Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, ortaklardan birisinin bile niyetinin eve et girmesi olması halinde kurbanın kabul olmayacağını söyledi.
Kurbanda esas amacın ibadet ve Allah'ın emrini yerine getirmek olduğunu belirten İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, "Kurbanın esas anlamı Allah'a yakın olmak, Allah'a yakınlaşmaktır. Kurban kişiyi Allah'a yakınlaştırır. Allah'a daha yakın kul olabilmek amacıyla kurban kesilmelidir. Kurban ortaklarının her birinin maksadının ibadet olması gerekir. Eğer ortaklardan birisi eve et girsin niyeti ile kurban keserse, kurban kabul olmaz" dedi.
Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam, besili olmasının hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Keskin, "Bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, kuyruğu, memesi kesik, dişlerinin tamamı ve çoğu dökülmüş hayvanlardan kurban olmaz. Kurban edilecek hayvana eziyet edilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmelidir. Kesim işleminin de süratli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca çevre temizliğine de dikkat edilmelidir. Kurbanlık hayvanların birbirlerini görmeyecek şekilde bulundurulmalarına özen gösterilmelidir" açıklamasında bulundu.
Kurban ibadetinin, Kuran-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde yer alan bir ibadet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keskin, "Kurban yerine bir kuruma bağış veya bir fakire bağış kurban yerine geçmez çünkü kurban, Kuran-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde yer alan bir ibadettir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bizzat kendisi de kurban keserek bu ibadeti yerine getirmiştir. İbadetlerde değişiklik söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Güncel › Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Keskin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?