ÖSYM, Yeni Bir Sınav Sistemi Hazırlığında - Son Dakika
Güncel

ÖSYM, Yeni Bir Sınav Sistemi Hazırlığında

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, yeni bir sınav tekniği için çalışmalara başlandığını açıkladı. Adaylara "gerçek sınav"da deneme soruları sorulacak.

13.03.2016 13:02  Güncelleme: 14:42

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, yeni bir sınav tekniği için çalışmalara başlandığını duyurdu. Demir adaylara "gerçek sınav"da deneme sorularının sorulması yönünde yasal bir düzenleme hazırlığı içinde olduklarını belirterek, yasal düzenlemeyi kurumların görüşüne açtıklarını ve bu görüşler doğrultusunda düzenlemeye son şeklinin verileceğini bildirdi.

Ömer Demir yaptığı açıklamada, göreve gelmeden önceki ÖSYM Yönetim Kurulunca alınan "sınavlarda benzer soruların kamuoyuna açıklanmaması" kararının bir nedeninin başka sınavlarda benzer soruların sorulabilmesi olduğunu ifade etti.

Sınav sonrasında soruların Aday İşlemleri Sistemi'nden görülebilmesi kararının ardından tüm kamuoyuna açıklanmamasının da fiilen bir anlamının kalmadığını vurgulayan Ömer Demir, mevcut yöntemde, soruların zor mu kolay mı olduğunun ancak sınavdan sonra öğrenilebildiğini söyledi.

ADAYLARA 'DENEME' SINAV SORUSU

ÖSYM Başkanı Demir, "adaylara gerçek sınavda deneme sorularının sorulması" yönünde yasal bir düzenleme hazırlığı içinde olduklarını bildirerek, "Yasal düzenleme konusundaki taslakları kurumların görüşüne açtık. Bu görüşler doğrultusunda son şeklini vereceğiz. Kısa sürede de yaşalaşmasını arzuluyoruz" dedi.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, hazırlığını yaptıkları "deneme soruları"nı kapsayan yasa taslağına ilişkin şunları anlattı:

ADAY ÜZERİNDE DENENECEK

"Gerçek sınavda, adayın değerlendirilmesine katılmayan, adayın da deneme olduğunu bilmediği bir soruyu sorup onu başka sınavlarda kullanmak üzere ayırmalıyız. Bir sorunun zor mu kolay mı olduğu ancak adaylar üzerinde denenirse tam olarak bilinebilir.

ADAY SORULARIN HANGİLERİ OLDUĞUNU BİLMEYECEK

Deneme soru sistemini örneklemek gerekirse, sınavda diyelim ki 45 soru soruluyor, bu soruları 50 adet olarak soracağız ve 50 soruya göre süre vereceğiz. Adaya '45 sorudan sorumlusun, ancak 5 soru da deneme sorusu olacak, ancak bunların hangi sorular olduğu bilinmeyecek' diyeceğiz.

SORULARIN TÜMÜNÜ YANITLAYACAK

Aday, soruların tümünü yanıtlayacak şekilde gayretini sarf edecek, süre de ona göre verilecek. Yani aday, 50 soruyla sınava girecek ancak puanlama 45 soru üzerinden yapılacak. Bu 5 soru diğer sınavlarda sorulmak üzere ayrılacak. İki adet aynı düzeyde soru var ise o zaman bunlardan biri puanlamaya katılacak, diğeri ise başka sınavlarda eşitleme yapmak için ayrılacak.

UZMAN TAHMİNLERİYLE BELİRLEYECEĞİZ

Diyelim ki yüzde 70 oranında aday deneme sorusunu cevaplayabiliyor, bunu katsayılandırıp havuza koyacağız. Adayların yüzde 70'nin cevaplayabileceği bir soru gerektiğinde, bu soruyu kullanacağız. Başka türlü zor ya da kolay soruları uzman tahminleri ile belirlemekteyiz. Bu da meşru bir yol ama diğeri kadar kesin değil."

UZMANLARIN ORTAK GÖRÜŞÜ

Ölçme üzerine çalışan uzmanların ortak görüş olarak "adaylar üzerinde denenmiş sorularla sınav yapın" dediklerini aktaran Ömer Demir, "Bunun ötesindeki bir yöntem şu anda dünya genelinde keşfedilmiş değil, bizim de yapmamız mümkün değil, ama niçin yapamıyoruz? Çünkü yerleşik bir sınav alışkanlığımız var. Sınav sonrası soruların açıklanması sınav kültürümüzün bir parçası olmuş ama bu bize özgü bir durum. Dünyada benzeri yok. Soru çok kıymetli bir ölçme aracıdır. Özellikle seviye tespitini amaçlayan sınavlarda iyi bir soru keşfedildiğinde niye sadece bir sınavda tüketilsin?" dedi.

ÖSYM, Yeni Bir Sınav Sistemi Hazırlığında
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÖSYM, Yeni Bir Sınav Sistemi Hazırlığında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • z.e.ü:
    bir sorunun ayırt ediciliğini saptamak için uygulamaya sokmaya gerek var mı?çocuklar sınav sonrasında hangi 45 sorudan puan aldığını bilmeyecekse şeffaflık düzeyini sıkıntıya sokmaz mı? 23 1 Yanıtla
  • Lazim olur:
    O bes soruda bilalin cocuklari icindir 9 2 Yanıtla
  • can:
    Oh ne güzel. Tam rezalet. İstediğine istediğin puanı aldirt ondan sonra. 7 0 Yanıtla
  • syma:
    anca siz böyle eğitim sistemiyle uğrasın zaten ülkede tek sorunumuz bu demii!!! 6 0 Yanıtla
  • ttt:
    Neden bu kadar sınavvar hhiç düşündünüz mu.sinav sahiplerini ideal toplumu için çok önemlidir. Sınaviyi bir kontrol iyi bir itaat kkültürünü olusturur 6 0 Yanıtla
  • SERAZEN:
    Bu sene KPSS de, 2014 dünya kupası yarı finalinde gol atan Alman futbolcuların isimleri veya ağlayan brezilyalıların isimleri sorulabilr. Veyahut survivor daki gönüllülerin hangi meslekle uğraştıkları da sorulabilir. Bi de TV lerde en yüksek evlilik oranına sahip izdivaç programı, Beyaz TV deki derin futbol programında sessiz sakin geçen programın tarihi, veyahut Papuayeniginenin devlet başkanının hanımının eltisinin ismini de sorabilirler. Ama hangileri lisans veya ön lisansa denk gelir bilm. 4 0 Yanıtla
  • SERAZEN:
    Anlaşılan paralelciler hala temizlenmemiş. Tarih sorusu diye edebiyat (zeytindağı, pier loti, afet inan), güncel konu diye coğrafya (dünyanın çatısı, kızıl gezegen, ) ve edebiyat (yaşar kemal) konulu soru soran zihniyetten her şey beklenir. Ben Allaha, hakka ve hesaba inanıyorum. Eminim hepsi Allah’a inanıyordur. Ancak hakka ve hesaba inanıyorlar mı ondan şüpheliyim. Bir zamanların en güvenilir kurumunu ne hale getirdiler. 2 1 Yanıtla
  • misafir:
    pek anlamadım iyimi kötümü ama neyse .d.d.d 3 0 Yanıtla
  • olgunhan:
    bari o 5 soruyu kolay sorun ve sureyide uzatın neden bilinmiycek deneme sorusu oldugu ?eğitimin içine ve dışına anck boyle yapılır 1 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement