MÜRSEL ÇETİN - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün öğrenim gördüğü ve bugün müze olarak hizmet veren Makedonya'nın Manastır kentindeki Askeri İdadisi binasında, Ulu Önder adına "anı odası"na dönüştürülen sınıfa gelen ziyaretçiler duygu dolu anlar yaşıyor.
Osmanlı Devleti döneminde yaptırılan ve kentteki en önemli tarihi mimariye sahip eserlerden biri olan Askeri İdadisi'nde 1896-1899 yılları arasında eğitim gören Atatürk'ün hatıralarını yaşatmak için oluşturulan ve günümüzde Manastır Kültür Müzesi olarak kullanılan okul binasının birinci katındaki anı odasında ziyaretçiler eksik olmuyor.
"Atatürk 1899 yılında Askeri İdade'yi bu kışlada bitirdi" ibaresinin yer aldığı müzedeki "anı odası"nda, Atatürk'ün balmumu heykeli, büstü ve bazı kişisel eşyalarıyla, hayatı, katıldığı savaşlar, veciz sözlerini içeren bilgiler, fotoğraflar ve Atatürk ile ilgili Türkçe ve diğer dillerde yayımlanmış kitap, broşür ve dergiler sergileniyor. Odada, Atatürk'ün eğitimi sırasında aldığı notlarda yer alıyor.
Atatürk'ü tanıtıcı film ve belgesellerin Türkçe, İngilizce ve Makedonca izlenebildiği sistemin de bulunduğu odada, ışıklı panolarla Büyük Taarruz, Sakarya Meydan Muharebesi, Çanakkale Savaşı anlatılıyor. Müze görevlisi, ziyaretçiler geldiğinde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan "Güneşin Adı: Mustafa Kemal" isimli kısa filmi de gösterime sunuyor.
Mustafa Kemal, 1899 yılında 7348 öğrenci numarasıyla 18 yaşında Manastır Askeri İdadisi'nden mezun olarak, İstanbul Harbiye'de öğrenim görmeye hak kazandı.
Özellikle Türk turistlerin ziyaret ettiği ve duygu dolu anlar yaşadığı "Anı Odası"nda, duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir de anı defteri bulunuyor.
Anı Odası'nda, Atatürk'ün yaşama veda ettiği 10 Kasım, Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü gibi Türkiye'nin milli günlerinde çeşitli törenler yapılıyor. - Eskişehir
Son Dakika › Güncel › Makedonya'da Atatürk'ün Anılarının Yaşatıldığı Oda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?