Prof. Dr. Hüseyin Hatemi Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ne Misafir Oldu - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ne Misafir Oldu

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi Yeni Yüzyıl Üniversitesi\'ne Misafir Oldu

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bölümü öğrencileri tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Genç Hukukçulara Tavsiyeler’ konferansının konuğu hukuk profesörü, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi oldu.

14.04.2016 16:40

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bölümü öğrencileri tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Genç Hukukçulara Tavsiyeler' konferansının konuğu hukuk profesörü, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi oldu. Genç hukukçularla bir araya gelen Hatemi, "Temel değerlere sağlam kaya aramalıyız" diyerek hukukun bu sağlam kayaya dayandırılması gerektiğinin altını çizdi.

"HUKUK ALANINDA ÇAĞIN GEREKLERİNE UYMAK ZORUNDA DEĞİLİZ"

Hazreti İsa'nın sözüyle sağlam kayayı açıklayan Hatemi, "Hazreti İsa sağlam kaya konusunda şöyle diyor; 'Binasını benim sözlerimin üzerine kuran sağlam kaya üstüne kurmuş olur. Sağlam kaya üzerine kurmamışsak yani sabit, değişmez evrensel ilkeler üzerine kurulmamışsa, kum üzerine bina yapmışız demektir dalga gelir binayı yıkar'. İşte bizde sağlam kayayı bulmalıyız. Hukukun temel ilkelerini bu sağlam kayaya yerleştirmeliyiz. Hukuk alanında çağdaşlık ne olursa olsun çağın gereklerine uymak demek değildir" şeklinde konuştu.

"İNSANIN İMTİHANI SEVGİYE DAYALI DEĞERLERİ SEÇMESİDİR"

"Üst ve Alt yapı kurumları değişince hukukun ve ahlakın sağlam temeli olmaz" diyen Hatemi, "Mesela köleliği ancak günümüzde tenkit edebiliriz. Eleştiririz ama şunu deriz alt yapı iktisadi ilişkiler bunu gerektirdiği zaman köleliği ahlaken tenkit etme yetkimiz yoktur. Çünkü ahlak, alt yapıya göre belirlenir. Oysa her devirde sömürünün, başkasını istismarın, başkasına zulüm etmenin kötü sayılması gerekir. Allah bize iradeyi cüz-iyeyi yani seçim serbestisini vermeseydi o zaman ahlak ve hukuk kurallarının da anlamı kalmazdı. O yüzden insanın imtihanı da sevgiye dayanan değerleri seçmesi şeklinde görülür" dedi.

Hukukun adalet ilkesinin, sevgiye dayandığını ifade eden Hatemi, "Hukukun temeli ilahı sevgiden gelir. Allah, hukuk ve ahlakın ortak normlarını korudu. Bu değerlerin seçilmesi gerektiğini insana hidayet etti. Sevgi ve hukukun ortak ilkesi eşitliktir, ayrım gözetmeksizin bütün insanların, eşit insan onuruna sahip olmasıdır" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Hüseyin Hatemi Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ne Misafir Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement