Pençe 2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve Işık/mak Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Pençe 2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve Işık/mak Tatbikatı

Pençe 2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve Işık/mak Tatbikatı

Tatbikatın seçkin gözlemci günü, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yapıldı Tatbikat kapsamında Türkiye'nin milli insansız hava aracı ANKA'nın kalkışı, ardından taarruzi insansız hava aracı HARPY'nin atışı ve dünyanın en gelişmiş uçağı olarak bilinen F 35 uçağında da kullanılması planlanan, milli olarak geliştirilen SOM bombasının vuruş anı görüntülendi Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Kalyoncu ile 20 ülkenin askeri ateşesi izledi

28.06.2013 18:06

Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve IŞIK-13/1 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda başladı.

Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve IŞIK-13/1 Tatbikatı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Pençe-2013 hakiki mühimmat atışlarıyla yapılan tatbikatın seçkin gözlemci gününde, IŞIK-13/1 tatbikatında, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Harekatında ihtiyaç duyulan komuta kontrol sürecini işletmek, muhabere usullerini denemek, kazazede durumuna düşme ihtimali olan pilotların harekat sahasında "Hayatta Kalma-Kaçma Kurtulma" usullerini geliştirmek ve pilotların eğitim seviyelerini artırmak, geliştirilen yeni usul, silah ve teçhizatı denemek amaçlanıyor.

Pençe-2013 Hakiki Mühimmat Atışları'nda ise Türk Hava Kuvvetlerinin son dönemde yapılan modernizasyon faaliyetleri ile kazandığı imkan ve kabiliyetlerin, vurucu güç olarak sahip olduğu yeteneklerin, üretilen milli sistemlerin teknolojik gelişime ve hava gücüne olan katkıları izlendi.

Gerçek mühimmatın kullanıldığı tatbikatta, ilk olarak Türkiye'nin milli insansız hava aracı olan ANKA'nın kalkışı görüntülendi. Ardından Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) ANKA'nın kalkışı ile taarruzi insansız hava aracı HARPY'nin atış görüntüleri izlendi. HARPY,  90 kilometre uzakta Karapınar ilçesindeki hedefi vurdu. ANKA da tatbikattaki tüm hedeflerin vuruluşunu anında Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki ekranlara aktardı.

Mühimmatlar arasında dünyanın en gelişmiş uçağı olarak bilinen F-35 uçağında da kullanılması planlanan, 250 kilometreden fazla menzile sahip, tamamen milli olarak geliştirilen Stand-off Mühimmat (SOM), TÜBİTAK tarafından milli olarak geliştirilen 27 kilometre menzile sahip Hassas Güdümlü Kiti (HGT) ve Makina Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından geliştirilen, 11-27 kilometre menzile sahip Nüfuz Edici Bomba (NEB) mühimmatlarının atışları askeri yetkililerce ilgiyle izlendi.

Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile 20 ülkenin askeri ateşesi izledi.

Özel ve beraberindekiler, tatbikat kapsamında, kullanılacak olan mühimmatların yer aldığı sergiyi gezdi. Mühimmatlar hakkında yetkililerden bilgi alan Özel, 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Abidin Ünal'ın verdiği tatbikatı tanıtıcı birifinge katıldı.

40 uçağın katıldığı tatbikatta, 29 hedef vuruldu ve 53 mühimmat kullanıldı.

21 Haziran'da başlayan etkinlik 3 Temmuz'a kadar devam edecek. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pençe 2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve Işık/mak Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement