(Özel Haber) Afyonkarahisar'da Acının Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Afyonkarahisar'da Acının Yıl Dönümü

(Özel Haber) Afyonkarahisar\'da Acının Yıl Dönümü

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de 25 askerin şehit olduğu, 3'ü asker 8 kişinin de yaralandığı mühimmat deposu patlamasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bölgedeki evlerin bahçelerinden halen bombalar çıkıyor.

04.09.2013 11:19

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de 25 askerin şehit olduğu, 3'ü asker 8 kişinin de yaralandığı mühimmat deposu patlamasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bölgedeki evlerin bahçelerinden halen bombalar çıkıyor. Vatandaşlar, o günün korkusunu hala atlamadıklarını söylüyor.

Bir yıl önce Afyonkarahisar Ataköy köyünde bulunan Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda el bombaları, obüs top mermileri ve havan topu mermilerinin bulunduğu depoda patlama meydana gelmişti. Ataköy ve Kışlacık köylerindeki evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda büyük maddi hasara yol açan patlama sonrasında kışla çevresindeki birçok ev oturulamaz hale gelmiş, patlamanın şiddeti ile çevreye dağılan mühimmatların bazıları duvarları delip camları kırarak evlerin içine kadar girmişti. Patlamanın ardından jandarma ve polis teşkilatından bomba imha uzmanları bölgeye gelerek aylarca çevreye dağılan mühimmatları toplamışlardı. Tarlalarda, bahçelerde ve evlerde günlerce bomba arama çalışmaları sürmüş, toplanan mühimmatlar, ekiplerin uygun gördükleri bölgelere kontrollü bir şekilde imha edilmişti.

"TARLALARIMIZA KORKUYLA GİRİYORUZ"

Olayın ardından bir yıl geçmesine rağmen çoğunluğu çiftçilikle uğraşan köylüler, çevrede yürümekte hala tereddüt ettiklerini, bunun nedeninin ise halen yerlerden bomba çıkması olduğunu anlattı. Patlama sonrası kışlaya çok yakın olan evi büyük hasar gören Ayşe Özer, çatlamış duvarları göstererek, "Evimiz halen öyle duruyor" dedi.

Patlamada, kışlaya yakın evi büyük hasarı gören köy sakinlerinden Hatice Yılmaz ise, olayın şokunu uzun süre atlamadıklarını ve tarlalarını sürerken iki gün önce sabana takılan el bombasını göstererek, "Tarlalarımız sürerken özellikle beyim halen korkuyor. Bugüne kadar 7-8 tane bomba bulduk ve haber verdik, gelip aldılar. Halen toprağın altından parçalanmış bombalar çıkmaya devam ediyor. Patlamada pencerelerimizin hepsi kırıldı, 3 aylık çocuğumuz vardı, onun başına düştü. Kızım ve ninemiz vardı, onlar yaralandı. Biz hiçbir yere gidemedik. 3 katlı evimizin tamamı zarar gördü ve 10 bin TL'lik zarar vardı ama sadece bize bin 500 TL para verdiler. Tek geçim kaynağımız olan bahçelerimizin boruları kırılmıştı, onun tamamının parasını verdiler ve boruları değiştirdik" diye konuştu.

"BİZ ATLATSAK DA ÇOCUKLAR O KORKUYU HALEN YAŞIYOR"

Tarlası kışlanın bitişinde olan ve patlama sonrası en çok mühimmatın çıktığı yerlerin başında kendi tarlasının geldiğini söyleyen Bahtiyar Konak isimli vatandaş ise olay anını şöyle anlattı:

"Biz o anda evimizde, besihanemizdeydik. Bir gürültü koptu, besihane sallandı. Hemen dışarı çıktım. Askeriyeden siyah bir duman yükseldi. Bir süre sonra daha büyük bir duman çıktı. O anda ne olduğunu bilemedik. Eve girdim, çocuklar korkuyla birbirlerine sarılmışlardı. Patlamanın korkusunu biz yaşamıyorsak da çocuklar halen yaşıyor. Bir çocuğumun o gün korkudan dile tutuldu. Yeni yeni dili açılmaya başladı."

"ALEV BAHÇEMİZDEN GİRMİŞ, SOKAK KAPISINDAN ÇIKMIŞ"

Patlamanın olduğu akşam hac yolculuğu öncesinde akrabalarına hayır yemeği verdiğini ve evinin çok kalabalık olduğunu söyleyen bir başka köy sakini İsmail Dağlı da olay günü çok korktuklarını ve ilk başta ne olduğunu anlamadıklarını söyledi. Dağlı, olay gecesi yaşananları "Benim evimde o gün hacı uğurlaması yemeği vardı. Patlama sesini duyduğumuzda bize yemek yapan aşçının tüpleri patladı sandık. Koştuk buraya geldik, baktık tüpler yerinde duruyor. Millet korkudan masalarına altına yatmıştı. Birçok kimse, 'Bize top attılar' dedi. Alev bahçemizden girmiş, sokak kapısından çıkmış. Biraz ileriye gidip baktığımızda askeriyenin yandığını gördük" diye anlattı.

"KİMİNİN DAMLARDAN ELİ, KİMİNİN DAĞLARDAN BACAĞI BULUNDU"

79 yaşındaki Zehra ninenin patlama gecesi ile ilgili gördükleri ve anlattıkları duyanları büyük üzüntüye boğarken, olayın ne kadar dehşet verici olduğunu da gözler önüne serdi. Patlamada şehit olana askerlerin vücutlarından kopan uzuvları gördüğünü dile getiren Zehra Oğuz, "Şimdi yine bombalar ara ara bahçelerde bulunuyor. Ben halen korkuyorum, bir şey gümledi mi aklım çıkıyor. Sadece ben değil, herkes korkuyor. Ben şehit olanlara çok üzüldüm ve ağladım. Kiminin damlardan eli, kiminin dağlardan bacağı bulundu" dedi.

ŞEHİTLER YARIN OKUTULACAK MEVLİD-İ ŞERİF'LE YAD EDİLECEK

Olayın yıl dönümünde şehitleri yad etmek ve şehit ailelerinin acısını bir nebze olsun azaltmak için harekete geçen Afyonkarahisar Valiliğinin, Afyonkarahisar Belediyesi ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi ile yarın Mevlid-i Şerif düzenleyeceği belirtildi. Yemeğin verileceği çadırın kurulacağı alanda devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bir açıklama yaparak, "İnşallah burada güzel bir çadır kuracağız. Buraya 200'ü geçkin şehit yakınımız gelecek. Onlara valiliğimizin öncülüğünde Mevlid-i Şerif tilaveti yapılacak, ardından da biz yemek vereceğiz" dedi.

Başkan Çoban ile birlikte çadırın kurulacağı alanın tespit çalışmalarına katılan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı ise şunları söyledi:

"Şehit ailelerimiz önce benimle irtibata geçti. Ben de durumu valiliğimize ve belediyemize bildirdim. Onlar da bize her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Mevlit için bütün teknik desteği sağladılar. 200'e yakın şehit ailesinin katılmasını bekliyoruz. Olaydan dolayı büyük üzüntü içerisinde olan ailelerimizi, bu mevlitle sevindirebileceğimizi düşünüyorum." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Afyonkarahisar'da Acının Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement