Mevlana Müzesi'ndeki Sökülen Havuzun Eski Taşları, Yerine Konulacak - Son Dakika
Güncel

Mevlana Müzesi'ndeki Sökülen Havuzun Eski Taşları, Yerine Konulacak

Mevlana Müzesi\'ndeki Sökülen Havuzun Eski Taşları, Yerine Konulacak

Mevlana Şeb-i Arus Havuzu, müzedeki restorasyon kapsamında kaldırılıp, yenisi aynı şekilde yapıldı.

13.02.2015 10:27  Güncelleme: 11:11

Konya'da bulunan Mevlana Şeb-İ Arus Havuzu, müzedeki restorasyon kapsamında kaldırılıp, yenisi aynı şekilde yapıldı. Ancak yeni havuz, yeni taşlar kullanılması yüzünden tepkilere neden oldu. Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesiyle birlikte muhafaza altında tutulan havuzun eski taşlarının yeniden yerine konulacağını söyledi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Mevlana Müzesi'nde 2013 yılında genel bir restorasyon çalışması başlattı. Müzede yapılan düzenlemeler çerçevesinde aynı yıl bahçede bulunan 'Şeb-i Arus Havuzu' kaldırdı. Derviş hücrelerinin önünde yer alan, altıgen planlı gök mermerden yapılan ve suyu ejder başlı bir lüleden akan havuzun taşları, tek tek sökülerek müzenin bahçesi olan Gül Bahçesi'ne konuldu.

SÖKÜLDÜ YERİNE BENZERİ YAPILDI

Mevlana'nın ölüm yıldönümlerinde dervişler tarafından etrafında sema yapıldığı için düğün günü anlamına gelen 'Şeb-i Arus' Havuzu olarak adlandırılan havuzun mermerleri numaralandırıldı. Müze bahçesinde yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonrası kaldırılan havuzun bulunduğu yerden 3,5 metre ileriye ve orijinal taşlarının yerine yeni taşlarla bir benzeri yapıldı.

YENİ TAŞLAR KULLANILDIĞI İÇİN TEPKİ ÇEKTİ

Ancak yeni havuz, yeni taşlar kullanılması yüzünden tepkilere neden oldu O dönemde ilk tepki 25 yıl Mevlana Müzesi'nde müdürlük yaptıktan sonra emekli olan Erdoğan Erol'dan geldi. Değiştirilen havuzun yaklaşık 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ileri süren Erol, Dervişlerin Mevlana'nın ölümünden sonra havaların iyi olduğu dönemlerde, havuz etrafında sema yaptığını ve havuza 'Şebi Arus Havuzu' denildiğini anlattı. Havuzun eski taşların benzeri taşlarla yapılarak 3 metre 75 santimetre ileriye taşındığını vurgulayan Erol, bunun büyük bir hata olduğunu; çünkü havuzun Şeb-i Arus törenlerinin yapıldığı meydan ile ilişkisi uzaklaştığını savundu. Erol havuzun eski taşlarla yapılması gerektiğini belirtti.

MEVLANA TÖRENLERİNDEN SONRA YAPILACAKTI

2013 yılının Aralık ayında yaşanan olayın basında yer almasının ardından açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise, tepkiler üzerine Mevlana Törenleri'nin ardından tarihi havuzun yeniden yerine konulacağını açıkladı.

FİRMANIN İŞLERİ BİTİRMESİNİ BEKLEDİK

Aradan geçen yaklaşık 2 yıla rağmen eski taşların halen yerine konulmamasına açıklık getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, bugüne kadar müzedeki restorasyonu yapan firmanın işlerini tamamlamasını beklediklerini ve firmanın da işlerini yeni bitirdiğini söyledi. Havuzu unutmadıklarını dile getiren Çıpan, havaların düzenlemesiyle birlikte muhafaza altında tutulan havuzun taşlarının yeniden yerine konularak eski haline getirileceğini söyledi.



Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mevlana Müzesi'ndeki Sökülen Havuzun Eski Taşları, Yerine Konulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement