Numan Kurtulmuş Türkiye'ye 28 Yıllık Terörün Maliyeti 1.2 Trilyon Dolar - Son Dakika
Güncel

Numan Kurtulmuş Türkiye'ye 28 Yıllık Terörün Maliyeti 1.2 Trilyon Dolar

Numan Kurtulmuş Türkiye\'ye 28 Yıllık Terörün Maliyeti 1.2 Trilyon Dolar

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'da 'Kent Ekonomileri Formu' toplantısına katıldı.

26.10.2013 16:28

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'da 'Kent Ekonomileri Formu' toplantısına katıldı. Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Cuma İçten, Mine Lök Beyaz ile işadamları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin eski ve karanlık işlerinden kurtulduğunu ifade ederek, baskıdan en fazla nasibini alan illerden birinin Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu söyledi. Bu durumun Güneydoğu'daki kalkınmayı geride bıraktığını söyleyen Kurtulmuş, çözüm sürecini anlattı.

ÇÖZÜM SÜRECİNE KARŞI OLANLAR KARŞISINDA HALKI BULUR

Türkiye'de 11 yıldır siyasi reformların gerçekleştirildiğini anlatan Kurtulmuş, bir dönem Kürtçe'nin yasak olduğunu hatırlatarak, çözüm sürecinin devam edeceğini söyledi. Kurtulmuş, şöyle dedi

Ama şunu çok açık söylüyorum Türkiye'de terörün sona erdirilmesi, barışın sağlanmasındaki en önemli kararlığı, en önemli güç biz zati halkın kendisidir. Başta Güneydoğu Anadolu'muz olmak üzere Türkiye'de bütün halkımız barışın sağlanmasını istiyor. Bir daha çocuklarını kaybet istemiyor. Bir daha ekonomik olarak ta geri kalmak yoluna geri dönmek istemiyor. Onun için bu çözüm iradesi, siyasi irade olarak ortada kuvvetli bir şekilde vardır. Bunu istemeyenler, şunu bilmek zorundadırlar. Çözüm sürecine mani olacak olanlar önce karşısında başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere halkımızı bulur. Halkımız bu iradeye sahip olduğu sürece bizler de siyasi irade olarak bu sürece devam edeceğiz. İnşallah bu ülkede herkesin eşit ve yurttaş olduğu bir Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz. Ayrıca bu memlekette barışın sağlanmasıyla, bu memlekette bir daha dağlarda ovalarda, şehirlerde kurşunların atılmamsı, evlatlarımızın gerçekten bu ortamlarda kaybedilmemesi sağlandıkça Türkiye çok önemli şeyler kazanacaktır.

Kurtulmuş, 28 yıllık süreçte 30 bin insanımızın öldüğünü belirterek, 28 yıllık bu süreçte Fırat'ın doğusundan 10 bine yakın faili meçhul cinayetten bahsediyoruz. İşkencelerden, köy yakmalardan, adam kaçırmalardan, insanlara karşı kullanılan şiddetlerden hepiniz haberdarsınız ve bunları birçoğunuz yaşadınız, şahit oldunuz. Eski Türkiye'nin bu hallerinden inşallah Türkiye kurtulacak. Çözüm oldukça, barış oldukça, artık bir tek gencimiz, insanımızı bu kirli oyunda kaybetmeyeceğimiz gibi Türkiye 28 yıldır bu süreçte kaybetmiş olduğu maddi kayıpları da artık hiçbir şekilde karşılaşmayacaktır dedi.

TERÖRÜN TÜRKİYE'YE MALİYETİ 1.2 TRİLYON DOLAR

Kurtulmuş, yaz arkadaşlarıyla bir çalışma yaptıklarını belirterek, şunları söyledi

Türkiye'de 28 yıldır devam eden terörün Türkiye'ye ne tür bir maliyeti olduğunu kalem, kalem çalıştık. Turizme, savunma harcamalarına etkisi, ülkenin borçlanma faizlerini arttırmasına etkisi, büyük şehirlere göçün ortaya koyduğu ekonomik etki bütün bunları yirmiye yakın kalemi tek tek hepsini topladık. Dünya literatüründe de belki ilk sefer bu kadar güçlü bir çalışma oldu. Sadece bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Türkiye'de 28 yıldır işin maliyeti en az mütevazi hesaplamalarla söylüyorum. Bazılarını hesaplayamıyoruz. Elimizde maalesef bu veriler yok. Türkiye'de terörün 28 yıllık sürecin maliyeti 1. 2 trilyon Dolar'dır. Biraz için şöyle düşünün biz bu parayı, bu kirli oyuna harcamamış olsaydık Türkiye'de kaba bir hesap yapıldığı taktirde şuanda var olan her aileye bir ev, her aileye bir araba vermek mümkündü. Türkiye bu büyük maliyetle karşı karşıya kaldığı için ne yazık ki, Türkiye'de büyük ekonomik sorunlar oldu. Diyarbakır başta olmak üzere özellikle bölgede kalkınmışlık sorunun hala ciddi bir şekilde devam ettiğini görüyorsunuz. İşsizlik, yoksulluk meselesinin devam ettiğini görüyorsunuz. İşte bu forumlarda perspektifini de ele alacak. İnşallah Türkiye bundan sonra bir tek kör kuruşunu dahi bu kirli oyuna kaybetmeyecektir. Nasıl bir tek gencini dahi bu oyunu kaybetmeyecekse, bir tek kurşunu dahi kaybetmeyecektir. O zaman bir araya geliyoruz Türkiye'nin bütün imkanlarını nasıl daha ileriye doğru götürebiliriz. Bunun çalışmasını hep beraber yapıyoruz.

DİYARBAKIR BUNU HAK ETMİYOR

Yaptıkları çalışmadaki hedefleri anlatan Kurtulmuş, Bizim çalışmalardaki hedefimiz şu, inşallah 2023'te bu konuların konuştuğumuz zaman bizim bu haritadaki yeşil illerimizin sayısı Türkiye'nin yarısından fazlasını yeşillerin arasına koymamız lazım. Sarı illerimizin kalmaması lazım. Yani düşük gelirli illerimizin kalmamsı lazım. Buna Hakkari'de, Diyarbakır'da dahil hedefimiz bu, bu çerçevede inşallah bütün bölgeler arasındaki dengesini sağlayacağız. Maalesef Diyarbakır'da tablomuzda sarı renktedir. Maalesef Diyarbakır kişi başına düşen milli gelir ortalamasında en düşük illerimizden biridir. Diyarbakır bunu hak etmiyor. 12 bin yıllık tarihi olan Diyarbakır bunu hak etmiyor dedi.

Çözüm süreciyle birlikte Türkiye'nin önemli, bir atılım yaptığını söyleyen Kurtulmuş, Daha şimdiden yerli yatırımcılar değil, yabancı yatırımcılarda geliyorlar ve Doğu ve Güneydoğu'nun imkanlarından istifade etmek istiyorlar. Çeşitli vesilelerle yabancılarla yaptığımız toplantılarda milletin ilgisinin ciddi bir şekilde Doğu ve Güneydoğu'ya görüyoruz. Ama insanları ne kadar teşvik ederseniz edin. Ortam müsait değilse, kuracağı fabrikanın yapacağı yatırımdan geleceğe dair şüphesi varsa orada barut kokularından, silah seslerinden geçilmiyorsa insanlar oraya yatırım yapmazlar. Şimdi çözüm süreciyle birlikte ümit ediyoruz ve inanıyoruz öyle görünüyor dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Numan Kurtulmuş Türkiye'ye 28 Yıllık Terörün Maliyeti 1.2 Trilyon Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement