Mülkiyet Hakları Endeksi’nde Türkiye’nin Puanı Düştü - Son Dakika
Son Dakika Logo

Mülkiyet Hakları Endeksi’nde Türkiye’nin Puanı Düştü

29.04.2026 07:29

Türkiye, Uluslararası Mülkiyet Hakları Endeksi’nde 2016’da 5,195 olan puanını 2025’te 4,053’e düşürdü. Uzun vadeli yabancı yatırım için hukuk ve yargı bağımsızlığı şart.

Ekonomide güçlü vurgular yapılmasının iyi ve kötü yanları var. Pozitif beklenti yaratırken, içerik zayıflığını örtme algısı oluşturuyor. Dün açıklanan teşviklerden ihracatta vergi indirimi kısa süreli etkili olabilir. Temel çözüm denge kuru ve rekabet gücüdür. Yabancı yatırım için uzun vadeli sermaye gerekir; bu da uluslararası kurum raporlarına bağlıdır. Üç büyük rating kuruluşu Türkiye’yi spekülatif seviyede değerlendiriyor.

Uluslararası Mülkiyet Hakları Endeksi (IPRI) 2025 raporuna göre Türkiye’nin puanı 126 ülke içinde 2016’da 5,195 iken 2025’te 4,053’e geriledi. Endeks; hukuki-siyasi ortam, fiziksel ve fikri mülkiyet haklarını ölçüyor. Dubai ve bazı gelişmekte olan ülkelerde mülkiyet güven endeksi daha yüksek. AB raporları da yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve kayyum sorununu eleştiriyor. Uzun vadeli yabancı yatırım için demokratik parlamenter sisteme dönüş, bağımsız yargı ve kurumsal devlet şart.

Kaynak: Son Dakika Haber Servisi

Son Dakika Güncel Mülkiyet Hakları Endeksi’nde Türkiye’nin Puanı Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement