ÖZ DE BİR 17. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

ÖZ DE BİR 17. Olağan Genel Kurulu

ÖZ DE BİR 17. Olağan Genel Kurulu

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, ''Ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemi sürekli değişse de sınav gerçeği devam etmektedir. Sınavlar de...

18.11.2013 13:48

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, ''Ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemi sürekli değişse de sınav gerçeği devam etmektedir. Sınavlar devam ettiği sürece de dershanelere duyulan ihtiyaç kesinlikle ortadan kalkmayacaktır'' dedi.

Başkent Öğretmenevi'den toplanan ÖZ-DE-BİR'in 17. Olağan Genel Kurulu, başkanlık divan seçimiyle başladı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Köprülü, dershanelerle ilgili tartışmaların özel öğretim kurumlarında maddi, manevi önemli kayıplar yarattığını söyledi.

Tartışmalar sürecinde sükunet içinde olduklarını belirten Köprülü, ''Amaçları sadece eğitim, öğretim olan dershanelerimizin varlığı ve devamı için her türlü yasal çalışmayı yapma ve sonuna kadar haklı mücadelemizi sürdürme kararlılığı içindeyiz. Bundan kimsenin şüphesi olması, bundan kim gücenirse gücensin, kusura bakmasınlar'' diye konuştu.

Dershanelerin özel ders yerine bu ihtiyacı daha ekonomik ve sistemli olarak karşılayan kurumlar olduğunu ifade eden Köprülü, Türkiye'de ve dünyanın pek çok ülkesinde bu ihtiyacın, dershaneler veya benzer eğitim kurumlarınca karşılandığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığının dershanelere ''özel okula'' dönüşmeyi önerdiğini belirten Köprülü, dershanelerin işleviyle okulların işlevlerinin birbirinden tamamen farklı olduğunu söyledi.

Köprülü, şunları kaydetti:

''Eğitim sistemimizdeki derin eşitsizlik devam ettiği sürece dershaneleri eğitim sistemi dışına çıkarmak veya yasaklamak mümkün değildir. Ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemi sürekli değişse de sınav gerçeği devam etmektedir. Sınavlar devam ettiği sürece de dershanelere duyulan ihtiyaç kesinlikle ortadan kalkmayacaktır. Durum böyleyken eğer siz dershaneleri sistem dışına çıkarmak isterseniz, öğrencilerin yüksek bedellerle özel ders alacakları küçük büroların ve devlet denetiminden uzak organizasyonların önünü açmış olursunuz.''

Bakanlığın böylesine gereksinim duyulan kurumları yok saymaması gerektiğini ileri süren Köprülü, ''Dershanelerle ilgili yapılacak herhangi bir düzenlemede 100 bine yakın çalışan, öğretmen ve personelin bundan doğrudan etkileneceğini, dershanelere devam eden kayıtlı 1,5 milyona yakın öğrencinin kayıt dışı yapılara gitmeye zorlanmalarının akla uygun bir uygulama olmayacağını hatırlatırız'' diye konuştu.

Köprülü, dershanelerle ilgili yapılacak değişikliklerin, tepeden inme kararlarla değil, eğitim sisteminin dershanelere ihtiyaç duyulmayacak şekilde düzenlenmesiye doğal bir sürece yayılması gerektiğini kaydetti.

-''Parası olan evinde özel ders alacak''

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de dershanelerin kaldırılmasını eleştirerek, bölgeler arası, okullar arası eğitimin niteliğinde farklar bulunduğunu, yarışma sınavının olduğunu, bunlar olduğu sürece okuldan ayrı bir hazırlığın gerekeceğini öne sürdü. İnce, dershaneler kapatılsa da bunun bir şekilde yapılacağını, parası olanın evinde özel ders alabileceğini belirtti.

Kendisinin de dershanecilik yaptığını belirten İnce, yoksul ve zeki çocukların dershanelerde ücretsiz okutulduğunu, dershanelerin kalkmasından bu çocukların da etkileneceğini savundu.

-''Yanlış iş yapmıyoruz''

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı ise dershanelerin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, sürecin birlikte hareket edilerek atlatılabileceğini öne sürdü.

Dershaneciler olarak yanlış iş yaptıkları kanaatinde olmadıklarını ifade eden Kılcı, dershanlerin topluma katkıda bulunduğunu, eğitimi yukarıya taşıdığını söyledi.

Dershanlerin sistem dışına çıkarılmak istenmesini anlaşılır bulmadıklarını ifade eden Kılcı, dershanelerin bakanlığın müfredatına uygun bir şekilde hizmet sunduğunu, bu süreçte orta yolun bulunacağını inandığını kaydetti.

TÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özer de zor bir süreçten geçtiklerini belirtti. İki gün önce bakanlıkça aranarak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bugün sabah saatlerinde kendileriyle görüşme davetinin iletildiğini aktaran Özer, genel kurulun ardından Bakan Avcı ile görüşmeye gideceklerini kaydetti.

ÖZDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da, konuşmasına bu sürecin atlatılmasını dileyerek başladı. Akça, ''Her şeyde özelleşmenin, sivilleşmenin savunulduğu bir ortamda, eğitimin devletleştirilmeye çalışılması anlaşılabilir değil'' değerlendirmesinde bulundu.

-''Güçlü örgütlenme şart''

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkan Cem Gülan, derneklerin birarada olmasından büyük sevinç duyduğunu, dershanlerin kaldırılması yolundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

ÖZ-DE-BİR Kurucu Başkanı İbrahim Arıkan ise, dershanelerin sadece Türkiye'de olmadığını belirterek, bazı ülkelerde de dershanelerin teşvik edildiğini söyledi.

Özel Öğretim Kurumları Odası'nın kurulması için geçmişte yürütülen çalışmaların sonuçlandırılmamasını eleştiren Arıkan, dershanelerin kapatılması sürecinde mücadele için güçlü bir örgütlenmenin önemine ve gerekliliğine işaret etti. Arıkan, parça parça dernekler yerine, birlikte hareket edilmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÖZ DE BİR 17. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement