Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikteki Konaklı Kayak Merkezi'nin Karakaya Tepesi üzerinde 2 bin 500 dönüm alan üzerine kurulacak Türkiye'nin ilk kızıl ötesi ve en büyük teleskobu hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Koçak, "Uzay araştırmaları ve incelemeleri açısından Türkiye'nin kalbi Erzurum'da atacak. Karakaya'daki 4 metre çaplı aynalı teleskop sadece bilim adamlarının değil yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olacak" dedi.
Astronomi ve Astrofizik dalında çalışmaların yapılacağı Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) projesi hakkında Atatürk Üniversitesi Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Avrupa'nın da en büyük teleskobunun 2014'te 52 milyon liraya Belçikalı firmaya, teleskobun konulacak döner kubbenin ise 11 milyon liraya ihale edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Hikmet Koçak, bu konuda şunları söyledi:
"DAG, Atatürk Üniversitesi projesi olarak görünsede bu bir devlet projesidir. Kalkınma Bakanlığı, 70 milyon üzerinde bir yatırım yaptı. Proje sayesinde uzay Erzurum'dan seyredilecek. Uzay Erzurum'dan araştırılacak. Geçmişte olduğu gibi Erzurum'un gözüyle uzaya bakacağız. İhalesi yapılan teleskop gelecek yıl teslim edilecek. Alt yapı ve fiber elektrik sorunları giderildi. Uzay araştırması için ışık kirliliği ve yapılaşma olmaması gerekiyor. Gözlemevi, alt yapısı tamamlanan 2 bin 500 dönüm arazi üzerine kuruluyor. 2019'da ilk ışık Karakaya tepesinden görülecek. 2025'e kadar Erzurum gerçekten uzay araştırmalarının ve turizmin merkezi olacak. Ziyaret, görmek için binlerce turist gelecek. Uzay araştırmaları ve incelemeleri açısından Türkiye'nin kalbi Erzurum'da atacak. Karakaya'daki 4 metre çaplı aynalı teleskop sadece bilim adamlarının değil yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olacak. Gözlem evinin bütçesi 200 milyon lira üzerinde olacak. Avrupa'da kurulmuş olan en büyük teleskop olacak. Dha kurulmadan çok sayıda uzay araştırma merkezinin Erzurum'a gelerek teleskop kurmak, ortak olmak, kullanım saati almak hususunda talepleri olduğunu biliyoruz."
DOÇ. DR. YEŞİLPARAK: ÖNDERLİK YAPACAK PROJE
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ise yaptığı slayt gösterisiyle teknik konular hakkında bilgi verdi. Projede 12 yerli, yabancı akademik ve teknik danışmanın görev aldığına işaret eden Doç. Dr. Yeşilyaprak şöyle konuştu:
"Özellikleri açısından Türkiye'nin ilk kırmızı ötesi ve en büyük teleskobu. En büyük ayna kaplama sistemi. 'Neden Erzurum?' konusuna gelince, Atatürk Üniversitesinin vereceği destek, Konaklı ve Karakaya Tepesinin 2.500- 3.170 metre rakımlı zirvesi. Strateji açısından enlem ve boylamsal olarak gözlemsel boşluğun doldurulması, birden fazla teleskop barındırabilecek 2.500 dönümlük yerleşke imkanı, kent merkezine 35 kilometre uzaklıkta ve 35 dakikada ulaşım olanağının bulunmasıdır. Elektrik, su, yol, teleferik alt yapısı tamamlandı. Jeolojik olarak en sert kaya türlerinden Bazalt kaya yapısı üzerine kurulmuş olmasıdır. Atmosfer açısı bakımından açık gece sayısı 250 gündür. Soğuk, kuru, temiz havası avantajdır. Astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanlarında ulusal çapta önderlik yapacak bir proje. Getirileri açısından, temiz gökyüzüyle ve atmosferik özellikleriyle 'Gözlemevi Şehiri' unvanı almak. Avrupa'nın en büyük ayna ve uzay ekipmanları kaplama ünitesi, yerli-yabancı turizm hareketliliği ve tanınırlık sağlayacaktır." - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. Kocak: Uzay Araştırmalarında Türkiye'nin Kalbi Erzurum'da Atacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?