Düzce'deki özel bir rehabilitasyon merkezi bünyesinde kurulan İzle Otizm Spor Kulübü yöneticileri, otizmi sporla aşmaya çalışıyor.
Kulübe gelen otizmli 30 öğrenci, sporla hem vücudunu nerede ve nasıl kullanacağını hem de günlük ihtiyaçlarını karşılamayı öğreniyor.
Kulüp Başkanı Ahmet Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rehabilitasyon merkezi olarak yola çıktıklarını ancak otizm vakalarının artması üzerine spor kulübü kurmaya karar verdiklerini söyledi.
Batı Karadeniz'deki tek otizm spor kulübü olduklarını ifade eden Alp, "Kulübümüz otizmli bireylere sportif faaliyetlerde beceriler kazandırmak üzere kuruldu. Rehabilitasyon merkeziyken otizmli vakaların çoğalmasıyla birlikte böyle bir kulüp kurarak çocuklara daha farklı nasıl yaklaşıp, eğitimlerini nasıl tamamlayıp, onları hayata nasıl kazandırırız diye düşünerek ortaya çıktık." şeklinde konuştu.
Rehabilitasyon merkezlerinin yanındaki yaklaşık 300 metrekarelik alana bina inşa ederek spor kulübünü faaliyete geçirdiklerini belirten Alp, bölgede ve ülkede böyle kurumların artmasını arzu ettiklerini dile getirdi.
"Bütün becerileri vermeye çalışıyoruz"
Spor yapmanın otizmli çocuklara çok faydalı olduğunu vurgulayan Alp, şöyle devam etti:
"Bize çocuklar zaten dünyası kapalı geliyor. Onlara küçük hareket eğitimleriyle ilk önce koordinasyonlarını sağlıyoruz. Daha sonra nerede duracaklar, nerede hareket edecekler bunları öğretiyoruz. Daha sonrasında ise çocuk komut almaya başlıyor, arkasına ne eklerseniz ekleyebilirsiniz. Sosyal ve öz bakım becerileri, öz güven ve hayatta kazanabilecekleri bütün becerileri burada vermeye çalışıyoruz. İnsan eğitimi kolay değil, zorlandığımız noktalar da var. Aileler çok tedirgin oluyorlar, bize emanet ediyorlar çocuklarını, görmüyorlar onları. Sonrasında aldıkları neticeyi ve değişimi görünce gayet memnun oluyorlar."
"Burada sporla birlikte vücudunu ve kendini tanımaya başlıyor"
Kulüp antrenörlerinden Fatih Şimşek de genellikle denge ağırlıklı sitrejink hareket eğitimi yaptıklarını aktararak, şunları söyledi:
"Çocuklar kendilerini sosyal çevrelerinin bir bireyi olarak görmeye başlıyorlar. Normalde kendilerini ortamın dışında görüp çok soyutluyorlar. Örneğin, arkadaş ortamlarına girdiklerinde akranları gibi hareket etmiyorlar. Akranları parkta oyun oynarken otizmli arkadaşımız çimlere yatıp gökyüzünü izleyebiliyor. Burada da sporla birlikte vücudunu ve kendini tanımaya başlıyor. Neyi, nerede, nasıl kullanacağını öğreniyor. Burada bilişsel beceri eğitimleri, öz bakım becerileri çalışmalarımız da var. Bir öğrenci bir hoca olmak kaydıyla eğitim veriyoruz. Bir öğrencimizle sabah kahvaltısından öğle yemeği ve akşam servisine kadar bir hocamız ilgileniyor."
Son Dakika › Güncel › Otizmi Sporla Aşıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?