Makedonya Ekonomi Bakanı, Bursa Vali Vekilini Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Makedonya Ekonomi Bakanı, Bursa Vali Vekilini Ziyaret Etti

Makedonya Ekonomi Bakanı, Bursa Vali Vekilini Ziyaret Etti

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası'nın davetlisi olarak Bursa'da bulunan Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Bursa Vali Vekili Mehmet Vedat Müftüoğlu'nu Tarihi Heykel Valilik Binası'nda ziyaret etti.

12.10.2013 15:25  Güncelleme: 15:23

Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Bursa Vali Vekili Mehmet Vedat Müftüoğlu'nun konuğu oldu. Konuk Bakan dost ve kardeş ülke Makedonya ile Türkiye arasında işbirliğinin geliştirilmesi, ticaret ve yatırım imkanlarının görüşülmesi ayrıca Makedonya'dan göç eden ve bugün Bursa'da işadamı olarak hizmet veren kişileri ziyaret etmek amacında olduğunu ifade etti.

Bursa Vali Vekili Mehmet Vedat Müftüoğlu ziyaret sırasında yaptığı konuşmada; Bursa ile Makedonya arasında tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik ve ticari ilişkilerin olduğunu, halen 500 milyon dolarlık dış ticaret hacminin yetersizliğini ifade ederek, bu hacmin milyar dolarlara taşınması gerektiğini, ayrıca Bursalı işadamlarının uygun ortam hazırlandığında Makedonya da kendi alanlarında yatırım yapabilecekleri, istihdam yaratabileceklerini söyledi.

500 MİLYON DOLARLIK İŞ BİRLİĞİ

Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini de Türkiye ile Makedonya arasındaki işbirliğinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, Türk yatırımcısını ülkelerinde görmek istediklerini anlattı. 2013 yılının ilk 8 ayı içerisinde Türkiye ile Makedonya arasında 500 milyon dolar civarında bir ekonomik iş birliği gerçekleştiğinin altını çizen Saracini, "Siz Türkiye'den Makedonya'ya 380 milyon dolar kadar ihracat yapıyorsunuz. Biz de Türkiye'ye 120 milyon ihracat yapıyoruz. Bu çok az bir rakam. Biz buradaki şirketlerden bunu artırmalarını istiyoruz." Şeklinde konuştu.

Bursa Vali Vekili Mehmet Vedat Müftüoğlu, gerek Sanayi ve Ticaret Odaları ile gerek Rumelili işadamlarının kurduğu, Rudef, Rumelisiad, Balgöç, Balkansiad gibi sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler ile yapacakları işbirliği ve görüşmelerin sonucunda Bursalı işadamları ve yerel yönetimlerin bilgi, tecrübe ve teknolojilerini Makedon işadamı, sivil toplum ve yerel yönetimlerle paylaşabileceklerini, bununda her iki ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti

MAKEDONYA ÇIKIŞ KAPISI OLABİLİR

Makedonya'daki şirketlerin küçük ölçekli olduğunu, bu yüzden Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Saracini, "Türkiye'deki ticaret odaları ile iş birliği kurmaları gerekiyor. Bugün BTSO'da bir sunum yapacağız. Makedonya ve Türkiye arasında bir işbirliği anlaşması imzalanmasını istiyoruz. Onlardan talebim Üsküp'e gelip orada bu anlaşmayı imzalamaları. AB piyasasını Makedonya üzerinde kullanmanızı istiyoruz. Bizi bir çıkış kapısı olarak görebilir ve kendi malınızı AB piyasasına sunabilirsiniz." Dedi.

Bursa Vali Vekili Müftüoğlu konuk Bakan Valon Saracini'ye İznik çinisi hediye etti. Konuk Bakan ise Vali Vekili Müftüoğlu'na Üsküp'ün 1930 yılına ait bir fotoğrafını günün anısına hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Makedonya Ekonomi Bakanı, Bursa Vali Vekilini Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement