Türkiye'de ilk defa hukuk, psikolojik ve tıbbi alanda hizmet veren Kadına Yönelik Şiddet Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi Bakırköy'de açıldı. 200 kadının takip altına alındığı merkezde, mağdur kadınlara yönelik aktiviteler düzenleniyor.
Kadına Yönelik Şiddet Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açıldı. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için açılan merkezde şiddet mağduru kadınların, tüm muayeneleri yapılıyor, adli tıp raporu düzenleniyor ardından hukuki ve danışmanlık hizmeti veriliyor. Merkezde kadınların sosyal hayata yeniden kazandırılması için haftalık aktiviteler düzenleniyor. Bütün tedavilerin ücretsiz olarak gerçekleştirildiği merkezde şiddet mağduru kadınlar ilk tıbbi, hukuksal ve psikolojik desteklerini aldıktan sonra randevularla takip ediliyor.
"ŞİDDET GÖREN KADIN MERKEZE GELEBİLİR"
Kadına şiddet denildiğinde sadece fiziksel yönde algılanmaması gerektiğini, psikolojik, aile içi ve sosyolojik şiddetinde var olduğunu söyleyen Adli Tıp Uzmanı Oğuzhan Ekizoğlu, Kadına Yönelik Şiddet Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne her türlü şiddet gören kadınların merkeze gelebileceğini belirtti.
İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle merkezi kurduklarını söyleyen Ekizoğlu, şöyle konuştu: "Bakırköy Sadi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kamu Hastaneleri Birliği Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği kapsamında adli tıp desteği veren ilk hastaneydi. Şiddete maruz kalan kadınlar hastanemize geldiğinde hem sağlık hizmetinden hem de adli raporlama hizmetinden yararlanabiliyordu. Ancak hukuki, psikolojik, rehabilitasyon desteklerini takip edemiyorduk. Bunun için Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliğimiz adına İstanbul Kalkınma Ajansı'na genel bir başvuru yaptık. Başvurumuz kabul edilerek 670 milyar bütçeyle Kadına Yönelik Şiddet Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi'ni kurduk. Böylece Türkiye'de şiddet gören kadınlara sağlık hizmetinin yanında hukuksal ve psikolojik desteği veren ilk merkez olma özelliğini kazandık."
"200'E YAKIN KADIN TAKİP ALTINDA"
Hastanede psikiyatri, acil tıp uzmanı, adli tıp uzmanı ve aile hekim uzmanlarının olduğunu hatırlatan Ekizoğlu, proje kapsamında 1 hukukçu, 2 psikologun da çalıştığını dile getirerek mağdur kadınlara hizmet vermek için araç kiraladıklarını da söyledi. 200'e yakın kadının takip altında olduğunu belirten Ekizoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilgili merkezleriyle de koordine bir şekilde çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
KADINLARDAN İLGİNÇ CEVAPLAR
Kurulan merkez kadınların da ilgisini çekti. İki çocuk annesi Hüsne Erdoğan, "Şiddet görseydim aileme başvururdum. Şiddete maruz kalmaya devam edersem de öyle bir kocayı boşardım. Eğer bana yapılan şiddeti unutamıyorsam kesinlikle bir kliniğe ya da merkeze giderdim" dedi.
Bazı kadınlar ise erkeklerden şiddet görseler dahi merkeze gitmeyeceklerini söylerken, bazıları kesinlikle kendileri için açılan merkezlere gideceklerini belirtti. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Şiddet Mağduru Kadınlara Özel Merkez Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?