Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci - Son Dakika
Güncel

Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci

Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci

Hükümet ve Pakistan Talibanı heyetleri resmi olarak ikinci kez bir araya geldi.

14.02.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan'da hükümet ile Pakistan Taliban olarak adlandırılan Tehrik-i Taliban Pakistan örgütü arasında devam eden barış müzakerelerinin ikinci resmi görüşmesi yapıldı.

Başkent İslamabad'daki Hayber-Pakthunkva eyaletinin konuk evinde gerçekleştirilen görüşmeye dört hükümet heyeti üyesi, üç de Pakistan Talibanı heyeti üyesi katıldı.

Görüşmenin ardından gazetecilere dağıtılan ortak basın bildirisinde, 13 polisin hayatını kaybetmesine yol açan Karaçi'deki polis servisine düzenlenen intihar saldırısı kınandı.

Barış ikliminin bozulmaması için devletin güvenlik güçleri ve Taliban üyelerinin saldırgan tutumlardan kaçınması gerektiği vurgulanan açıklamada, bu tür saldırıların devam etmesi halinde sürecin olumsuz etkileneceği ve müzakelerin devam edemez hale geleceği ifade edildi.

Basın bildirisinde Pakistan Talibanı heyetince, hükümetin örgütü kızdıracak adımlar atmaktan kaçınması gerektiğinin altı çizilirken, hükümet heyeti de örgütün saldırılara son vereceğini ilan etmesi gerektiğini belirtti. Bildiride, barışı etkileyecek olayların yaşanmaması halinde diğer olumlu adımların atılabileceğine yer verildi.

29 Ocak'ta Ulusal Meclis'te milletvekillerine seslenen Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, Pakistan Talibanı ile müzakere sürecini başlatmak amacıyla dört kişilik bir heyet oluşturulduğunu açıklamıştı. Heyette, Şerif'in iç politika danışmanlarından İrfan Sıddıki, Pakistan'ın eski Kabil Büyükelçisi Rüstem Şah Mohmand, gazeteci Rahimullah Yusufzai ve emekli binbaşı Amir Şah'ın yer aldığı belirtilmişti.

Bunun üzerine, Pakistan Talibanı'nın toplanan şurası da kendi heyetini oluşturmaya karar vermiş, beş isme kendileri adına müzakerelere katılmak için teklif götürmüştü.

Bu isimler arasında yer alan Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Khan ve Cemaat-i Ulema-i İslam-Fazl grubu müftüsü Kifayatullah teklifi geri çevirirken, "Taliban'ın babası" lakabıyla tanınan politikacı ve din alimi Sami-ul Hak, İslambad'da bulunan Lal Mescid Medresesi eski imamı Mevlana Abdulaziz ve Cemaat-i İslami Hayber-Pakthunkva eyaleti sorumlusu Prof. Dr. Muhammed İbrahim, Pakistan Talibanı'nın heyetinde yer almayı kabul etmişti.

Pakistan Talibanı heyetinden Prof.Dr. Muhammed İbrahim ve din adamı Sami-u Hak'ın özel temsilcisi Molla Yusuf Şah, geçen hafta sonu Kuzey Veziristan'a giderek örgüt şurası üyeleri ile bir araya gelmişti.

Görüşme sonrası örgüt, kendi barış şartlarını 15 madde halinde sıralamış, bunlar arasında Pakistan'da şeriat kanunlarının uygulanması, hapiste bulunan örgüt üyelerinin serbest bırakılması ve ABD tarafından yapılan insansız hava saldırılarının sonlandırılması gibi talepler yer almıştı. - İslamabad

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement