Olli Rehn: Türkiye Kriterlerde Yeterli - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Olli Rehn: Türkiye Kriterlerde Yeterli

Olli Rehn: Türkiye Kriterlerde Yeterli
02.05.2007 09:35

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk Hakkında Verilen Hapis Cezaları Konusundaki Bir Soru Önergesini Yanıtladı.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin Kopenhag Kriterlerini yerine getirmede yeterli çabayı gösterdiğini, politik reformların sürdüğünü, Siyasi Partiler Yasası'nı da değiştirmesi gerektiğini bildirdi.

Rehn, Avrupa Parlamentosu'ndaki "Kimlik, Gelecek, Egemenlik" grubuna mensup Belçikalı Parlamenter Philip Claeys'in Abdullah Öcalan'ı öven Kürtçe broşür dağıttıkları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk hakkında verilen hapis cezası konusundaki bir soru önergesini yanıtladı. Claeys önergesinde, "Kürt yanlısı, Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk ve Başkanvekili Aysel Tuğluk, 26 Şubat tarihinde Ankara'da, yasaklanan PKK'nın liderini öven broşürler dağıttıkları gerekçesiyle bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmışlardır. Söz konusu broşürlerin Türkiye'de yasak olan Kürtçe dilinde yazılmış olması, hükme esas olan konulardan biriydi. Siyasi parti yayınlarında sadece Türkçe kullanılabiliyor" dedi.

Claeys önergesinde "Komisyon'a göre, siyasi haberleşmede Türkçenin kullanılmasına ilişkin bu kanuni şart, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğüyle uyumlu mudur? Komisyonun ifade özgürlüğü ve genel insan hakları konusunda şu anda Türkiye'deki durumla ilgili değerlendirmesi nasıldır. Komisyon'un Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk hakkında verilen hapis cezalarıyla ilgili yanıtı nedir?" sorularını da yöneltti.

REHN: SPY DEĞİŞMELİ

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Komisyon'un Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yeterli bir şekilde yerine getirmekte olduğu, siyasi reformlara devam ettiği görüşünde bulunduğunu bildirdi. Rehn yanıtında şöyle dedi:

"Bununla birlikte 2006 yılı süresince atılan adımlar yavaşlamıştır ve daha fazla düzenlemelere gerek vardır. Avrupa Birliği uygulamasıyla uyumlu olması gereken Siyasi Partiler Yasası, bu örneklerden biridir.

AB Komisyonu, Sayın Ahmet Türk ve Sayın Aysel Tuğluk tarafından yapılan itiraz ve temyiz prosedürünü yakın bir şekilde takip etmektedir. İlk derece mahkemesi, belli durumlarda Türkçeden başka bir dil kullanılmasını yasaklayan Siyasi Partiler Yasası'na dayanarak bir yıl hapis cezasına hükmetmiştir. Ayrıca Türk Ceza Yasası'nın 215'inci maddesine dayanarak, Abdullah Öcalan'a yapılan bir atıfla ilgili olarak, suçu ve suçluyu övmekten altı ay hapis cezası daha vermiştir.

İfade özgürlüğü, Avrupa Birliği'nin dayandığı temel özgürlüklerden ve Kopenhag siyasi kriterlerinden biridir. Avrupa Konseyi tarafından 2006 yılı ocak ayında kabul edilen, gözden geçirilmiş Katılım Ortaklığı'nda ayrıntılarıyla açıklandığı gibi, Türkiye, ifade özgürlüğü uygulamalarının Avrupa Birliği standartlarıyla paralel olmasını garanti etmelidir." (ANKA)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Olli Rehn: Türkiye Kriterlerde Yeterli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement