Milli Kayakçı Aslı'nın Ölümünde 9 Sanıklı Bir Dava Daha - Son Dakika
Güncel

Milli Kayakçı Aslı'nın Ölümünde 9 Sanıklı Bir Dava Daha

Milli Kayakçı Aslı\'nın Ölümünde 9 Sanıklı Bir Dava Daha

Erzurum'un Konaklı Kayak Merkezi'nde geçen yıl antrenman yaparken geçirdiği kazada yaşamını yitiren milli kayakçı 17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun ölümü ile ilgili 9 kamu görevlisi hakkında hazırlanan iddianame 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından...

12.09.2013 11:39

Erzurum'un Konaklı Kayak Merkezi'nde geçen yıl antrenman yaparken geçirdiği kazada yaşamını yitiren milli kayakçı 17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun ölümü ile ilgili 9 kamu görevlisi hakkında hazırlanan iddianame 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Erzurum Valiliğinin 12 Aralık 2011'de çıkardığı 'Kayak merkezlerinde alınacak önlemler' konulu talimatnameyi uygulamadıkları gerekçesiyle aralarında İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik ile Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Fatih Çintimar'ın da bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istendi.

Konaklı Kayak Merkezindeki Alp Disiplini yarışmasına katılmak için İstanbul'dan gelen milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü antrenman yaparken, tahta kar perdelere çarparak öldü. Aslı Nemutlu'nun ölümü ile ilgili Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık, antrenörler Fidan Kırbaç Özbakır, Recep Süleyman Dilik, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan Erzurum 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Nemutlu ailesinin itirazı üzerine TKF Genel Sekreteri Ahmet Muhtar Kurt, Konaklı Kayak Merkezi pist sorumlusu Ahmet Demir ile Kayak Merkezi'nin mekanik işlemlerinden sorumlu Ebubekir Urhan da aynı mahkemede ve aynı suçtan yargılanmaya başladı.

Erzurum 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 7 kişi hakkında görülen dava devam ederken, Erzurum Valiliği'nin 12 Aralık 2011'de yayınladığı 'Kayak merkezlerinde alınacak önlemler' konulu talimatnameyi uygulamadıkları gerekçesiyle kamu görevlileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Fatih Çintimar, 112 Acil Komuta Merkezi Başhekimi Dr. Gürsel Bedir, 112 Acil Komuta Merkezi Başhekim Vekili Nihat Bulandere, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Özgür Çelebi, Konaklı Kayak Merkezi'ndeki tesis amiri Metin Aydoğdu, Konaklı Kayak merkezi tesis eski amiri Yakup Çiltaş, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü spor servis şefi Bülent Tilkidögen ve Spor tesisleri Şube Müdürü Şinasi Polat hakkında hazırlanan iddianame 2'nci Sulh Ceza Mahkemesinde kabul edildi. 'Görevi kötüye kullanmak' suçundan haklarında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenen 9 kamu görevlisi, önümüzdeki ay hakim karşısına çıkacak.

ÖNLEM ALINMAMIŞ, AMBULANS YOK

Kabul edilen iddianamede şu görüşler yer aldı:

"Aslı Nemutlu'nun ölümüne ilişkin kaza mahallinde gerekli sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınmamasına, müdahalenin zamanında yapılmamasına yönelik kamu görevlileri hakkında soruşturma yapıldı. Bayanlar Süper G pistinde meydana gelen kaza sonrasında ölen Aslı Nemutlu yerel imkanlarla tesislere ulaştırıldı, olay yerinde ambulans ve sağlık ekiplerinin olmadığı, olaydan 25-30 dakika sonra olay yerine ambulansın geldiği ve ölenin hastaneye sevkinin yapıldığı, Valilik genel emrinde kayak merkezlerinde sürekli olarak bir ambulansın bulundurulacağı belirtiliyor. Buradaki süreklilikten kastedilen, sadece antreman, yarışma sırasında ambulans ve sağlık ekibi bulundurmak olmadığı, Valilik emirleri bütün olarak incelendiğinde, kış sezonu boyunca bu önlem ve tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanıyor. Aslı Nemutlu'nun ölüm olayı ile ilgili belirtilen talimatname ve hükümlere göre, kayak merkezinde sağlık önlemlerinin alınmadığı ve ambulans bulundurulmadığı, böylelikle İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü görevlileri kendi görev alanlarına giren hususlarda görevlerinin gereklerini yapmakta ihmal ve gecikme göstererek mağduriyete neden olup olayda görevi kötüye kullanma, ihmal suçunu işledikleri tüm dosya kapsamından anlaşıldığından cezalandırılmaları gerekir."

"SORUMLU TEK KİŞİ DEĞİL"

Son olarak 9 kamu görevlisi hakkında açılan dava ile ilgili Aslı Nemutlu'nun ailesi, "Bu tarz davalarda çalışanlara ilgili kurumlar soruşturma izni vermiyordu. Bugün Aslı'nın ölümünden sorumlu olan kamu görevlileri de yargılanacak. Kızımızın ölümünden sorumlu olan tek bir kişi değil. Haklılığımız açılan bu son dava ile de ispatlanmış oldu" dedi. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Milli Kayakçı Aslı'nın Ölümünde 9 Sanıklı Bir Dava Daha - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement