Maliye Bakanı Şimşek: "2009'un Sonundan Buyana Akaryakıta Bir Kuruş Vergi Zammı Gelmemiştir" - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Şimşek: "2009'un Sonundan Buyana Akaryakıta Bir Kuruş Vergi Zammı Gelmemiştir"

Maliye Bakanı Şimşek: "2009\'un Sonundan Buyana Akaryakıta Bir Kuruş Vergi Zammı Gelmemiştir"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt fiyatlarında 2009 yılından bu yana zam yapılmadığını belirterek, "Türkiye benzin üzerindeki vergi yükü itibariyle OECD ülkeleri arasında 2002 yılında birinci sıradaydı, bugün 7.ülke konumuna gelmiştir" dedi.

17.03.2012 18:46

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt fiyatlarında 2009 yılından bu yana zam yapılmadığını belirterek, "Türkiye benzin üzerindeki vergi yükü itibariyle OECD ülkeleri arasında 2002 yılında birinci sıradaydı, bugün 7. ülke konumuna gelmiştir" dedi.

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sosyal ve Politikalar Bakanı Fatma Şahin, vergi rekortmenlerin plaket takdim etti. Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'nde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki vergi rekortmenlerine övgüler yağdırarak, yapılacak hizmetler için verginin öneminden bahsetti. Şimşek, Gaziantepli sanayicilere 'Anadolu Kaplanı'

diyerek,"Vergileriniz sayesinde bu ülke kalkınıyor, hizmet görüyor ve büyüyor" dedi.

Türkiye'nin vergi yüküyle ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, hemen hemen her alanda vergi yükünü azaltmak için mücadele verdiklerini belirterek, "Türkiye birçok alanda OECD ülkeleri arasında vergi yükü anlamında ortalamaların altında bulunmaktadır. Vergi yükünü kaldırınca beraberin istihdam da artıyor ve sanayiciler yatırımlarına arttırarak devam ediyor" diye konuştu.

"AKARYAKITA ZAM YAPMADIK"

Her geçen gün artan benzin fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, akaryakıtta vergi yükünü indirdiklerini söyledi. Şimşek, zamların tamamen petrol fiyatlarlarının artmasından kaynaklandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Benzinde durum nasıl? Vatandaş bunu soruyor. Türkiye benzinde yüksek vergi yüküne sahip bir ülke. Fakat onu indirmişiz. Her gün gazetelerde okuyorum vergiye zam geldi diye. Vatandaşların yorumlarını okuyorum; hükümet yine zam yaptı diyerek zamlardan şikayet ediyorlar. 2009'un sonundan buyana ne benzine ne motorine ne de başka bir akaryakıta bir kuruş vergi zammı gelmemiştir. Tamamen maalesef petrol fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanıyor. Zam denilen şey aslında tamamen uluslar arası petrol

fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bugün Türkiye benzin üzerindeki vergi yükü itibariyle OECD ülkeleri arasında 7. ülke konumuna gelmiştir. 2002 yılında birinci sıradaydık. 2002 yılında arabanızı benzinciye götürseydiniz bana 100 liralık benzin ver deseydiniz 70 lira 20 kuruşu devlete yani bize gelecekti. Şimdi aynı şeyi yaparsanız 56 lira 90 kuruşu bize gelecek. Bunlar vergi yüksek olmadığını ifade etmiyor. Vergi yükü yüksek ama inmiş."

"SİGARA VE ALKOLLÜ İÇECEKLERDE VERGİ YÜKÜNÜ ARTTIRDIK"

Sigarada vergi yükünü arttırdıklarını doğrulayan Bakan Şimşek, "Sağlık açısından vergiyi bir araç olarak kullandık. OECD ülkeleri arasında 11. sıradayız. Yüzde 80 civarında vergi yükü söz konusu. Alkollü içkilerde de vergi yükünü yükselttik. OECD ülkeleri arasında 2. sıradayız. Bu ülkede 2002 yılında 100 liralık üründe 86 lira faiz ödeniyordu. Geriye 14 lira kalıyordu. Bu 14 lira ile ne yapılabilir? Bununla ülkeye yatırım mı yapılabilir yoksa maaşlar mı ödenebilir? Ciddi bir sıkıntıydı" dedi.

"RİSK EŞİTTİR RIZIK"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, sanayicilerin risk alarak başarıya ulaştığını dile getirdi. Şahin, "Devletin vatandaşa güvendiği, vatandaşın devlete güvendiği sistemin oturtturduğumuz zaman birçok problemi çözeceğimize inandık. Tam adalet tam kalkınma dedik. Bir taraftan pastayı büyütürken diğer taraftan hukuk devleti olma adına temel hak ve özgürlükleri kuvvetlendirme adına büyük bir yol kat ettik. Bu yoldaki en büyük ortaklarımız sizler oldunuz. Çünkü biz yola çıkarken özel sektör

müteşebbis ruhuyla bu işi başaracağımız gördük. Bundan sonraki süreçte başarmak önemli ama başarıyı sürdürebilmek en az o kadar önemli. Her yıl yaptığımız bu törenlerde bu şehrin zigzaglar yaşamadığını gördük. Risk alınıyor, risk eşittir rızık" dedi.

Törende Gaziantep Valisi Erdal Ata ile Gelir Dairesi Başkanı Erol Çember, konuşmalarında, verginin ülke ekonomisine katkısına değindi. Konuşmaların ardından vergi rekortmenlerine plaket verildi. 2010 yılı Gelirler Vergisi ödemelerinde Gaziantep birincisi Abdulkadir Konukoğlu, ikinci Muharrem Balat, üçüncü Zekeriye Konukoğlu olurken, Kurumlar Vergisinde birinci Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş., ikinci Gülsan Sentetik, üçüncü ise Sanko Tekstil oldu.

Öte yandan ödül töreninde Vergi Haftası etkinliklerinde şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Şimşek: '2009'un Sonundan Buyana Akaryakıta Bir Kuruş Vergi Zammı Gelmemiştir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement