Nükleer Teknolojiyle Leblebilik Nohut Islahı - Son Dakika
Güncel

Nükleer Teknolojiyle Leblebilik Nohut Islahı

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tefenlili, leblebi sektörünün ihtiyacını karşılamak amacıyla başlattıkları "Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı" projesinden sonuç alıncaya kadar deneme üretimini sürdüreceklerini söyledi.

18.01.2018 21:42

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tefenlili, leblebi sektörünün ihtiyacını karşılamak amacıyla başlattıkları "Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı" projesinden sonuç alıncaya kadar deneme üretimini sürdüreceklerini söyledi.

Tefenlili DTB'de projenin ele alındığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, leblebi sektörünün son yıllarda nohut tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşadığını anımsattı.

Nohut ithalatını azaltmak, iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve hastalığa dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi için DTB'nin çalışma yaptığını aktaran Tefenlili şunları söyledi:

"2016'da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ile tohumun ıslah edilmesi ve bölgemizde sarı ve beyaz leblebiye elverişli, çiftçimizin daha kaliteli ürün yetiştirmesi için yola çıktık. Bu tohumculuk çok kısa vadeli bir proje değil. Bu süreç 7-8 seneyi bulabilecek bir süreç. Sürecin sonunda leblebi sektörünün aradığı kaliteli, leblebiye uygun nohut tohumlarının geliştirileceğini umut ediyorum."

Nükleer teknolojili üretim

Proje doğrultusunda " Tavas, Yeşilova, Uşak, Sarı-98 nohut çeşitlerinin nükleer teknolojiyle ışınlanarak belirlenen alanlarda ekiminin yapıldığını, nohutların gelişimlerinin yakından takip edilerek karşılaşılan hastalıkların incelendiğini" dile getiren Tefenlili, "Hasat sonrası elde edilen nohut tohumları tekrar ışınlandı. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda ışınlanma, ekim, kontrol ve hasat süreci devam edecek. İnşallah bu projemiz hem leblebi sanayi sektörümüze katkıda bulunacak hem de çiftçimize daha verimli bir ürün olarak karşımıza çıkacak. Borsa olarak biz bu çalışmaya devam ediyoruz, inşallah sonucunu alacağız." dedi.

Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır ise, "Yemeklik nohutla birlikte leblebi sanayisine uygun, hastalık ve zararlara dayanıklı, yüksek verim kapasitesine sahip makineli tarıma elverişli bir çeşit, olmazsa olmazlardan. Yürüttüğümüz çalışmalar belli bir aşamaya geldi." dedi.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEK-SANEM) yetkilisi Zafer Sağel de nükleer teknolojinin tarımda uygulanması çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirterek "Leblebilik nohut sorunuyla ilgili bölgeye uygun çeşit geliştirmek için bu projeye dahil olduk. Islah çalışmalarında çeşitli özellikler var. Tüm teknolojik imkanları bölgenin istediği özellikle leblebi sanayisinin ihtiyacını karşılayacak çeşit geliştirmek için kullanıyoruz. Mutasyon tekniğini kullanarak bu çalışmaya katkı sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nükleer Teknolojiyle Leblebilik Nohut Islahı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement