Özince: Yabancı Sermayeye İhtiyaç Var - Son Dakika
Güncel

Özince: Yabancı Sermayeye İhtiyaç Var

Özince: Yabancı Sermayeye İhtiyaç Var

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İzmir'de yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin kalkınması için yabancı sermayeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

29.04.2014 13:05

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İzmir'de yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin kalkınması için yabancı sermayeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Rotaract Temsilciliği 3, 4, 5 ve 6. Grup Kulüplerinin ortak toplantısı Urla Rotaract Kulübü'nün ev sahipliğinde Ege Palas Otel'de gerçekleştirildi. Rotaract Kulübü toplantısına katılan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ersin Özince, Türk sermayesinin ekonomiyi yönetmek için yetersiz olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sermayemiz yetersiz, bu nedenle yabancı sermayeye ihtiyacımız var. İhtiyaçlarımız büyük ve kaynaklarımız yetersiz diye sermayemiz yok. Dünyadaki sermayenin, zenginliğin iş yapmaya gerekli olan kaynakların büyük bir bölümü belli ülkelerin kontrolüne geçtiğini görüyoruz. Sadece bizim değil, bizim gibi gelişmekte olan birçok ülkenin bu kaynağa ihtiyacı var. Biz bile birçok konuda birikimlerimizi dışarıda değerlendirme eğilimindeyiz. Çünkü daha 100 yıllık bir hukuka sahipsiniz. Ancak diğer yandan Londra borsası 120 yıldır çalışıyor. Uluslararası açıdan bize göre istikrarı çok daha fazla olan ülkeler var."

Türkiye'nin mali sektörünü ve sermaye piyasalarını motor kapasitesi küçük olan bir araca benzeten Özince, "Bizim aracımız 100 ise, büyük ülkelerin 3 bin 500. Dünyadaki sermaye piyasalarının 2012 yılı sonu itibarıyla büyüklükleri ABD piyasası 19 trilyon dolar, Londra 2.8 trilyon, Şangay 2.6 trilyon, Türkiye ise 300 milyar dolar seviyesinde. Fakat Kore 1.2 trilyon dolar. Gittik biz kurtardık onları. Kore 1.2 trilyon oldu, fakat biz 300 milyar dolar seviyesinde kaldık. Sonuç itibariyle Türkiye bankacılık sistemleri olsun, sermaye piyasaları olsun, gelişmekte olan piyasaların çoğundan küçük" dedi.

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Ekonomik performansı arttırmak için akla yatırım yapmalıyız. AR-GE'nin yatırıma oranı yüzde 0.8 oranında. Bunun 4-5 katı olan ülkelere oranla geri kalıyoruz. Yaptıklarımızın teknolojisi bize ait değil. Pozitif bilimin baş tacı edildiği bir ülkede olmaktan çok uzaklaştık. Konu dönüp dolaşıp Atatürk'e geliyor. 'Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir' diye vasiyette bulunmuştu" dedi.

Özince eğitimin önemini vurgulayarak, "Sermaye üretme yeteneğinin yaratmamız gerekiyor. Biz, ekonomilerde kapitalizme geçişte başarılı olamayan ülkeler kategorisinde yer alıyoruz. Refahın bir bölümü parasal, daha büyük kısmı eğitim ile alakalıdır. Biz G20'ye üyeyiz diye sevinirken, uluslararası eğitim derecelendirme konusunda 50'lerde yer alıyoruz. Bu oran her şeyi ortaya koyuyor" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Özince: Yabancı Sermayeye İhtiyaç Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement