İzmir Barosu'na kayıtlı avukat Orhan Altın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören 6526 sayılı kanunda, 'Bu mahkemelerce verilip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında ve Yargıtay'ın dairelerinde bulunan dosyaların incelenmesine devam olunur' ibaresinin iptali için Yargıtay 6. Ceza Dairesi'ne başvurdu.
Müvekkili Metin Payer adına Yargıtay 6. Ceza Dairesi'ne dilekçeyle başvuru yapan Altın, bu ibarenin 'yargı birliği', 'kişilerin dürüst yargılanma hakkı' ve 'hukuki güvenlik hakkı' ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, iptal başvurusunun talebinin ilgili dairece Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Avukat Orhan Altın, müvekkilinin 2011 yılında dönemin TMK 10. maddesiyle görevli mahkemesi olan İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı örgüt üyesi' suçundan 15 yıl hapis cezası aldığını, 2 yıl hapis yakttıktan sonra tahliye edildiğini, dosyasının Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nde temyizde olduğunu ifade ederek, dosyanın görevli yerel mahkemeye iadesine karar verilmesini istedi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasındaki amacın 'adil yargılanma hakkı' ve 'yargı birliğini' sağlamak ve tüm ağır ceza mahkemelerinin aynı usul kurallarına tabi olmasının amaçlandığını belirten Altın, Yargıtay aşamasında bulunan dosyalar için özel - genel mahkeme ayrımının devam etmesinin ise Anayasanın 10, 36, 37, 38. ve AİHS 6. maddelerine, kanunun çıkarılış amacına aykırı olduğunu ve 'yargı birliği ilkesi'nin ihlal edildiğini belirtti.
Altın, özel yetkili mahkemeler tarafından toplanan ve şu an itibariyle hukuka uygunluğu kalmayan delillerin, Yargıtay aşamasında hukuka uygun sayılarak yargılanma sonunda hükme esas alınacağını, bu durumun da bireyler arasında eşitsizliğe sebep olacağını ve 'dürüst yargılanma ilkesi'nin ihlal edilmiş olacağını ifade etti.
ÖYM'lerin kaldırılarak diğer ağır ceza mahkemelerine tevzi edilen davaların sanıklarıyla, Yargıtay aşamasındaki dosyaların sanıkları arasında eşitsizlik oluştuğunu bildiren Altın, bu nedenle iptali istenen son cümlenin devletin bireylerine eşit davranmasını düzenleyen Anayasanın 10. hükmüne ve 'adil yargılanmayı isteme hakkına' aykırılık teşkil ettiğin savundu.
Altın dilekçesinde, 'Yapılan kanun değişikliğinin gerekçesi dikkate alındığında amaçlanan adil yargılanma hakkının korunmasının Yargıtay aşamasındaki davalar için anlam ifade etmediği görülmektedir. Özel yetkili mahkemede yapılan yargılama sırasında elde edilen deliller hukuka aykırı olmasına ve yapılan değişikliğe rağmen kullanılmaktadır. Delillere itiraz etme açısından imkan verilmesi gerekmekte ve bu süreçte kanun önünde eşitlik ve yargı birliği ilkesi zedelenmektedir' dedi.
6526 sayılı Kanunun 1. Maddesi ile eklenen Geçici 14. Maddesinin 4. fıkrasının son cümlesinin iptalinin istenmesine karar verilmesini talep eden Altın, başvurusunun Yargıtay 6. Ceza Dairesince Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Avukat Orhan Altın, talebi doğrultusunda bir karar verilmesi durumunda mağdur olan bir çok kişinin önünün açılacağını söyledi. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Öym'lerin Temyizdeki Dosyaları İçin İptal Başvurusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?