Beşiktaş Belediyesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 16. yılı nedeniyle, AKUT işbirliğiyle deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki de hazır bulundu. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, burada yaptığı açıklamada, Beşiktaş'ta Türkali ve Sinanpaşa Mahalleleri ile Ortaköy Dereboyu Caddesi'ndeki yapıların tehdit oluşturduğunu söyledi. Hazinedar, "Buradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ve kamuoyunu uyarıyoruz; bu bölgelerin tamamında, kentsel dönüşüm ihtiyacını insanımız için, şehrin yaşayacağı büyük tehdidi bertaraf etmesi için çok acil müdahaleye ihtiyaç bulunmaktadır" dedi.
Tatbikat öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Murat Hazinedar, depreme karşı yerel yönetim olarak görevlerinin her binanın yenilenmesine destek verici, riskli yapıların dönüştürülmesine dair ilgili yasanın uygulanmasını kolaylaştırıcı bir tavır sergilemek olduğunu vurguladı.
"OLASI BİR DEPREMDE BELKİ DE İSTANBUL'UN EN KÖTÜ OLAYLARININ YAŞANACAĞI BÖLGELERİ SÖYLÜYORUM"
Mevcut bina stokunun sağlıklı bir yapıya dönüştürülmesinin kendilerinin öncelikli görevi olduğunu kaydeden Hazinedar, Beşiktaş'ın iki bölgesinde tehdit oluşturan yapılara sahip olduklarını dile getirdi. Hazinedar, "Bunlardan biri Türkali ve Sinanpaşa Mahallelerini içine alan bölge, diğeri Ortaköy Dereboyu Caddesi'dir. Biz bu bölgelerin kentsel dönüşümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gittik. İBB, buralarda yapılacak kentsel dönüşüm için bize küçücük bir adım atmamıza dahi izin vermemektedir. Olası bir depremde belki de İstanbul'un en kötü olaylarının yaşanacağı bölgeleri söylüyorum sizlere. Buradan İBB'yi ve kamuoyunu uyarıyoruz; bu bölgelerin tamamında, kentsel dönüşüm ihtiyacını insanımız için, şehrin yaşayacağı büyük tehdidi bertaraf etmesi için çok acil müdahaleye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bölgelerde neredeyse binalarımızın tamamı müracaat halinde kolaylıkla riskli yapı kararını alabilmektedir" dedi.
"BEŞİKTAŞ'TA YEŞİL ALANLARI VE DEPREM TOPLANMA ALANLARINI İMARA AÇMADIK"
Israrlı ve iyi niyetli çabalarının İBB tarafından reddedildiğini savunan Murat Hazinedar, "16 aylık belediye başkanlığım dönemimde Beşiktaş'ta hiçbir yeşil alanı imara açmadık. Deprem toplanma alanlarını da imara açmadık" diye konuştu.
"BEŞİKTAŞ'TA 40 BİN HANEYE DEPREM ÇANTASI DAĞITILACAK"
Depreme karşı toplumu bilinçlendirmek adına bugün başlatılan yeni bir projelerinden bahseden Hazinedar, "Beşiktaş'ta 40 bin haneye deprem çantası dağıtacağız. Deprem çantasında, depremde kullanılacak ilkyardım malzemelerini içine alan, toplanma alanlarını gösteren harita, yapılması gereken bilgiler yer alıyor" dedi.
NASUH MAHRUKİ TATBİKAT HAKKINDA KONUŞTU
Murat Hazinedar'ın ardından bir konuşma yapan Nasuh Mahruki ise tatbikat hakkında basın mensuplarına kısa bilgi verdi. Tatbikatların toplumsal bilinç oluşturması açısından önemli olduğunu vurgulayan Mahruki, "Yılda bir kere 17 Ağustos depreminin yıldönümünde bile olsa, Türkiye'nin afetlerle ilgili acı gerçeğini konuşmakta büyük bir fayda var. 17 Ağustos depreminin ardından çıkarılması gereken dersleri maalesef çıkarmadık. Özellikle deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gereken önlemlerin böyle günlerde konuşulmasının çok faydalı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
"17 AĞUSTOS DEPREMİNDE 120 KİŞİYDİK, BUGÜN 1600 KİŞİLİK EKİBİMİZ VAR"
17 Ağustos'tan sonra Türkiye'nin arama-kurtarma konusunda çok önemli yol kat ettiğinin altını çizen Mahruki, şöyle konuştu:
"Ancak afet yönetiminin en önemli bileşeni olan risk yönetimi ve önlem alma konusunda ilerleme kaydedemedi. Önlem alma kültürünü, güvenli yaşam kültürünü ne yazık ki içselleştiremedik ve geliştiremedik. Allah göstermesin ama, şu anda İstanbul'da yıkıcı bir deprem olsa 10 binlerce bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu konuda yerel yönetimlere önemli sorumluluk düşüyor. Medyanın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, bütün yurttaşların bu konuda daha duyarlı, daha bilinçli olmak zorunda olduğunu unutmamalıyız. 17 Ağustos'ta AKUT olarak iki ekibimiz ve 120 gönüllü arkadaşımız ile 220 insanın hayatını kurtarmıştık. Bugün 1600 gönüllümüz ile 35 ekibimiz var. Çok daha güçlüyüz."
DEPREM ANI CANLANDIRILDI
Öte yandan, tatbikat, Türkali Mahallesi Muradiye Sokak'ta bulunan ve kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan bir binada gerçekleştirildi. Deprem anının canlandırılmasının ardından, AKUT ekipleri enkaz altında kalan bir kazazedeyi kurtarmak için binaya girdi. 1 saatlik çalışmanın ardından kazazede kurtarıldı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Murat Hazinedar Riskli Yapılar Nedeniyle İbb'yi Uyardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?