Çorum'un Osmancık ilçesinde, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'nda çalışan 6 işçi, uzun bir süre maaşlarını alamadı. Haklarını yasal yollardan aramaya karar veren işçiler, açtıkları davayı kazandılar fakat tazminat ve geçmişe dönük maaşlarını alacakları muhatap kurum bulamıyorlar.
Osmancık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'nda 1998 yılında Koruma Bekçiliği olarak göreve başlayan Resul Bahar (41), 2005 yılının Temmuz ayına kadar düzenli olarak maaşı alarak çalışmaya devam etti. Sonraki aylarda çalışmış olduğu Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'ndan sigorta primi yatırılmasına rağmen maaşını bir süre alamadı. 2007 yılının Mayıs ayına kadar maaşını alamadan çalışmaya devam eden Resul Bahar'ın sigorta primi kesilmek şartı ile işine son verildi. Bu tarihte dönemin Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeleri, Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı yöneticileri mağdur olan vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak adına bir araya gelerek yaptıkları toplantı neticesinde çözüm üretemediler.
HAKKINI MAHKEMEDE ARADI
Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'nın Osmancık'taki faaliyetini sona erdirmesiyle kurumundan maaşını alamayacağını düşünen Resul Bahar, 2008 yılında Osmancık Kaymakamlığı'ndan aldığı izinle kendisi gibi mağdur olan arkadaşları ile hukuki yollara başvurdu. Bir sene süren ve lehine sonuçlanan dava neticesinde mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli kararda Osmancık Çiftçi Malları koruma Başkanlığını Temsilen Osmancık Kaymakamlığı'nı 6 işçiye ödenmeyen maaş ve tazminatları olarak yaklaşık 200 bin TL'yi yasal faizi ile birlikte ödemeye mahkum etti. Mahkeme kararı neticesinde Osmancık Kaymakamlığı gerekli mercilere yazılar yazarak ödenmesi gereken tazminatlara karşılık ödenek çıkartılmasını talep etti. Birçok kuruma yazılan yazılar sonrasında hiç bir kurum kendilerinin böyle bir ödeneği olmadığını, söz konusu tazminatların Osmancık Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı tarafından ödenmesi gerektiğini belirtti.
MUHATAP KURUM BULAMIYORLAR
Osmancık Kaymakamlığı yasal yollardan tazminat almaya hak kazanan işçilerin paralarına ödenek çıkmadığı için ödeyemedi. Mağdur Resul Bahar 2009 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, 2010 yılında İçişleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, 2011 yılında ise
İçişleri Bakanlığına dilekçe gönderdi. Fakat tüm bakanlıklardan 'Ödenek Talep Edilmiş Fakat Talebiniz Uygun Görülmemiştir' cevabını aldı.
Ödenek taleplerine olumsuz cevap alan Recep Bahar, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na 17.03.2011 tarihinde tekrar dilekçe yazarak lehine sonuçlanan mahkeme kararının yerine getirilmesini talep etti. Bu başvurusuna bakanlık, "Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının iş ve işlemlerden doğan giderlerinin kanunda koruma sandıkları için öngörülen gelir kaynaklarından karşılanması gerektiğini bu nedenle merkezi yönetim bütçesinden bu amaçla herhangi bir gider yapılmasının uygun olmadığı" şeklinde cevap gönderdi.
Yıllarca çalışıp hak ettiği maaş ve tazminatı bir çok kurumdan talep etmesine rağmen muhatap bulamayan Resul Bahar, "Bizler işten çıkarıldığımız tarihten sonra maddi anlamda çok zorluk çektik. Çocuklarımızın eğitim giderlerini karşılamakta bile zorlandık. Mağdur olarak vatandaşlar olarak yetkili makamlardan mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan vatandaş olarak Türk adaletine güveniyoruz. Hakkımızda verilen her türlü karara da saygı duyuyoruz. Yetkili makamların sorunumuzu çözeceklerine inanıyoruz" şeklinde konuştu. - ÇORUM
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Osmancık'ta 6 İşçi Tazminatları İçin Açtığı Davayı Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?