MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak "Genel merkez olarak yapmamız gereken, adıyla sembolik bir değer taşıyan bu protokolü sadece genel merkezlerimizde değil, farklı yerlerdeki şubelerimizde de üyelerimiz üzerinde farkındalık oluşmasını sağlamak, gerekli adımlarını atmak, promosyonunu, desteğini, ilgisini yerine getirilmesini sağlamak, sadece kâğıt üzerinde kalan iki imza olarak bırakmamaktır" dedi.
İstanbul'un 9 farklı semtinde bulunan Özel Eğitim Kurumu'nun öğrencileri protokol tören öncesi MÜSİAD Genel Merkezinde mini bir konser vererek, hazırladıkları ikramları davetlilere sundu.
İmza töreninde konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Genel merkez olarak yapmamız gereken, adıyla sembolik bir değer taşıyan bu protokolü sadece genel merkezlerimizde değil, farklı yerlerdeki şubelerimizde de üyelerimiz üzerinde farkındalık oluşmasını sağlamak, gerekli adımlarını atmak, promosyonunu, desteğini, ilgisini yerine getirilmesini sağlamak, sadece kâğıt üzerinde kalan iki imza olarak bırakmamaktır" diye konuştu.
Genel Başkan Olpak konuşmasına şu şekilde devam etti;
"Bizim için gerçekten anlamlı bir gün, burası bir işadamları derneği, işadamları bilançolarla hareket ederler ama biz hayatın sadece para ve bilançolar tarafında da olmamamız gerektiğini biliyoruz. Hayat bir bütün sosyal yönleriyle birlikte olacağız ve bu noktada özel sektör olarak da topluma fayda ve katkı sağlayacak bir projede daha beraber olmanın mutluluğu içerisindeyim. Geçtiğimiz günlerde Sinop'taydık, Sinop'taki ceza evinde bir üyemizin 1 milyon dolarlık yatırımla cezaevi içerisinde oluşturduğu bir tekstil farikasında 300 mahkumu çalıştırdığı bir projeydi. Türkiye'de bir ilkti (özel sektör açısından ) bugün de sevgili yavrularımızla birlikte böyle bir projeye Müsiad fuarımız sebebiyle başlamış olan o günkü performanslarıyla ve sergiledikleri eserlerle gerçekten bizi çok etkileyen bu değerli yavrularımızın bundan sonraki hayatlarında bir nebze katkı sağlayabileceksek bunun büyük bir mutluluğu içerisinde olacağım. Elbette bu projenin bugüne kadar gelmesindeki aşamalar özellikle Milli Eğitim Bakanlığımızın yetkililerinin büyük bir gayretleriyle oldu."
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise ilk defa bu tür bir işbirliğine girdiklerini anlatarak öğrencilerin her yıl staj problemlerinin oluştuğunu, protokoldeki amacın öğrencilerin yaptığı ürünlerinin ekonomik değer olarak iş gücü piyasasında kabul görmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Mesleki eğitim merkezlerinde yaklaşık 11 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Güngör, staj dönemi gelen bütün öğrencilerin bu protokolden yararlanacağını kaydetti.
Güngör, öğrencilerin staj gördükleri yerlerde okullarını bitirdikten sonra daimi olarak istihdam edilmesini umduklarını vurgulayarak, "Engelli istihdam etme gibi yasal zorunluluk da var. Ama işveren de kendi işine yarayacak bir eleman ister. İşveren stajda o öğrenciyi tanıyıp işe adapte etmiş olacak" dedi.
Atölyelerde tekstil, seramik, plastik, tarım bölgelerinde bahçecilik ve çiçekçilik gibi 15'in üzerinde alanda mesleki eğitim programlarının bulunduğunu ifade eden Güngör, "Öğrencilerimize acıma duygularıyla yaklaşılıp öncelik verilmesini istemiyoruz, biz eşit rekabet ve eşit şartlar istiyoruz. Bu arkadaşlarımızın iş piyasasında dolaşmalarını istiyoruz, kendi evlerinin kuytu köşelerinde engelleriyle baş başa kalmalarını istemiyoruz" diye konuştu. Tören, İşbirliği protokolün karşılıklı imzalanması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
Protokol kapsamında MEB, İl Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezleri ile Özel Eğitim Meslek Liselerinde eğitim gören öğrencilerden staj yapacak olanları belirleyerek MÜSİAD 'a iletecek. MÜSİAD ise bu öğrencilere uygun staj imkânlarının sağlanması için gerekli çalışmaları yürütecek.
Son Dakika › Güncel › Müsiad'dan Engelleri Kaldırmaya Yönelik Bir Adım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?