suriye rejimi ve Hizbullah karşıtı siyaset yürüten 14 Mart Bloğu içinde de Beşşar Esed ile şahsi ilişkileri nedeniyle Franci'nin aday gösterilmesine karşı çıkan isimler oldu.

Francı'nın ülkedeki siyasilerle görüşme trafiğinin son evresinde Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile görüştü. Nasrallah tarafından olumlu yada olumsuz bir açıklama yapılmazken Hizbullah'a yakın medya organları, Fırıncı'nın Hariri tarafından aday gösterilmesini sorguladı.

-Hariri'nin Franci girişimi çıkmazda

Hizbullah, daha önceden de ilan ettiği gibi Mişel Avn'ı desteklemeye devam edeceğini açıkladı. 14 Mart Bloğunda yer alan Samir Caca da cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini ilan etti.

Yerel basında çıkan haberler, ülkedeki büyükelçilerin de olağanüstü gelişme beklemeyerek yılbaşı tatili için ülkeden ayrılmaya başladıklarını yazdı.

Lübnan, meclisi yarın cumhurbaşkanlığı seçiminin 33'üncü oturumu için toplanacak ancak daha öncekilerinde olduğu gibi bir sonraki oturuma ertelenmesi dışında bir gelişme beklenmiyor.

-Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi

Görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın koltuğu 18 aydır boş. Cumhurbaşkanı seçilemediği için seçimlerini de gerçekleştiremeyen ülkede, meclis, 31'inci oturumda da toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, oylamayı 2 Aralık'a ertelemişti.

Mecliste Hizbullah'ın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.

14 Mart grubu, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grubun içinde batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor. Grup, Müstakbel Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi, Ketaib Partisi ve bazı bağımsızlardan oluşuyor.

8 Mart grubunda ise Esed yanlısı Şii Hizbullah, Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Özgür Yurtsever Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri bulunuyor.

Lübnan Parlamentosu

Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis'teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan Yeni Yıla Cumhurbaşkanı Koltuğu Boş Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement