Müze Gelirleri Kapadokya'da Kalmalı - Son Dakika
Güncel

Müze Gelirleri Kapadokya'da Kalmalı

Müze Gelirleri Kapadokya\'da Kalmalı

Nevşehir İl Özel İdare Müdürlüğü'nce kültürel ve turizm alanlarında değerlendirilmesi istendi.

05.09.2011 10:13

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1996 yılından bu yana Kapadokya Bölgesi'ndeki müze, ören yeri, yeraltı şehirleri ve kiliseleri ziyaret eden tatilciler ile turistlerden elde edilen ve yılda yaklaşık 11-12 milyon TL arasında değişen bilet gelirlerin Nevşehir İl Özel İdare Müdürlüğü'nce kültürel ve turizm alanlarında değerlendirilmesi istendi.

Kapadokya Bölgesi'nde 15 yıldan bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme açık bulundurulan Göreme Açık Hava Müzesi, Hacıbektaş Veli Müzesi, Karanlık, Çavuşin, El Nazar ve Gülşehir St. Jean Kilisesi, Tatlarin, Özkonak, Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı kenti ile Zelve, Mustafapaşa ve Gülşehir Açıksaray harabelerini ziyaret eden tatilciler ve yabancı turistlerden alınan bilet giriş ücreti, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü'ne aktarılıyor. Bölge turizimcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son 5 yıllık süre içerisinde 40 milyon TL'yi aşkın bilet geliri elde edilmesine karşın, aynı bakanlık tarafından Hacıbektaş Veli Külliyesi için 4 Milyon, Zelve Paşabağları düzenleme, Ürgüp Sobesos Antik Kenti, Gülşehir Ovaören Yassıhöyük kazısı ile Ürgüp İlçesi'ne bağlı Şahinefendi Köyü'ndeki Kırk Şehitler Kilisesi'nin restorasyonuna yönelik çalışmalar için de 500 bin TL'yi bile bulmayan yardım sağlandığını ibildirdi. Bölgedeki turizmciler şunları söyledi:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı elde edilen gelirler noktasında gerçekçi bir yaklaşımı 1996 yılından beri ortaya koyamadı. Bölgedeki müze ve ören yerlerinden 100 Milyon TL 'ye yakın bir gelir sağlanmasına karşın, bunun Kapadokya bölgesine dönüşü ancak gülümseten rakamlar düzeyinde kalıyor. Kapadokya bölgesinde elde edilen bilet geliri bölgenin kültürel ve turizm alt yapı çalışmalarında kullanılması gerekir. UNESCO tarafından dünyada korunması gerekli doğal ve kültürel miras listesine de alınan Kapadokya bölgesine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgisi yok denecek kadar az bir düzeyde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir düzenleme giderek Kapadokya'nın gelirlerini Nevşehir Valiliği'ne bırakmalı, ancak bakanlık yine de denetleyici fonksiyonunu sergilemelidir. " - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müze Gelirleri Kapadokya'da Kalmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement