GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Görme engelli kadınlardan oluşan orkestranın performansı
Orkestra şefi Muhammed Said Başa ile röportaj Mısır'da müzik eğitimi alan görme engellilerden oluşan grup, diğer orkestralardan farklı olarak çaldıkları eseri maestro çubuğuyla değil kulaklarıyla takip ediyor.
Kahire'de 1954 yılında kurulan Emel ve Nur Vakfı, engellilere her alanda destek olmayı amaçlıyor. Vakıf bünyesindeki müzik akademisinde eğitim alan görme engellilerin oluşturduğu orkestra, her yıl yurt içi ve yurt dışında birçok konser veriyor.
Orkestranın halihazırda 43 üyesi var. Yaşları 15 ile 45 arasında değişen topluluk üyelerinin hepsi kadın.
Görme engellilere yönelik Braille alfabesi ile kabartma yazılardan nota eğitimi alan grup, keman, viyola, çello, klarnet ve def gibi müzik aletlerini, ritme kulak kesilerek büyük bir uyum içinde çalıyor.
Zorlu çalışma süreci
Orkestra şefi Muhammed Said Başa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğin görme engelliler için başlıca hobilerden biri olduğunu, ancak bir orkestrada görev almanın çok çalışma gerektirdiğini söyledi. Başa bu süreci şöyle anlattı:
"Orkestra üyelerinin her biri, ilgisine ve maharetine göre bir enstrüman seçiyor. Önce hepsiyle ayrı ayrı ilgileniyoruz. Çaldıkları enstrümanı iyice öğretiyoruz. Sonra aynı aleti çalanlarla grup dersleri yapıyoruz. Son olarak farklı enstrümanları çalanları bir araya getirerek provalar yapıyoruz."
Başa, grubun, bu zorlu sürecin ardından çıktığı konserlerde orkestra şefini görmeden ahenk içinde sanatlarını icra ederek başarılarını kanıtladığını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Mısır'da Görme Engelliler Orkestrası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?