Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması

Mısır\'da Ordunun Yönetime El Koyması

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, "Halkın iradesiyle seçilen bir cumhurbaşkanı, silah marifetiyle yerinden edilemez" dedi.

04.07.2013 12:37

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, "Halkın iradesiyle seçilen bir cumhurbaşkanı, silah marifetiyle yerinden edilemez" dedi.

Pakdil, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi. Pakdil, "Demokrasinin en önemli göstergesi halkın tercihi ile oluşturulan iktidarlardır. Demokrasiye geçildikten sonraki dönemlerde periyodik olarak gerçekleştirilen darbeler, demokrasinin kurumsallaşmasının önündeki en önemli engeldir. Mısır'da yapılan darbe de Mısır halkının tercihinin hiçe sayılmasıdır ve Mısır'ın geleceğini menfi yönde etkileyecek bir girişimdir" diye konuştu.

Darbeyle, Mısır'da vesayet sisteminin kendini bir kez daha gösterdiğini kaydeden Pakdil, darbelerin kabul edilebilir hiçbir gerekçesinin olmadığını söyledi. Darbelerin hiçbir zaman toplumları ileriye götüremeyeceğini de ifade eden Pakdil, bu nedenle halkın tercihine, halkın oyuna saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Darbeler hangi açıdan bakarsanız bakın bir insan hakkı ihlalidir" diyen Pakdil, şunları kaydetti:

"Askeri vesayetin zaman içerisinde aşamalı olarak daha etkin bir şekilde kurumsallaşması dolayısıyla askerin siviller üzerindeki denetimi güçlenerek devam etmektedir. Bunun sonucunda da askeri vesayetin desteklediği sivillerden oluşan iktidarlar, ülkenin geleceğine yatırım yapmak yerine, darbe yapanların yanında yer almaktadırlar. Askeri darbe sebebi ne olursa olsun demokrasiye indirilmiş bir keskin kılıç olarak düşünülmelidir. Askeri darbeler, mevcut sistemi zor kullanarak değiştirme yöntemi olduğuna göre bu yöntemin hiçbir zaman demokraside kabul edilemeyeceği unutulmamalıdır. Tecrübeler göstermiştir ki, bir demokraside en kötü çözüm bile askeri darbeden daha iyidir."

İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONUNDAN KINAMA

Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundan yapılan açıklamayla da Mısır'daki darbe kınandı. Komisyondan yapılan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Dünya'daki örneklerinden bilindiği üzere darbe zamanlarında idamlar, işkenceler, uzun gözaltılar, haksız tutuklamalar ve başkaca insan hakları ihlallerinin olağan biçimde yaşandığı herkesçe bilinmektedir. Demokrasilerde seçilmiş iktidarlar ancak yine önceden belirlenmiş kurallarla el değiştirirler. Bunun dışında yapılan her türlü müdahale demokrasiye, hukuka ve insan haklarına aykırıdır.

Mısır'da yapılan da daha önce onlarcasını gördüğümüz ve demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını ayaklar altına alan darbelerden biridir. Yetkisiz bir şekilde gasp edilen iktidar derhal halka iade edilmelidir. Dünyadaki bütün demokratik kurum ve kişiler, içinde insan hakları ihlali potansiyeli barındıran böylesi girişimlere karşı açıkça tavır almalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi insan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak Mısır'daki askeri darbeyi kınar; iktidarın bir an evvel halka teslimini ve darbe girişimlerinin bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyoruz." - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement