EMRAH YAŞAR - Meteoroloji Genel Müdürlüğü, muhtemel bir olumsuz meteorolojik durumda, kamu kurumlarının yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 50 bin kişiye kısa mesaj gönderip önlem alınması için uyarıda bulunarak, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir görevi yerine getiriyor.
Atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleriyle inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları matematik, fizik, kimya, istatistik ve coğrafya gibi pozitif bilimlerden yararlanarak araştıran bilim dalı meteoroloji, Türkiye'de 1937 yılında kurulan Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile kurumsal bir kimlik kazandı.
Kuruluşundan itibaren meteoroloji alanında yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, gözlem, tahmin ve uyarı sistemlerindeki yenilikleri ülke şartlarında değerlendirip, uygulamaya geçirerek milli ekonomiye, toplumsal refaha, can ve mal güvenliğinin sağlanmasına ve hayat kalitesinin artırılmasına katkı sağlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, gözlem sistemlerinden verileri anlık üretip aynı anda internet ve diğer iletişim araçlarıyla da vatandaşlara iletiyor.
Meteoroloji 3. Bölge Müdürü Ergün Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün dünya üzerindeki meteorolojik gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek, ölçüm ve gözlemlerin yapılması, tahmin ve uyarıların yayınlanmasının yanı sıra meteoroloji alanında çeşitli konularda araştırma çalışmalarını yürütmekle görevli ve yetkili tek kamu idaresi olduğunu söyledi.
Meteorolojik hadiselere bağlı can ve mal kayıplarını azaltmak amacıyla kurumun hazırladığı uyarılara ek olarak, bölge müdürlükleri merkezinde 24 saat esasına göre çalışan Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezleri (BTUM) sorumluluk sahasındaki il ve ilçeler için günlük ve beş günlük hava tahminleri yapıldığına işaret eden Güler, şöyle konuştu:
"Gerektiğinde meteorolojik uyarılar yayınlamaktadır. Meteorolojik tahmin ve erken uyarılar tedbir alınması gayesiyle, 81 ilimizden vali, belediye başkanı, kaymakam, bölge müdürleri, muhtarlarımız ve AFAD yetkilileri dahil 50 bin ilgili kişiye kısa mesaj vasıtasıyla iletiliyor. Tahminlerimiz yüzde 90 üzerinde tutarlılık göstermektedir. Yağış tahminlerinin tutarlılık oranları yüzde 92, sıcaklık tahminlerinin tutarlılık oranları yüzde 86 düzeyindedir."
"Türkiye, Avrupa'nın en büyük gözlem ağlarından birine sahip"
Güler, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 1949 yılında Dünya Meteoroloji Teşkilatına üye olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Kurum, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezine 1975'te, daha sonra 1984 yılında da Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatına kurucu üye oldu. 1998 yılında ilk süper bilgisayar sistemleri kuruldu ve sayısal hava tahmin modelleri çalıştırıldı. Yüksek kapasiteli süper bilgisayarlar ile sayısal tahmin modelleri çalıştırılarak yüksek çözünürlüklü hava tahmin ürünleri üretilirken, tüm ülkeye yaygın olarak kurulmuş gelişmiş gözlem ağından elde edilen verilerle iklim izleme, kuraklık izleme ve araştırma çalışmaları yürütülmekte, hazırlanan iklim değişikliği senaryoları ile 2100 yılına kadar olan dönemler için ülkemizde nasıl bir iklim olacağına ilişkin tahminler ortaya konulmaktadır."
Vatandaş, düğün, iftar ve piknik planlaması için de arıyor
Türkiye'nin son yıllarda meteoroloji alanında başlattığı teknolojik hamle ile bütün illerde önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini ve Avrupa'nın en büyük gözlem ağlarından birine sahip olduğunu aktaran Güler, şöyle devam etti:
"Gözlem sistemlerinden veriler anlık olarak üretilip web sayfamızdan ve mobil uygulamalar üzerinden vatandaşımızın bilgisine sunulmaktadır. Bu veriler, nitelikli ve tecrübeli personel tarafından değerlendirilerek tahmin ürünleri başta olmak üzere çok çeşitli meteorolojik ürün ve hizmetler üretilmekte ve aynı anda internet ve diğer iletişim araçlarıyla da vatandaşlarımızın bu ürün ve hizmetlere erişimine imkan sağlanmaktadır."
Güler, kurumun ürün ve hizmetlerinin akıllı telefon uygulamalarından ücretsiz indirildiğini hatırlatarak, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak savunma, ulaştırma, tarım, çevre, orman, sigorta, turizm, sağlık, spor, sanayi, enerji, şehircilik, eğitim, adalet ve afet yönetimi başta olmak üzere her türlü sektöre hizmet veriyoruz. Her türlü planlama için, özellikle tarım kesimi ve organizasyonlar için vatandaşlarımız tarafından sıklıkla aranmaktayız. Buna düğün, iftar, piknik gibi organizasyonlar da dahil." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Meteorolojiden 50 Bin Kişilik 'Hayati Uyarı' Ağı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?