Otopan Gemisi Hollanda'dan Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

Otopan Gemisi Hollanda'dan Yola Çıktı

Otopan Gemisi Hollanda\'dan Yola Çıktı

İzmir'den, 2006 Yılında Tehlikeli Atık Barındırması Nedeniyle Hollanda'ya Geri Gönderilen Otopan Gemisi Temizlenerek Söküm İçin Tekrar Aliağa Gemi Söküm Tesislerine Doğru Yola Çıktı.

15.05.2008 14:01

İzmir'den, 2006 yılında tehlikeli atık barındırması nedeniyle Hollanda'ya geri gönderilen Otopan gemisi temizlenerek söküm için tekrar Aliağa gemi söküm tesislerine doğru yola çıktı.

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi adına bir açıklama yapan Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi Başkanı Ertuğrul Barka, Otapan gemisinin tehlikeli atıklardan temizlenerek söküme geliyor olmasını bir zafer olarak kabul ettiklerini ifade etti. 2006 yılında 76 ton saf asbest barındırdığı için geri gönderilen hurda gemi, bugün Hollanda'dan Aliağa gemi söküm tesislerine doğru yola çıktı.

Hollanda'dan sökülmek üzere ilk kez 2006 Ağustos'un da Aliağa'ya doğru yola çıkan Otapan, Türkiye'ye gelmesinin ardından çevrecilerin çalışmaları sayesinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından durdurulmuş ve geri gönderilmişti.

Hollanda hükümeti gemi yola çıkmadan önce gemide yalnızca bir ton asbest olduğunu beyan etmiş ve Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan gerekli izin alınmıştı. Greenpeace'in gemide en az 54 ton asbest olduğunu ve Hollanda hükümetinin yalan beyanda bulunduğunu ortaya çıkarmasıyla konu kamuoyunun gündemine taşınmış ve Bakanlık geminin Türkiye'ye girişine izin vermemişti.

Çevre ve Orman Bakanlığı, 2007 yılında Hollanda Hükümeti'nin girişimlerine cevaben gemide bulunan atıkların eksiksiz ve bağımsız kuruluşlarca onaylanmış şekilde bildirimi yapıldığı takdirde gemiyi kabul edebileceğini belirtmişti. 2006 sonbaharında Hollanda Çevre Bakanlığı Oesterbaai şirketini zararlı maddelerin tam bir envanterini çıkarmak için görevlendirdi. Oesterbaai raporunun sonuçlarına göre, gemide 76 ton saf asbest bulundu. 2007'nin ilk yarısında Hollanda Çevre Bakanlığı rapora göre ayrıntılı bir temizleme operasyonu yaptırdı. Kükürt tanklarının altındaki 850 kg'lik asbest dışındaki tüm asbest temizlendi. Asbestin dışında kurşunlu transformatörler, yağ atıkları ve boya atıkları da temizlendi. Daha sonra Hollanda Hükümeti Türkiye'ye üçüncü bir bildirim yolladı. Türkiye, eğer tarafsız bir şirket tarafından hazırlanmış bir envanter sunulursa gemiyi kabul edebileceğini bildirdi.

ASBESTLİ OTOPAN ÇEVRE BAKANINI İSTİFA ETTİRDİ TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi Başkanı Ertuğrul Barka geminin yasal düzenlemelere uygun olarak geri gönderilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Bu olay o dönemde Hollanda'da büyük sıkıntılara sebep oldu ve dönemin Hollanda Çevre Bakanı görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Geminin bizim de talep ettiğimiz gibi önceden temizlenerek ve ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere uygun gelmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Hem Hollanda Hükümeti'ne hem de tüm dünyaya Türkiye doğasının sahipsiz olmadığını gösterdik" dedi. Bunun birleşmiş sivil mücadelenin bir zaferi olduğunu anlatan Barka, şöyle konuştu: "Ancak, bu zaferin anlam kazanabilmesi, Aliağa gemi söküm tesislerinde tüm atıkların yönetimi ve gemilerin söküm sırasında denizden tamamen yalıtımı konusunda iyileştirmelere devam edilmesine ve sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların da içinde bulunduğu kalıcı bir denetim mekanizmasının oluşturulmasına bağlı." Toplantıda Uluslararası Gemi Sökümü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına konuşan Erdem Vardar ise, Otopan vakasının tüm dünyaya örnek olacak türden bir olay olduğunu ifade etti. Aliağa'da gemi söküm konusunda da iyileştirmelerin devam etmesi gerektiğini belirten Vardar, şöyle konuştu: "Otapan, bir yasa dışı tehlikeli atık ticareti vakası iken tüm dünyaya örnek olması gereken çok önemli ve olumlu bir vaka haline gelmiştir. Aynen Otapan'da olduğu gibi Türkiye'ye ve diğer gemi söken ülkelere yollanan her hurda gemi, içerdiği tüm zararlı maddelere ilişkin bir envanter bulundurmalı ve önceden mümkün olduğunca temizlenmiş olmalıdır. Bunlara ilişkin tüm maliyetler ise geminin asıl sahibi tarafından karşılanmalıdır." Otapan gemisinin 5 Haziran'da Aliağa'ya varması bekleniyor.

(EY-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Otopan Gemisi Hollanda'dan Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement