Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Geçenlerde ana muhalefet lideri ramazanda ve Kurban Bayramı'nda emeklilere birer ilave maaş diyor. 11 milyona yakın emeklimiz var. Çarpın bir bakın, bir kalemde bütçe açığını neredeyse yüzde 70 artıracak, gerçekçi değil, hayali şeyler. Toplumda genel bir söylem var, bekara karı boşamak kolay. Hiçbir zaman iktidara gelemeyeceklerini düşündükleri için çok hayali, çok afaki şeyler söylüyorlar" dedi.
Şimşek, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamaların kura etkisiyle ilgili soruya Şimşek, Merkez Bankasına, para politikasına ilişkin tartışmaların yatırımcı nezdinde bir miktar tedirginliğe sebep olabildiğini, bunun da piyasalara yansımasının bulunduğunu ifade etti.
Merkez Bankasının 24 Şubat'ta yapacağı toplantıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, Merkez Bankasının tartışmaları ve değerlendirmeleri dinleyeceğini ve rasyonel bir zeminde karar vermesi gerektiğini söyledi.
Bankanın, genel anlamda Türkiye'nin gidişatını gözönünde bulundurması gerektiğini dile getiren Şimşek, "Temel öncelik ne? Zaten siz fiyat istikrarını başarırsanız, ekonomik performans da iyileşiyor, faizler de düşüyor ve şirketlerimizin uzun vadeli finansmana erişimi, daha ucuz finansmana erişimi sağlıklı bir şekilde ekonominin sürdürülebilir bir şekilde büyümesinin önünü açıyorsunuz. Bunlar birbirini dışlayan şeyler değil" diye konuştu.
"Enflasyonla mücadelenin devam etmesi lazım"
Merkez Bankasına "enflasyonu kontrol altına al" görevi verildiğini anlatan Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde enflasyonun tek haneye düşürüldüğünü, bunu tek hanede tutmanın başarı olduğunu kaydetti. Şimşek, "Bizim bir adım öteye gitmemiz lazım ve enflasyonu kalıcı bir şekilde yüzde 5 civarlarında hatta altına indirmemiz lazım. Enflasyonla mücadelenin devam etmesi lazım. Bu da aslında bütün diğer talepleri karşılamak için bir ön koşuldur" dedi.
Merkez Bankasının toplantısıyla ilgili siyaseten yorum yapmasının doğru olmayacağını ifade eden Şimşek, "Merkez Bankası bütün verilere, küresel konjonktüre bakacak, dünyada ne olup bitiyor... Türkiye ekonomisinde enflasyon eğer düşüş trendindeyse Merkez Bankası faizi indirsin, bunun şaşırtıcı olmaması lazım" diye konuştu.
Bakan Şimşek, bir başka soruyu yanıtlarken gıda fiyatlarının enflasyona etkisinin araştırılması için kurulan komitenin çalışmasını sürdüğünü belirterek, "Geçen sene gıda fiyatlarının yükselmesinin bir sebebi kuraklıktı. Bu sene muhtemelen gıda fiyatları da petrol de enflasyonu aşağı çekebilir. Enflasyon muhtemelen geçen seneye göre oldukça aşağıda olur. Burada bir tek kur riski var. Yani lirada değer kaybı enflasyonu olumsuz etkiliyor, onun dışında şu an itibariyle bütün diğer riskler aşağı yönlü" dedi.
"Bekara karı boşamak kolay"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı reform paketlerinin, bazı kesimlerce "seçim ekonomisi uygulanacak" şeklinde değerlendirildiğinin hatırlatılması üzerine Şimşek, bu paketler üzerinde 2013 yılının ortasından bu yana çalışıldığını söyledi. Şimşek, "Açıklanması seçim öncesine denk geldi diye ona popülist, seçim ekonomisi diye bakmamak lazım" ifadesini kullandı.
Petrol fiyatlarının düşmesinin cari açığı, büyümeyi ve enflasyonu olumlu etkilediğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:
"Buna karşın bütçeyi olumsuz etkiliyor, niye? Ciddi bir şekilde akaryakıt ürünlerinden aldığımız vergi geliri düşüyor. Mesela biz bunu öngörmemiştik. Çünkü bütçeyi yaparken biz, petrol fiyatlarının 102 dolar olacağını öngörmüştük, inanılmaz muhafazakar davranmışız ama şu anda petrol fiyatları 50-60 dolarlarda. Bunlar benim öngöremediğim şeylerdi, bunlara bakacağız, henüz değerlendirme için erken. Popülizmden bahsedecekseniz, daha başlamadık seçim kampanyalarına, muhalefetin söylemleri gerçek dışı. Geçenlerde ana muhalefet lideri ramazanda ve Kurban Bayramı'nda emeklilere birer ilave maaş diyor. 11 milyona yakın emeklimiz var. Çarpın bir bakın, bir kalemde bütçe açığını neredeyse yüzde 70 artıracak, gerçekçi değil, hayali şeyler. Niye? Toplumda genel bir söylem var, bekara karı boşamak kolay. Hiçbir zaman iktidara gelemeyeceklerini düşündükleri için çok hayali, çok afaki şeyler söylüyorlar. Geçmişte de vatandaşımız bunları gördü, rağbet de etmedi. Hatırlıyor musunuz benzin, mazot tartışmaları falan. Ben şuna çok dikkat ediyorum. Şu anda bizim en güçlü tarafımız mali disiplindir. Kimse artık mali sürdürülebilirliği, borç sürdürülebilirliği tartışmıyor. Bu, Türkiye için büyük bir kazanımdır. Bunu hassas bir şekilde korumamız lazım."
"Dün bana bir haber geldi, şoke oldum"
Bakan Şimşek, geçici bir takım faktörler nedeniyle gelirlerin azalması halinde, hemen telafi etmenin gerekmediğini ancak kalıcı, yapısal sorunlar varsa, yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Buna örnek olarak da Gelir Vergisi reformunu gösteren Şimşek, "Bizim dolaylı vergilere olan bağlılığımızın azaltılması lazım. Şimdi, diyeceksiniz ki, 'Sen Maliye Bakanısın, böyle lazım lazım deme.' Reform uzun bir süredir Mecliste bekliyor. Dün bana bir haber geldi, şoke oldum. Plan bütçenin alt komisyonu görüşmeye başlamış. Meclisin çalışma süresi neredeyse 1,1-5 ay kalmış, görüşülmeye başlanmış" değerlendirmesinde bulundu.
"Şeffaflık paketinin" yeni döneme kalıp kalmadığı yönündeki soru üzerine ise Şimşek, "Gönül isterdi ki öyle bir durum olmasın ama Meclis'in şu anki ruh haline bakarsanız, biraz zor gibi görünüyor ilave bir takım reformların yapılması" dedi. Bunların çok önemli reformlar olduğunu dile getiren Şimşek, paketin bu dönemde geçmesini istediklerini ancak yetişmemesi halinde mutlaka yeni dönemde yasalaşması gerektiğini ifade etti.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Maliye Bakanı Şimşek: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?