Prof. Dr. Yazgan'a Türksoy Vakfı Tarafından Onur Madalyası Verildi - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Yazgan'a Türksoy Vakfı Tarafından Onur Madalyası Verildi

Prof. Dr. Yazgan\'a Türksoy Vakfı Tarafından Onur Madalyası Verildi

Kendisine Onur Madalyası verilen Prof. Dr. Turan Yazgan, Türk devletlerinin 38 alfabesinin olduğunu belirterek, Türk liderlerin bütün Türkleri kapsayacak tek bir alfabe yapması gerektiğini söyledi.

17.01.2012 18:26

Türk dünyasına yaptığı hizmetlerden dolayı Türksoy tarafından kendisine Onur Madalyası verilen Prof. Dr. Turan Yazgan, Türk devletlerinin 38 alfabesinin olduğunu belirterek, Türk liderlerin bütün Türkleri kapsayacak tek bir alfabe yapması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, 21. yüzyılın ilk çeyreği sona ererken, Türk Dünyası'nda bir işbirliği temelinin atılmış olacağını söyledi.

Türksoy Vakfı tarafından düzenlenen bir törenle Türk dünyasına yaptığı hizmetlerden dolayı Prof. Dr. Turan Yazgan'a Onur Madalyası takdim edildi. Türskoy'un Oran'daki hizmet binasında gerçekleştirilen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Sağlık eski Bakanı Halil Şıvgın ve birçok davetli katıldı. Törende bir konuşma yapan Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Prof. Dr. Turan Yazgan'ın Türk dünyasında tanınan ve saygı duyulan bir kişi olduğunu söyledi.

Yazgan'ın aslında ödüle ihtiyacı da olmadığını belirten Kaseinov, Prof. Yazgan'ın araştırmalarıyla Türklüğe büyük hizmetlerde bulunduğunu kaydetti. Kaseinov ayrıca Prof. Yazgan'ın milli ve manevi değerlere uygun yaşadığını belirterek, sözü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a bıraktı.

"TÜRK DEVLETLERİ ARASINDA İNŞALLAH İŞBİRLİĞİ TEMELİ ATILACAK"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türksoy Vakfı'nın uzun yıllardan beri Türk Dünyası'na önemli hizmetler yaptığını belirterek, Prof. Dr. Turan Yazgan'ın da bu konuda çok büyük çabalar sarf ettiğini söyledi. Prof. Yazgan'ın araştırmalarıyla Türk dünyasında bir uyanış sağladığını ve böylece en büyük armağanı almış olduğuna vurgu yapan Bakan Günay, "21. yüzyılın birinci çeyreği sona ererken, Türk dünyası işbirliğinin de inşallah temeli atılmış olacak. Önce bu kültürel anlamda, sonra ekonomik ve son olarak da siyasal anlamda olacak" diye konuştu.

Daha sonra Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından Prof. Dr. Turan Yazgan'a Onur Madalyası takdim edildi. Bakan Günay ise, Yazgan'a hem plaket hem de Mehmet Akif Ersoy yılı olmasından dolayı Milli Şair'le ilgili olarak bakanlığın hazırladığı bir kitabı takdim etti.

"TÜRK DEVLETLERİ ARASINDA TEK BİR ALFABE OLMALI"

Onur Madalyası'nın takdim edilmesinin ardından bir konuşma yapan Prof. Dr. Turan Yazgan, Türksoy tarafından verilen bir madalyayı almanın kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, Türk dünyası ile ilgili yaptıkları çalışmaların her birinin akla dayandığını, katiyen hislere yer verilmediğini belirtti. Türklerin dünyayı ikiye bölen tek millet olduğunu ifade eden Yazgan, "Biz ırkçılık ve katliamlar yaparak başarılar kazanmadık. Biz Ergenekon'dan çıkarken büyük bir ideale sahiptik" dedi.

"Bizim dönemimizde tek bir Kızılderili sömürülmemiştir" diyen Yazgan, Türklerin hiç kimseyi ötekileştirmediğini fakat bugün ötelenen milletin Türkler olduğunu kaydetti. Yazgan, "Katliam bizim tarihimizde yoktur, ama en çok katledilen millet biziz" dediği konuşmasında, Rusların yaptığı katliamlardan dolayı bugün dünya üzerindeki Türklerin nüfusunun 100 milyon daha az olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Yazgan, büyük alkış aldığı ve Türk devletleri arasındaki ayrışmışlığı ortaya koyduğu konuşmasının son bölümlerinde ise, Türklerin bugün 38 alfabesinin bulunduğuna ve bunun da kardeş devletler arasında bir kopukluğa sebep olduğuna dikkat çekti. 38 alfabenin yerine Türk devletler arasında tek bir alfabenin olması gerektiği uyarısında bulunan Yazgan, "Eğer Türk liderleri tarihe geçmek istiyorlarsa, yapacakları ilk iş; tek bir alfabe yapmaktır. Her yere İngilizce eğitim veren okullar açarak bir yere varamazsınız" şeklinde konuştu.

- ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Yazgan'a Türksoy Vakfı Tarafından Onur Madalyası Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement