Pegıda Görüş Ayrılıklarını Ortaya Çıkardı' - Son Dakika
Güncel

Pegıda Görüş Ayrılıklarını Ortaya Çıkardı'

Pegıda Görüş Ayrılıklarını Ortaya Çıkardı\'

Almanya'da, 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar' (Pegida) adlı İslam ve göçmen karşıtı grup, Noel nedeniyle ara verdiği yürüyüş ve mitingleri sürdürürken, Bir grup Alman siyaset bilimci, İslam karşıtı hareketin, Almanya'nın kitlesel göç konusunda ne kadar farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirterek akademisyenlerin bir ulusal komisyon oluşturulmasını istedi.

07.01.2015 10:21

Almanya'da, 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar' (Pegida) adlı İslam ve göçmen karşıtı grup, Noel nedeniyle ara verdiği yürüyüş ve mitingleri sürdürürken, Bir grup Alman siyaset bilimci, İslam karşıtı hareketin, Almanya'nın kitlesel göç konusunda ne kadar farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirterek akademisyenlerin bir ulusal komisyon oluşturulmasını istedi.

İslam karşıtlarınca düzenlenen yürüyüşlere katılımın hızla artması ve Pegida'nın gösterilerinde kullanılan İslam ve yabancılara yönelik ırkçı üslup özellikle Türkiye kökenli göçmenlerin huzursuz etti. Köln'den sonra Berlin'de de bir araya gelen Türkler ünlü Brandenburg Kapısı'nın önünde bir araya gelerek karşı gösterilere katılmaya davet etti. Almanya Yahudi Cemaati, Sosyal Demokrat SPD, Sol Parti ve çok sayıda grup yürüyüşe destek verdi. Pegida'ya karşı 'Renkli bir Almanya için Pegida'ya karşı 1 milyon imza' sloganıyla internet üzerinden başlatılan kampanyada imza sayısı 300 bini geçti.

Bir grup Alman siyaset bilimci, İslam karşıtı hareketin, Almanya'nın kitlesel göç konusunda ne kadar farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyduğunu açıklarken bir ulusal komisyon oluşturulması çağrısı yapıldı. Frankfurt'taki Viadrina Üniversitesi'nden etnolog Werner Schiffauer, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar ya da kısa adıyla Pegida'nın, Almanya toplumunda göçmenlere sıcak bakanlarla, onları hemen her kötülüğün kaynağı olarak görenler arasında gittikçe derinleşen uçurumu temsil ettiğini söyledi. Alman yayın kuruluşu DW'nin görüşlerini aldığı Bielefeld Üniversitesi'nden sosyolog Andreas Zick, siyaset bilimcilerin, Pegida'nın birçok Alman'ın göç hakkındaki yanlış izlenimlerinin bir belirtisi olduğuna inandığını söyledi. Zick, Almanların yaklaşık yüzde 40'lık bir kısmı, sığınma talep edenlerin ülkelerinde yaşadıkları zorluklar hakkında yalan söylediklerini düşündüğünü anlattı. Berlin Humboldt Üniversitesi'nden Naika Foroutan ise son zamanlarda yapılan bir araştırmaya katılan Almanların yarısından çoğunun yaşadıkları yerde cami yapılmasına karşı olduklarını belirtti. Aynı zamanda katılımcıların yüzde 40'ı yalnızca Alman ebeveynleri olanların gerçek Alman sayılabileceğine inandığını bildirdi.

Araştırmacılar yabancı ve göçmenlerle hiçbir iletişimde bulunmamış olanların genellikle daha radikal görüşlere sahip olduğuna dikkat çekti.

Alman Kent ve Belediyeler Derneği'nden Gerd Landsberg, Pegida 'ya karşı durmanın asıl yolunun gelişmiş iletişim stratejilerinden geçtiğini söyledi. Landsberg, Alman yetkililerin şimdiye kadar mültecilerin Suriye gibi savaşın yerle bir ettiği ülkelerden neden Almanya'ya gelmek zorunda olduklarını açıklamaya çok fazla odaklanmadığını bildirirken, 'Mültecilerin ölümden güçlükle kaçtıklarını net bir biçimde anlattığınızda kimsenin buna bir itirazı olmayacaktır?' dedi.

ANKETLERDEKİ SONUÇ

Almanya'da yapılan araştırmaya katılan her 8 Alman'dan 1'inin kendi şehirlerinde düzenlenmesi halinde bir İslam karşıtı gösteriye katılacaklarını söyledi. Araştırma için görüşülenlerin yüzde 29'u, İslam'ın Almanya'daki hayatta oldukça etkili olmaya başladığını, bu yüzden de gösterileri haklı bulduklarını belirtti.

ÜSTÜN PEGIDA'YI YAKINDAN İZLİYORUZ

Almanya'daki İslam karşıtı 'Pegida'nın giderek daha fazla taraftar bulması Türkiye'yi endişelendiriyor. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sefer Üstün, Berlin'in Tagesspiegel dergisine, ırkçılık içerdiği için Pegida'yı son derece ciddiye aldıklarını ve bu oluşumu yakından takip ettiklerini söyledi. Alman gazetelerinden Heilbronner Stimme, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler adı altında yandaş bulmaya çalışan İslam ve yabancı aleyhtarlarını konu alan yorumunda Pegida'nın peşinden gidenlere yanlış yolda olduklarını göstermek gerektiğini anlatırken, '2030 yılında da Almanya'daki Müslümanların nüfusa oranı yüzde 7'yi geçmeyecek. Mültecilerin lüks mekanlarda barındırıldığı söylenemez. Üstelik sosyal devlete yük değil, destek oluyorlar. Çoğunluk dik durur ve gözü korkmazsa, bu belanın üstesinden pekala gelinebilir' diye yazdı.

Berliner Zeitung ise İslamlaşmaya karşı çıktıklarını söyleyen Avrupalı yurtseverleri protesto edenlere ilişkin yorumunda Pegida'nın tartışılmaya başlamasının iyi yanının da blunduğunu savunurken, 'Halk, hukuk devletinin doğal bir kazanım olmayıp, en geç başkaları onu aşağılayıp seçilmiş temsilcilerine 'sisteme göbeğinden bağlı' siyasi partiler hesabına halka ihanet ettiklerini söyleyenlere karşı sürekli savunulması gerektiğini idrak etti. Bu zihniyet ve kullandığı dil, çok az demokratın olduğu Weimar Cumhuriyeti'nin yıkılmasına yol açmıştı' diye yazdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Pegıda Görüş Ayrılıklarını Ortaya Çıkardı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement