Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Formülü Mutlu Ailede" - Son Dakika
Güncel

Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Formülü Mutlu Ailede"

Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Formülü Mutlu Ailede"

Mutlu çocukların mutlu aileler tarafından yetiştirileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, “Anne ve baba, çocuğun mutluluğunu istiyorsa önce kendi aralarındaki ilişkinin kalitesine özen göstermeli” dedi.

07.02.2014 09:19

Çocuk sahibi olmadan önce iyi düşünülmesi gerektiğini söyleyen Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, “Ebeveyn ilişkileri doğal, naif ve sıcak olmalı. Anne ve babalık yüksek duygusallık ile yapılan ve emek harcanan bir duygu olduğundan çocuklara bu durum olumlu yansımalıdır. Anne ve baba, çocuğu dünyaya getirdikten sonra o çocuğun büyüme süreçleriyle ilgili çaba harcıyor ama bu her zaman doğru bir yetiştirme anlamına gelmiyor. Sadece atadan kalma ve içgüdüsel yöntemlerle çocuk yetiştirmeye kalktıklarında bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmaların ve yazılan kitapların aileler tarafından bilinmesi gerekir ” ifadelerini kullandı.

Ego temelli otorite çocuğa zarar verir”

Çocuklar üzerinde otorite kurmak isteyen ailelerin pedagojik ve ego temelli öfkelerini birbirinden ayırması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aydın, “Öfke ve ego temelli otoritede çocuğun olumsuz davranışı karşısında, anne ve baba sinirlenebilirler. Ancak, çocuğun dünyasına öfke temelli otorite aktarılırsa bu durum onun psikolojisine zarar verir. Bu anlamda çocuğa verilen cezalar, gelişimine katkıda bulunan değil, ebeveynin öfkesini yatıştıran türden olur. Pedagojik otorite ise öfkeye dayalı olmadığından gerçekte kızgınlığın derinliği yoktur. Aileler, pedagojik otoriteyi kullandığında çocuklarına mümkün olduğunca az kural koyar. Zaten ne kadar çok kural varsa ilişkiye o kadar zarar verilir. Anne ve baba, çocuğun haklarına saygı duymak ve çocuğa koşulsuz sevgi vermek zorunda. Anne ve baba, çocuğun mutluluğunu istiyorsa önce kendi aralarındaki ilişkinin kalitesine özen göstermeli. Yalnızca mutlu anne ve babalar, mutlu çocuklar yetiştirebilir” şeklinde konuştu.

“Otoritenin dengesi sevgi ile kurulmalı”

Anabilim Eğitim Kurumları’nda rehberlik desteği de veren Oktay Aydın, çocuk yetiştirmenin duygusal ve disiplin olarak iki boyutu olduğunu söyledi. Duygusallık ve disiplini birbirine karıştırmadan hareket etmek gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aydın, “Sevgi ile otoritenin dengesini çok doğru kurmak gerekir. Anne ve baba, sevgiyi ve duyguyu hiç bir koşula bağlamaksızın çocuğa hissettirmeli. Bunun da kritik noktası, en öfkelendikleri anlarda bile çocuklarından sevgilerini esirgememeleridir. Çocuğa verilmesi gereken mesaj, ‘Seni çok seviyorum, benim için çok değerlisin ama yaptığın davranışı onaylamıyorum’ şeklinde olmalıdır” dedi.

BANU EZBER

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Formülü Mutlu Ailede' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement