Onun Yeri Asla Doldurulamaz - Son Dakika
Güncel

Onun Yeri Asla Doldurulamaz

Onun Yeri Asla Doldurulamaz

Cemile Ezer, Cenevre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (Cern) Cast Projesinde Çalışırken, Isparta'daki Uçak Kazasında Yaşamını Yitiren Berkol Doğan'ın Yerine Projeye Katıldı. 25 Yaşındaki Fizikçi, Boğaziçi Üniversitesi'nden Arkadaşı Doğan'ın Yerine Gelmesi Konusunda "Çok Acı Verici. Onun Yeri Asla Doldurulamaz" Dedi.

13.04.2008 01:35

Cemile Ezer, Cenevre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) CAST projesinde çalışırken, Isparta’daki uçak kazasında yaşamını yitiren Berkol Doğan’ın yerine projeye katıldı. 25 yaşındaki fizikçi, Boğaziçi Üniversitesi’nden arkadaşı Doğan’ın yerine gelmesi konusunda "Çok acı verici. Onun yeri asla doldurulamaz" dedi.

İSTANBUL-Isparta seferini yapan Atlasjet uçağı 30 Kasım 2007’de düştü. Yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki Türk Hızlandırıcı Merkezi’nin kurulmasıyla ilgili çalıştaya giden altı Türk bilim adamı vardı. Doğuş Üniversitesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, CERN’de CAST deneyinde çalışıyordu. Bu kazayla belleklere kazınan en ünlü isim ise ünlü fizikçi Prof. Dr. Engin Arık’tı. Prof. Arık, önümüzdeki günlerde "Büyük Patlama" deneyinin yapılacağı CERN’de CAST çalışmasında da aktif olarak görev yapıyordu. Uçak kazasında yaşamını yitiren altı bilim adamından dördünün CERN’deki aynı deneyde çalışması büyük laboratuvarda yeri doldurulamayan bir boşluk açtı.

HEDEFİ CERN’Dİ

CAST (CERN Axion Solar Telescope), 2000’de CERN’in onayladığı bir deney. Parçacık fiziğindeki yaklaşık 30 yıldır çözülmeyi bekleyen, güneşin merkezindeki 15 milyon derecelik plazmadan çıkan Axion’ları gözlemleyip, ışığı absorbe ederek, içindeki görünmeyen maddeye ulaşmayı hedefliyor. Bu deney evrenin yaklaşık dörtte birini oluşturduğu öne sürülen "karanlık madde"nin tespitine de ışık tutacak. Kazadan önce CAST’ın en genç bilim adamı, Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi Berkol Doğan’dı. Doğan, kazada ölen bilim şehitlerinin de en genciydi. En büyük hedefi CERN’de çalışmaktı ve o bunu başarmıştı. Üstelik deneyin en önemli aşaması olan data analizinde görev yapıyordu. Boğaziçi Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Cemile Ezer, Prof. Dr. Engin Arık’ın eşi Prof. Dr. Metin Arık’ın öğrencisi. Doğan’ın da Boğaziçi Üniversitesi’ndeki en yakın arkadaşlarından biri. Cemile Ezer’in de üniversiteye girerken en büyük amacı, CERN’de çalışabilmekti. Berkol Doğan, kazada yaşamını yitirdikten sonra, Prof. Dr. Metin Arık’ın desteğiyle Cemile Ezer, 20 Şubat’ta CERN’e geldi.

GARİP DUYGULAR

Ezer, CERN’de çalışmanın tarif edilemeyecek bir duygu olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Kazada yaşamını yitiren Engin Abat ve Berkol Doğan’la çok basit bir temel fizik konusu üzerine hocamız Prof. Dr. Engin Arık’ın laboratuvarında saatlerce tartıştığımızı hatırlıyorum. Unutulmayacak anılarımız var. Metin Hoca’yla tez konumu ’Axionların teorik temelleri’ olarak belirledik. Engin Hoca’nın bu konuyla ilgili çalıştığını bildiğim için laboratuvara Engin Hoca’nın yanına koşmuştum. O da sevinçle karşılamıştı. Onlar olmadan buraya gelmek garip bir duygu. Ancak fizik ya da bilim dediğiniz böyle bir şey. Gitmeniz, görmeniz, birlikte düşünüp birlikte üretmeniz gerekir. Yeni Engin Arık’ların yetişmesi için Türkiye’nin CERN’e üyeliği gereklilik değil bir şarttır. Berkol’un yerine buraya gelmem ise çok acı verici. Onun yeri asla doldurulamaz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Onun Yeri Asla Doldurulamaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement