Miniklerde Beslenme Alışkanlıkları Diş Sağlığını Etkiliyor! - Son Dakika
Güncel

Miniklerde Beslenme Alışkanlıkları Diş Sağlığını Etkiliyor!

Miniklerde Beslenme Alışkanlıkları Diş Sağlığını Etkiliyor!

Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımından yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle daha çabuk çürüyor.

30.01.2015 15:03  Güncelleme: 15:04

Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çocuklarda ağız ve diş sağlığı için büyük önem taşıyan beslenme ile ilgili ipuçlarında bulunuyor.
Çocukların süt dişleri değişken olmakla beraber 6. aydan itibaren alt ön bölgeden çıkmaya başlar ve yaklaşık 3 yaşında süt dişlerinin çıkması tamamlanır. Süt dişlerinin 'nasılsa düşecek' düşüncesiyle çürüğe karşı yeterli önlem alınmamasının yanlış bir düşünce olduğunu belirten Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu ebeveynleri uyarıyor; 'Süt dişlerinin erken çürümesi, ağız ve diş sağlığını bozabilir ve dizilimi etkileyebilir. Bu nedenle süt dişlerinin sağlığına kalıcı dişler kadar önem vermeniz ve korumanız gerekiyor."

Süt Dişleri Daha Çabuk Çürüyor

Süt dişlerinin daimi dişlere oranla daha çok organik madde içermesi nedeniyle çürüğe daha yatkın olduğunun altını çizen Kışlaoğlu 'Süt dişlerinin yapısının kalıcı dişlerden farklı olması ve çocukların beslenme alışkanlıkları bu dişlerin daha çabuk çürümesine yol açıyor. Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen sıcak/soğuk hassasiyetini ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamıyorlar. Olayı ancak çok ağrı olduğunda fark ettikleri için genellikle geç kalınmış olunuyor.' diyor.

Beslenme Şekli Diş Çürüklerini Etkiliyor

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesi için dengeli beslenmeye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, 'Meyve, sebze, et, bakliyat, süt ve tahıl dengeli beslenmenin ana parçalarını oluşturur. Bu yiyeceklerin dişler için de önemi bulunuyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları, büyüme ve gelişiminin yanında ağız ve diş sağlıklarını da olumsuz yönde etkileyebilir.' diyerek beslenmenin diş sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ağız ve diş sağlığı için önem taşıyan ve kaçınılması gereken besinlere şöyle dikkat çekiyor:

Nişasta ve şeker içeren gıdalar ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyerek, çürük oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle bu yiyecekleri dikkatli olarak çocuklarınıza tükettirin.

Ekmek, kraker, makarna, patates cipsi ve simit gibi çocukların severek yediği besinler nişasta yönünden zengindir. Diş çürüklerine neden olabileceğini unutmayın.

Şekerli besinleri sadece çikolata ve şekerleme olarak düşünmeyin. Meyve, sebze, ekmek ve hatta birçok süt ürününde şeker bulunabilir.

İşlenmiş gıdalarda da şeker bulunur. Bu gıdaların hepsi tatlı da olmayabilir; Mayonez, salata sosları, turşu, ketçap gibi.
Çocukların severek yediği kakaolu fındık kreması, reçel gibi besinlerde de şeker bulunur. Dikkatli ve ölçülü yedirmeye çalışın.

Elma, armut, üzüm, kavun, karpuz gibi sulu meyveleri tercih edin.

Çiğ brokoli, karnabahar, havuç, salatalık, kereviz gibi sebzeleri yedirmeye özen gösterin.
Yapılan araştırmalar, eski kaşar, gravyer, çedar gibi peynirlerin diş çürüğü oluşumunu engellediğini ortaya koydu. Bu peynirleri tercih edin.

Öğün aralarında cips, kraker yerine düşük karbonhidratlı yiyecekler verin. Haşlanmış yumurta, ayçiçeği çekirdeği, taze fındık, badem, yarım yağlı şeker ilave edilmemiş meyveli yoğurtları tercih edebilirsiniz.

Hazır kutu meyve sularının içerisinde şeker oranı oldukça fazladır. Bunları çocuğunuza alıştırmayın.
Sakızın şekersiz olanını tercih edin.

Asitli gıdaları az tüketmesine özen gösterin. Asitli gıdalarda da şekersiz olanını seçmeye dikkat edin.

Kurutulmuş meyve, yumuşak şekerlemeler gibi yiyecekler su veya tükürükle dişlerden kolayca uzaklaştırılamaz. Bu tip yiyeceklerin diş çürüğüne neden olma potansiyelinin daha fazla olduğunu unutmayın.

Diş çürüklerini önlemede etkisi olduğu kanıtlanan peyniri, yemeklerden sonra bir parça olarak verin.

Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu annelere de önerilerde bulunarak, çocukların ağız ve diş sağlığı için nelere dikkat etmesi gerektiğini şöyle vurguluyor:

Çocuğunuzun dengeli beslendiğinden emin olun.

Şeker ve karbonhidrat içeren gıdaları hangi sıklıkla ve ne zaman tükettiğini tespit edin.

Gıdaların ve içeceklerin etiketlerine içeriklerinde şeker bulunup bulunmadığını kontrol edin. Şeker farklı adlarla da yazabilir; sukroz, dextroz, fruktoz, maltoz ve meyve şurubu gibi.

Şekerli ve nişastalı gıdaları, yemek aralarında değil, yemekle birlikte verin. Böylece diş çürüğüne yol açma açısından daha az riski olacaktır.

Bebeğinize biberonla süt, mama, meyve suyu ya da tatlandırılmış ballı süt, pekmezli su gibi içecekleri vererek uykuya yatırmayın.

Emzirerek uyutmayın. Bebeğinin uyurken ağzında kalan sıvı, bakterilerin asit üretmesini sağlayarak, dişlerin çürümesine sebep olabilir.

Bebeğinizi biberon çürüğünden korumak istiyorsanız uyku esnasında bebeğinize sadece emzik verin ya da biberonun içerisine sudan başka bir şey koymayın.

Alışveriş sırasında şekerli ve nişastalı atıştırmalıklarda seçici olun. Her zaman almayın, özel günlerle sınırlayın.
Atıştırma sıklığını azaltarak seçiminizi besleyici nitelikte olan meyve, sebze, peynir gibi yiyeceklerden kullanın.
İlaç seçiminde mümkünse içeriğinde şeker olmayanları doktorunuzdan isteyin. Mümkün değilse, bu ilaçları öğün aralarında ya da dişleri fırçaladıktan sonra vermeyin.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Miniklerde Beslenme Alışkanlıkları Diş Sağlığını Etkiliyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement