EFSUN YILMAZ - İzmir'deki motorize 112 acil servis doktorlarının yağmur çamur, sıcak soğuk demeden vakalara ulaşmak için harcadığı çaba ve göze aldığı riskler, kasklarındaki kameralarla çekilen görüntülere yansıyor.
İzmir'in caddelerinde sadece ambulans, itfaiye ya da polis araçlarının değil, doktorların kullandığı motosikletlerin siren sesleri de yükseliyor. Sabah saatlerinde motosikletleriyle yola çıkan doktorlar, her türlü hava koşullarında yüzlerce kilometre yol katederek vakaya en hızlı ulaşan ekipler oluyor.
Trafik kazaları sonrası yaşam mücadelesinde bir dakikanın büyük önem taşıdığı anlarda olay yerine giden doktorlar, takla atan araçta sıkışan ya da kurtarılan yaralıya müdahale ediyor.
Yoğun trafikteki ya da dar sokaklardaki yaralılara, hastalara ulaşmak için yola çıkan motorize doktorların maceralarını, en iyi kasklarındaki kameralara yansıyan görüntüler anlatıyor. Görüntüler, doktorların sıkışık trafikte, müdahale anında yaralılar ve hastalarla yaşadıklarını anbean aktarıyor.
- "Vatandaş bizi görünce emniyet kemerini takmaya çalışıyor"
Kentteki 5 motorize 112 acil servis ekibinden birinde görevli Dr. Kubilay Arslankeçecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin doktorluk, çalışma alanının ise sokaklar olduğunu söyledi.
Devlet büyüklerinin kenti ziyareti, miting ve festivallerde görev aldıklarını, trafiğe kapalı alanlarda çalıştıklarını ifade eden Arslankeçecioğlu, yaz aylarında ise daha çok turistik ilçelerde görev yaptıklarını anlattı.
Her doktor gibi insanları iyileştirmek için emek verdiklerini ancak çalışma alanlarının ve araçlarının farklı olduğunu dile getiren Arslankeçecioğlu, "Aslında bizi polisle karıştırıyorlar. Trafikte geçiş üstünlüğü konusunda bu bir avantaj olabiliyor. Vatandaş bizi kırmızı ışıkta görünce emniyet kemerini takmaya çalışıyor." dedi.
Kubilay Arslankeçecioğlu, en büyük sıkıntılarının "sol şerit ihlali", "trafik kazası tehlikesi ile sık sık karşılaşmak", "yüksek sesle müzik dinleyenlerin siren sesini duymayarak geçiş üstünlüğü tanımaması" olduğunu, bu nedenle zaman zaman vakalara geç ulaştıklarını belirtti.
"Hayata döndürdüğümüz insanlar çok"
Aynı ekipte görevli Dr. Hüseyin Aydın ise özellikle kalp hastalarına, solunum durması vakalarına müdahale ettiklerini, hayata döndürdükleri insan sayısının da oldukça fazla olduğunu aktardı.
Sokakta uyuyan ve baygınlık geçirenlere de yardım etmeye çalıştıklarına işaret eden Aydın, şöyle konuştu:
"2009 yılından bu yana çalışıyoruz ama yine de gittiğimde ilk müdahaleye başladığımda şaşırıyorlar. 'Bir polis neden bu kadar sağlıkla ilgileniyor?' diye soranlar oluyor. Ambulans çağırdıklarını beklemem gerektiğini söyleyenler oluyor. Aslında yorucu, stresli bir iş. Vatandaşlar da tepkili olabiliyor. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bazen darp gibi olaylarla da karşılaşmıyor değiliz."
Dr. Hüseyin Aydın, telsizlerinin sürekli açık olduğunu, tüm zorluklarına rağmen motosiklet kullanmayı ve işini çok sevdiğini vurguladı.
Geçiş üstünlüğüne saygı
İzmir Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu da kentte 5 motorize 112 Acil Servis ekibinin bulunduğunu ve bu ekiplerde 1 paramedik ve 4 doktor çalıştığı bilgisini verdi.
Amaçlarının ambulansın giremediği yerlerde 08.00-17.00 saatlerinde acil sağlık hizmeti vermek olduğuna dikkati çeken İzzettinoğlu, şunları kaydetti:
"Dar sokaklar, ambulansın geçemediği yerler, ulaşımın kalabalık olduğu noktalarda vatandaşlarımıza motosikletli ekip gönderiyoruz, sonra ambulans gidiyor. Müdahale süresini kısaltmış oluyoruz. Motorize ekipleri ilk olarak İzmir'de kurulmuştu. Müdahale sayımız da gayet iyi. Günde 2-3 vakaya ulaşıyoruz. Acil müdahale için her ekipmana sahip bu ekiplerimizin daha iyi çalışması için geçiş üstünlüğü konusuna vatandaşlarımızın da daha duyarlı olmasını istiyoruz."
Son Dakika › Güncel › Motosikletli Doktorlar 'Yağmur Çamur' Demeden Yollarda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?