Makedonya Kulesi Görüntü Kirliliğinden Kurtarıldı - Son Dakika
Güncel

Makedonya Kulesi Görüntü Kirliliğinden Kurtarıldı

Makedonya Kulesi Görüntü Kirliliğinden Kurtarıldı

Edirne Valisi Duruer, Makedonya Kulesi'nin yanına 28 yıl önce trafo binası olarak yapılan yapıyı, tarihi eserin görüntüsünü bozduğu için yıktırdı.

28.08.2013 13:50  Güncelleme: 19:05

Edirne Valisi Hasan Duruer, kentin en önemli tarihi eserlerinden Makedonya Kulesi'nin yanına 28 yıl önce trafo binası olarak yapılan tek katlı yapıyı, tarihi eserin görüntüsünü bozduğu gerekçesiyle yıktırdı. Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi'nin de izlediği yıkımda konuşan Vali Duruer, "Kentin güzelliğini bozan yapıları, tabelaları buna benzer ögeleri kaldırıyoruz." dedi.

Edirne'de tarihi eserlere verdiği önemle tanınan Vali Hasan Duruer, Çavuşbey Mahallesi Bankaaralığı Sokak'taki tarihi Makedonya Kulesi yanındaki trafo binasını 'görüntüyü bozduğu' gerekçesiyle yıktırdı. Edirne Özel İl İdaresi'ne bağlı iş makinesi tarafın yapılan yıkımda daha önce trafo binası olarak kullanılan tek katlı yapı yerle bir edildi.

KARARDAN 22 YIL SONRA YIKILDI

Binayla ilgili Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 1991 yılında aldığı yıkım kararı olduğunu hatırlatan Duruer şunları söyledi:

"Önemli olan tarihi değerlere sahip çıkılmasıdır. Bu şehirde kirlilik meydana getiren, daha sonradan yapılan fakat kentin güzelliğini bozan yapıları, tabelaları buna benzer öğeleri kaldırıyoruz. Eserlerin etrafını temizliyoruz. Kuleyle ilgili de Müze Müdürlüğümüz ile yaptığımız bir çalışma var. Burasını müze haline getiriyoruz. Hem açık bir müze olacak hem de küçük objelerin sergilendiği yer haline getirmek için çalışma yapıyoruz. Bu yapı, 1991 yılında anıtlar kurulu kararı alınmasına rağmen yıkılamamış. Zamanında keşke yapılmasa, ya da zamanında yıkılabilseydi. Şehre sahip çıkılabilseydi."

MAKEDONYA KULESİ

Araştırmacı-yazar Oral Onur, Makedonya Kulesi'nin, Abdülhamit döneminde üzerine saat takılmasıyla "Saatli Kule", "Memleket Saati" gibi isimlerle anıldığını ifade ederek, "Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan Edirne (Hadrianopolis) Kalesi'nin burçları, Bizanslılar zamanında yeniden düzenlenmiş ve Üç Şerefeli Camii yakınındaki burç, Makedonya Kulesi olarak anılmıştır. Daha sonra 1885'te burcun üzerine dönemin Valisi Hacı İzzet Paşa tarafından yapım masrafı belediye bütçesinden karşılanan ahşap kule yaptırılmıştır. Kuleye saat konulmasıyla 'saatli kule ve Memleket Saati' isimleriyle anılmaya başlayan yapının ahşap kısmı, bir yangın sonucu yok olmuş daha sonra 1893'te ahşap olan kısım tuğla ve taştan yeniden inşa edilmiştir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Makedonya Kulesi Görüntü Kirliliğinden Kurtarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement