Mikroelektronik-Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı Hayata Geçti - Son Dakika
Güncel

Mikroelektronik-Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı Hayata Geçti

Sabancı Üniversitesi ile Almanya'nın en önemli bilim merkezlerinden IHP Microelectronics'in iş birliği kapsamında kurulan ortak sanal laboratuvar hayata geçirildi Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berker: "Bu girişimimiz ile bilimsel çalışmalarımızın nadir örneklerinin de uluslararası boyuta taşınacağı.

16.10.2014 17:19

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Mikroelektronik Araştırma Grubu ile Almanya'nın en önemli bilim merkezlerinden IHP-Microelectronics'in (Innovations for High Performance Microelectronics) iş birliği kapsamında kurulan Mikroelektronik-Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı hayata geçirildi.

Üniversitenin Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, üniversitesi ve IHP-Microelectronics arasında yıllardır süren iş birliği neticesinde önemli bir adım olarak laboratuvarı hayata geçirdiklerini belirterek, bundan da memnuniyet duyduklarını söyledi.

Berker, üniversitenin 2012-2014 yılları arasında Türkiye'de, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Üniversitelerarası Yenilikçilik ve Girişimcilik Endeksi"nde ilk sıralarda yer aldığını aktararak, şöyle devam etti:

"Üniversitemiz, geçtiğimiz günlerde açıklanan Times Higher Education 2014 sıralamasında 182. sırada yer alarak, ilk 200'de yer alabilen Türkiye'den tek vakıf üniversitesi oldu. Aynı şekilde dünyanın en prestijli üniversite sıralamaları arasında yer alan QS 2014 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda da ilk 500'de yer alıyoruz. Bugün, Almanya'nın en önemli bilim merkezlerinden IHP-Microelectronics ile imzalayacağımız iş birliği anlaşmamız ile Sabancı Üniversitesi'nin uluslararasılaşma vizyonu mükemmel bir şekilde örtüşmektedir. Bu girişimimiz ile bilimsel çalışmalarımızın nadir örneklerinin de uluslararası boyuta taşınacağı farklı bir modeli Türkiye'de geliştiriyor olmaktan heyecan duyuyoruz."

"Türkiye ve Almanya arasında bilim ve araştırma iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz"

Törende konuşan Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Direktörü Prof. Dr. Wolf-Dieter Lukas da hedeflerinin Türkiye ve Almanya arasında bilim ve araştırma iş birliğini güçlendirmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle Frankfurt'taki IHP-Microelectronics (Yüksek Performans için Yenilik) grubu ile İstanbul'daki araştırma ortağının teknolojik iş birliğini takdir etmekteyiz. Bu iş birliği, 2014 Almanya-Türkiye Araştırma, Eğitim ve Yenilikçilik yılıyla hedefleneni temsil etmekte ve araştırma, eğitim, yenilikçilik alanlarında ortak çalışmaların çığır açan projeler doğrultusunda ilerlemesini sağlamaktadır. Tamamlayıcı araştırma yaklaşımı ile araştırma kabiliyetlerini genişletmek, ortak proje uygulamalarında karşılıklı pozisyonları güçlendirmek, uluslararası görünürlüğü arttırmak, ortak proje çalışması yapacak en iyi öğrencileri ve araştırmacıları çekmek, IHP ve Sabancı Üniversitesi'nin araştırma konularına göre, ders, staj, konuk bilim insanları gibi üst düzey öğretim sağlamak hedeflenenler arasındadır. Sabancı Üniversitesi ve IHP-Microelectronics'in teknolojik altyapısı ve bilgi birikimiyle beslenecek 'Mükemmeliyet Merkezi' Türk-Alman ilişkilerinin hem bilimsel ve teknolojik hem de ekonomik ve politik alanlarda gelişimine katkıda bulunma vizyonuyla çalışmalarına devam edecek."

Törene, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Mehmet Alper Kutay, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve laboratuvarın Türkiye Yürütücüsü Yaşar Gürbüz ile IHP- Microelectronics Rektörü Prof. Dr. Bernd Tillack de katıldı.

Mikroelektronik-Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Mikroelektronik Araştırma Grubu ile IHP-Microelectronics, bilimsel deneyim ve kaynaklarını "More-than-Moore" konsepti üzerine kurulu "Mikroelektronik-Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı" anlaşmasıyla birleştiriyor.

Bu girişimle bilimsel çalışmaların nadir örneklerinin yurt dışında bulunan yeni bir düzleme taşınması, gerek Türkiye'de gerekse AB platformlarında çok daha etkin ve başarılı çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Mottosu, daha küçük, fonksiyonel, ekonomik, kullanışlı ve uzun ömürlü elektronik sistemler geliştirme olan "More-than-Moore" konseptiyle haberleşme, biyomedikal, uzay, havacılık, güvenlik, otomobil ve robot-otomasyon gibi birçok sektöre katkıda bulunmak amaçlanıyor.

İş birliği kapsamında Türkiye'de bulunan diğer üniversitelerin, araştırma enstitüleri ve şirketlerin, bu alandaki çalışma ve gelişmelere daha kolay erişim sağlaması ve bu sayede iş birliklerinin arttırılması da planlanıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mikroelektronik-Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı Hayata Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement