ODTÜ'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

ODTÜ'deki Olaylar

ODTÜ\'deki Olaylar

Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, maskeli kişilerin taşlar ve sopalarla ODTÜ'de çıkarttıkları kargaşayı tasvip etmediklerini, bu ve benzeri şiddet içeren olayların tümünün karşısında olduklarını belirterek, "Tüm bu utanç"...

27.12.2012 13:36

Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, maskeli kişilerin taşlar ve sopalarla ODTÜ'de çıkarttıkları kargaşayı tasvip etmediklerini, bu ve benzeri şiddet içeren olayların tümünün karşısında olduklarını belirterek, "Tüm bu utanç vesilesi görüntülere müsaade eden, sergilediği yönetim zafiyetiyle bu tarz olaylara zemin hazırlayan, olaylar sonrası yaptığı açıklamalarla bu şiddetin görüntülerini sözüm ona 'protesto özgürlüğü' adı altında meşrulaştırmaya çalışan ve tüm bu yaşananları geri planda engellemeyerek olaylara çanak tuttuğunu düşündüğümüz ODTÜ'nün mevcut yönetimini de kınıyoruz" dedi.

Ağaoğlu, YÖK'te konseyin merkez ofisinde düzenlediği basın toplantısında, üniversiteleri insanlık için iyinin, doğrunun ve güzelin arandığı kutsal kurumlar olarak nitelendirdi.

Üniversitelerin bilim yuvaları olduğuna işaret eden Ağaoğlu, şunları söyledi:

"Üniversiteler hiçbir zaman 'kale' olmamıştır. Hele hele yüzlerinde maske, ellerinde taş, sopa ve molotofkokteyli olan insanlar tarafından savunulacak bir kale hiç değildir. Bu zihniyet bir paranoyanın dışa vurumudur. 'Üniversiteye sokmayacağız' ve 'üniversiteden defol' gibi ezberletilmiş sloganlar üniversitenin ruh ve manasıyla bağdaşmamaktadır.

ODTÜ'ye gelen Başbakan bu ülkenin başbakanıdır. Onu her yerde koruyan polis bu ülkenin polisidir. Doğal olarak Başbakan'ı korumak adına bulunan polise ithamlarda bulunulması bizce anlamsızdır. Eğer oradaki öğrenciler o an polis tarafından tahrik edilmişlerse o molotofkokteylerini bu kadar hızlı hazırlayabilen arkadaşları savunma sanayimizde destek olacak çalışmalar içinde bulunmaya davet ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bir üniversitede Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na karşı üniversiteyi savunulacak bir kale olarak gören, ilimden ve medeni bir protestonun nasıl yapılacağı bilgisinden nasibini almamış birkaç marjinal grubun üniversite öğrencilerini kesinlikle temsil etmediğini bildirmek isteriz."

Söyleyecek sözü olmayanların şiddete başvuracağını dile getiren Ağaoğlu,

"Maskeli insanların taşlar ve sopalarla ODTÜ'de çıkarttıkları kargaşayı hiçbir şekilde tasvip etmiyor, bu ve benzeri şiddet içeren olayların tümünün karşısında olduğumuzu yineliyoruz" diye konuştu.

-"Öğrenci değil, anarşist mantalitesi"-

Protesto özgürlüğünü, başkalarının eğitim alma özgürlüğünün önünde gören bir anlayışın olamayacağını belirten Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Tüm bu utanç vesilesi görüntülere müsaade eden, sergilediği yönetim zafiyetiyle bu tarz olaylara zemin hazırlayan, dahası olaylar sonrası yaptığı açıklamalarla bu şiddetin görüntülerini sözüm ona 'protesto özgürlüğü' adı altında meşrulaştırmaya çalışan ve tüm bu yaşananları geri planda engellemeyerek olaylara çanak tuttuğunu düşündüğümüz ODTÜ'nün mevcut yönetimini de kınıyoruz. En azından kamuoyundan özer dilemelerinin en doğru hareket tarzı olacağını düşünüyoruz.

Hangi öğrenci mantalitesi diğer öğrenci arkadaşlarının derse girmesinin engellenmesini, hocaların ders vermemeleri yönünde tehdit edilmesini, dershanelerin işgal edilmesini kabul edebilir- Bu mantalite öğrenci mantalitesi değil anarşist mantalitesidir. Biz ne pahasına olursa olsun bu anarşist mantalitenin karşısında duracağız."

ODTÜ, ne yüzleri maskeli polise molotofkokteyli ve taşla saldıranların ne bunlara çanak tutanların ne de destek olanlarındır. ODTÜ fikri hür, vicdanı hür, millete hizmet için çalışan aklıselim, kalbi selim öğrenci ve öğretim elemanlarınındır. ODTÜ nice Göktürkler üretecek bu milletindir."

-"Protesto makul ve akılcı yöntemlerle yapılmalı"-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ağaoğlu, protestoya karşı olmadıklarını ancak bunun makul, akılcı yöntemlerle yapılması gerektiğini söyledi. Şiddet içeren hiçbir yöntemi kabul etmediklerini vurgulayan Ağaoğlu, polisin müdahalesinin aşırı olup olmadığının sorulması üzerine, "Her etki bir tepkiyi doğruyor. O öğrenciler oraya molotofkokteyliyle gelmiş olmasalardı veya polis öyle bir istihbaratı almış olmasaydı o kadar yüksek sayıda orada bulunmayacaklardı" yanıtını verdi.

Polisin öğrenciler üzerinde orantısız güç kullanmasına karşı olduklarına dikkati çeken Ağaoğlu, "Orada bu şekilde bir durumun oluştuğunu çok fazla düşünmüyorum" dedi.

Muhabir: Sarp Özer

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ODTÜ'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement