Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(KTAE) Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erkan Özata, enstitü tarafından geliştirilen 14 ayrı mısır çeşidinden biri olan 'Karadeniz Yıldızı'nın son 5 yılda satışında yüzde 200 oranında artış yaşandığını söyledi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erkan Özata, kurulduğu tarihten bugüne kadar enstitünün TTM-813, TTM-815, TTM-819, TTM-823, TCM-811, TCM-826, TÜM 827 Samada 07, Diker, Derin, Samsun 63 Türker 65, Karadeniz Yıldızı ve Akpınar olmak üzere 14 ayrı mısır çeşit geliştirdiğini söyledi. Dünyada ekiliş alanıyla beraber Türkiye'de de mısır üretiminin arttığını söyleyen Özata, "Enstitümüz tarafından 1982 yılında geliştirilen 'Karadeniz Yıldızı' ve 2009 yılında geliştirilen 'Samada 07' çeşidi piyasada tutuluyor. Karadeniz Yıldızı çeşidimiz de bu yıl itibariyle 150 tonluk üretim yaptık. Firmayla anlaşmalı olarak tamamını firmaya devrettik ve firma satıyor. Karadeniz Yıldızı kompozit bir çeşit, tohumu iki üç yıl kullanabiliyor. Bu yüzden Karadeniz Yıldızı o yönüyle avantajlı ve nispeten diğer silajik çeşitlere oranla su kullanım seviyesi daha düşük. Samada 07 ise 2009 yılında tescil edilmiş bir çeşit. Özel bir firmayla anlaşmalı olduğumuz Samada 07 çeşidi yıllık ortalama 50 tonluk bir üretim yapıyor. Türkiye'deki tescilli silajik mısır çeşitleri içerisinde özel firmalardan sonra ilk Türk tescilli silajık hibrit mısır çeşididir" dedi.
Tescilde bekleyen yeni bir ürün olduğunu belirten Özata, "Önümüzdeki yıllarda tescilde bekleyen bir ürün var. Tescil aşamasında 2 yıllık bir deneme sonucunda uygun görülürse tescil ettireceğiz" diye konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Milli Mısır Çeşidi 'Karadeniz Yıldızı' ve 'Samada 07' Rağbet Görüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?